Hlavní obsah

Propouštění v klíčových firmách. Třetina rozdá výpovědi

Foto: ČTK, ČTK

Automobilky patří k firmám, které se potýkají s propadem zakázek.

Reklama

Firmám klesá objem domluvených zakázek, jedou na 65 procent. Úspěšnější ale plánují využít situaci a nabrat kvalitní zaměstnance.

Článek

Třetina českých průmyslových firem plánuje propouštět, další vyčkávají, jak se vyvine na podzim situace kolem koronaviru a jeho dopadů. Pro tuzemskou ekonomiku je to důležitý signál, protože na průmyslu, hlavně automobilovém, je závislý celý její výsledek.

Propouštět, ale opatrně

V čem je problém? Firmám výrazně klesl objem domluvených zakázek. Aktuálně mají vytížených jen 65 procent zaměstnanců a ani koncem roku nebude situace o mnoho lepší. „Predikce vytíženosti“ je 75 procent, jak vyplývá z analýzy českého průmyslu, která vychází z dat získaných od 253 představitelů vybraných společností českého průmyslu od června do srpna letošního roku.

„Většina zaměstnavatelů dělá maximum, aby nemusela propouštět. Firmy nechtějí hodit své zaměstnance přes palubu a navíc vědí, že každá krize jednou odezní a pak bude zase velmi těžké sehnat kvalitní zaměstnance,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Zavřít firmu kvůli jednomu nemocnému? To si nemůžeme dovolit, říká Radek Špicar.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

Propouštět podle analýzy plánuje třetina průmyslových firem (32,3 procenta), a to v průměru o 11,5 procenta. Naopak více než desetina firem (13,6 procenta) uvedla, že se bude snažit využít situaci, kdy se na pracovním trhu po dlouhé době ocitnou kvalitnější zaměstnanci, k navýšení svých zaměstnaneckých kapacit (v průměru o 5,9 procenta). Polovina společností (54,1 procenta) kapacity zatím měnit nebude.

Více zakázek má jen desetina firem

Výzkum dále ukázal, že více než polovina průmyslových firem v ČR (54,5 procenta) aktuálně řeší pokles svých zakázek. Třetina společností (36,4 procenta) je ráda, že si dokázala udržet stejný objem práce, a pouze desetina ředitelů (9,1 procenta) uvedla, že se jejich firmě podařilo získat zakázek více než ve stejném období minulého roku. O zakázky přišly zejména malé a střední firmy, plyne z analýzy.

„Naše firma vyrábí stroje pro automotive a pokles poptávky v tomto segmentu pociťujeme již dnes. Ale i ostatní segmenty, pro které vyrábíme šicí stroje, jsou z důvodu omezení investic a poptávky opatrné. Každý to směřuje tak, aby přežil toto období. Jenže právě tohle může způsobit další zpomalení celé ekonomiky,“ řekla předsedkyně představenstva společnosti Minerva Boskovice Romana Špačková.

„Očekáváme pokles zakázek na úrovni zhruba 10 až 20 procent oproti stejnému období loňského roku,“ uvedl Marek Sucharda ze společnosti Harting, dodavatele průmyslových zařízení typu kabeláže a konektorů.

Analýzu připravilo Národní centrum Průmyslu 4.0 při příležitosti Národního průmyslového summitu, který se uskuteční příští středu v Betlémské kapli v Praze, mimo jiné za účasti premiéra Andreje Babiše (ANO).

Národní centrum Průmyslu 4.0 je otevřená akademicko-průmyslová platforma propojující inovační lídry, univerzity, firmy a oborové organizace, jejichž cílem je společně přispět k rozvoji takzvaného Průmyslu 4.0 v České republice. Centrum je součástí Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze.

Reklama

Doporučované