Hlavní obsah

Prouza: Musíme uvažovat o tom, zda dětem nezkrátit prázdniny na měsíc

Ve Výzvě odpovídal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V Česku se má na základě tzv. balíčků vracet život do normálu. Služby a obchody by měly rozvolnit v následujícím týdnu. Tedy možná. Pomůže to?

Článek

Ve Výzvě odpovídal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Pro rozvolňování vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) připravila šest balíčků. Určující bude počet nakažených. Uvolnění bude upřesňovat vždy v pondělí, ve čtvrtek ho bude potvrzovat.

Podle balíčku 2 mohly od 3. května otevřít první provozovny a služby. Maloobchody samozřejmě s přísnými hygienickými pravidly, služby pak pouze v režimu jeden na jednoho za podmínky negativního testu. Klíčovým faktorem pro fáze rozvolňování přitom bude počet nakažených za posledních sedm dnů na 100 000 obyvatel.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ale v pondělí řekl, že potřebná hranice pro rozvolnění nebude nejspíš dosažena už v pondělí 3. května, ale až ke konci příštího týdne. Od pondělí se tak podle něj otevřou pouze služby, ale definitivní rozhodnutí vláda plánuje až na čtvrtek.

Jak se český obchod a služby připravují na rozvolňování? A co by pro ně znamenal možný odklad? V jakém stavu jsou české obchody a provozovny po čtyřech měsících omezeného provozu?

Sledujte rozhovor v úvodním videu. Níže vám nabízíme nejzajímavější odpovědi:

3:13 - Váš Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že pan ministr zdravotnictví si s termínem otevření obchodů hraje. Proč si to myslíte? Vždyť ministr zdravotnictví jen dělá svoji práci a chce, aby se nákaza zase příliš nerozšířila.

Pak ale nemůže slibovat a pak ty své sliby jenom opakovaně rušit.

Datum 3. května tam nebylo. Byla podmínka, že musí počet nakažených klesnout pod 100 na 100 000 obyvatel. To splněno není.

Ministři tady ale dokonce i relativně nedávno mluvili o 26. dubnu, pak to posunuli na 3. května. Tady zase slyšíme, že se něco posune a něco neposune. Pro mě je nepochopitelné, že služby jako kadeřnictví nebo třeba lázně se otevřou vlastně za jakékoli situace.

5:45 - Jsme země, kde jsou školy zavřené na jednu z nejdelších lhůt v celé Evropě. Velká část dětí do školy stále nemůže, kdežto třeba na masáž by si zajít mohly. Není to paradox?

Je to paradox. V první vlně mi dávala smysl rotační výuka aspoň na prvním stupni, tam to určitě výrazně snižuje riziko. Otázkou je, jestli bychom se neměli bavit o tom, že jestli situace bude lepší, tak by se letní prázdniny třeba zkrátily ze dvou měsíců na měsíc. To je věc, které se politicky všichni bojí, ale možná to je řešení, o kterém bychom se měli bavit.

14:12 - Podívejme se na plán rozvolňování. Už nemáme semafor a nemáme ani systém PES, ale místo toho máme „balíčky“. Vy jste kvitoval, že vláda „pohřbila“ protiepidemický systém. V čem je systém balíčků lepší?

Systém balíčků umožňuje rychle zabrzdit, pokud se něco stane. Když si vzpomeneme na systém PES, tak z pátého do čtvrtého stupně se vlastně otevíralo všechno a byla tam jenom nějaká omezení kapacity. Bylo vidět, že to nás zavedlo do průšvihu, který jsme tu zažili koncem minulého roku.

24:32 - Budou se muset u holiče prokazovat negativním testem i děti?

Pevně doufám, že to bude vymyšleno rozumně. Vycházel bych z toho, že každé dítě, pokud chodí do školy, se stejně musí testovat a netrápil bych ho dalším testem.

33:41 - Jaké bude podle vašich představ léto? Čekají nás prázdniny z velké části v Česku?

Byl bych rád, kdyby si to lidé alespoň rozložili a zkusili zůstat chvíli doma. Bude tady velký tlak zemí, jako je Chorvatsko, Řecko a Itálie, aby bylo možné už v červenci nebo srpnu vyjet. Podmínkou bude opět nějaký covid pas.

37:41 - Covid pasy na Čechy často působí jako červený hadr na býka. Slýcháváme slova o nálepkování nebo třeba o stigmatizaci. Jak tomuhle odporu vy rozumíte?

Když se dívám na sociální sítě, tak lidé co nejvíce křičí, jsou takoví ti profesionální kritici úplně všeho. Dnes je to aplikace, předtím to bylo testování, předtím zase něco jiného. Myslím si, že to je skupina lidí, která si užívá, že provokuje ostatní.

Jsou skutečně garance, že ty aplikace pak ale nebudou sledovat data uživatelů?

Ta data musí zůstat uložená ve státní databázi, nikde jinde. Chceme, aby v aplikaci bylo vidět co nejméně osobních údajů.

Reklama

Související témata:

Doporučované