Hlavní obsah

Jak to bylo s rouškami? Babiš prý nevěděl, co schválila jeho rada

Foto: Seznam Zprávy

V pondělním televizním projevu premiér Andrej Babiš uznal, že zrušení povinného nošení roušek na začátku léta byla chyba. O jedné věci však pomlčel.

Reklama

Premiér Babiš před začátkem školního roku zvrátil opatření vládních expertů, aby se roušky musely nosit také v obchodech nebo ve školách. Dnes tvrdí, že ho tehdejší plány překvapily. Události však prokazují, že o nich věděl.

Článek

V pondělním televizním projevu premiér Andrej Babiš uznal, že zrušení povinného nošení roušek na začátku léta byla chyba. Nezmínil se ale o svém srpnovém zásahu, kdy zamezil návratu roušek do většiny uzavřených prostor s platností od začátku školního roku.

Původně se počítalo s tím, že od 1. září se povinné zakrývání nosu a úst vrátí nejen do veřejné dopravy, úřadů a nemocnic, ale i do obchodů nebo školních chodeb. Na Babišův podnět se však ministerská opatření musela přepracovat do mírnější podoby.

Prakticky tatáž nařízení proti šíření nového koronaviru se nakonec stejně přijala, ale až od 10. září pod tlakem prudkého růstu počtu nakažených. Kdyby platila o deset dnů dříve, podle odborníků to mohlo epidemii aspoň zbrzdit.

Andrej Babiš však svůj srpnový zákrok zlehčuje. S odstupem jednoho měsíce také popírá, že by měl kvůli opatřením spor s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

„My jsme žádný spor neměli,“ zdůraznil premiér v odpovědi na novinářský dotaz poté, co byla v pondělí oznámena výměna na postu ministra zdravotnictví.

Tvrdil, že pouze trval na tom, aby se Ministerstvo zdravotnictví drželo původní dohody, že roušky se budou nasazovat ve školách až podle vývoje epidemiologického „semaforu“, který hodnotí stupně rizika nákazy.

„A já jsem nic neměnil. Takže to není pravda, já to odmítám,“ dodal premiér.

Vůbec se nezmínil o obchodech, restauracích a všech hromadných akcích uvnitř, na které se měla povinnost roušek původně také vztahovat už od 1. září.

Babišova verze se dá snadno zpochybnit pouhou rekapitulací tehdejších rozhodnutí a výroků, které jsou dostatečně zaznamenané.

Díky tomu je více než pravděpodobné, že premiér o chystaných opatřeních od začátku věděl, a vystoupil proti nim až po vlně nespokojených reakcí.

A nakonec prosadil jejich okleštěnou variantu.

Co Babiš tvrdí o sporu s Vojtěchem a svém zásahu do povinných roušek

Přepis části Babišova projevu na tiskové konferenci po jednání vlády v pondělí 21. září:

„My jsme žádný spor neměli. 17. srpna bylo pondělí a 17. srpna byl na Radě vlády pro zdravotní rizika i na centrálním řídícím týmu předložen manuál pro školy. Čtrnáct dní před začátkem školního roku. A proč? Aby se k tomu vyjádřili. Co bylo v tom manuálu? Že to pojede podle semaforu. A bavili jsme se o tom, co bude od 1.9.

19. srpna Ministerstvo zdravotnictví ignorovalo ten semafor a rozhodlo o nějakém plošném opatření. Na základě toho já jsem reagoval, že je to zvláštní, že je to v rozporu s tím manuálem. A na základě toho, na druhý den 20. srpna dvě a půl hodiny seděly ty odborné skupiny, klinická, laboratorní a epidemiologická, kde jsem zkrátka zjistil, že je tam rozpor. A já jsem nic neměnil. Takže to není pravda, já to odmítám.“

Pojďme si znovu připomenout, jak v předposledním srpnovém týdnu šly události po sobě.

Babiš má pravdu v tom, že v pondělí 17. srpna se sešla Rada vlády pro zdravotní rizika. Tedy orgán, který nechal on sám zřídit, aby mohl přímo dirigovat boj s virem. Na zasedání rady se však zdaleka neřešil pouze manuál pro školy, ale nasazení celého souboru ochranných opatření od 1. září.

Bylo rozhodnuto, že roušky se budou muset nosit ve veřejných prostorách, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě nebo ve školách, avšak mimo třídy.

„Začne být mnohem větší sociální kontakt mezi lidmi a na toto musíme reagovat preventivním opatřením, a to je nošení roušek,“ zdůvodnil tehdy ministr Vojtěch návrat k přísnějším opatřením po jednání rady.

Výslovně také řekl, že účastníci jednání se na nových povinnostech „shodli“.

Na začátku žádný problém

Přepis tiskové konference, které se zúčastnil i Vojtěchův nástupce Roman Prymula, tehdy ještě jako vládní zmocněnec, nebo hlavní hygienička Jarmila Rážová, je stále k dispozici na webu Úřadu vlády. Není z něj jakkoli patrné, že by mezi členy rady byly nějaké spory nebo nejasnosti.

Když zmocněnec Prymula a hygienička Rážová hovořili na tiskové konferenci o diskusi, týkala se podle nich délky karantény a izolace. Pochybnosti o plánovaném nasazení roušek ve vnitřních prostorách nikdo nevyslovil.

Andrej Babiš sice na tiskové konferenci nebyl, sám ale později opakovaně potvrdil, že se zasedání vládní rady zúčastnil. Radu ostatně vede právě premiér. Tehdy se ale každopádně proti chystaným opatřením nijak veřejně neozval.

Ve středu 19. srpna ministr Vojtěch společně s hygieničkou Rážovou představili podrobnou verzi nových povinností, které se dohodly o tři dny dříve na vládní radě. Ministerstvo už dokonce vyhlásilo příslušná mimořádná opatření, kterými se roušky v širokém záběru od 1. září zaváděly. Tato opatření jsou dosud na úřední desce ministerstva.

Záznam z tiskové konference, na které Vojtěch opatření představoval, se na stránkách ministerstva už najít nedá. V mediálních archivech je nicméně z této akce množství zpráv. „Pravidla pro používání roušek jsme nastavili tak, aby zahrnovala místa, kde lze předpokládat vyšší riziko nákazy,“ citovala Vojtěcha například agentura ČTK.

Z prvních ohlasů bylo zřejmé, že rozsah opatření některé lidi překvapil. Rozmrzele reagovali například majitelé restaurací nebo kadeřnictví, kteří už s podobnými omezeními nepočítali.

Právě to s největší pravděpodobností přimělo premiéra Babiše, aby se ještě týž den večer do věci vložil.

Otočka po třech dnech

„Vůbec se mi to nelíbí. Proto jsem si pozval na zítra pana ministra a celý ten tým, který o tom rozhoduje, protože když jsem viděl nekonečný seznam výjimek, kterým úplně nerozumím, tak zkrátka to musíme nějak probrat,“ řekl Babiš, který se i v létě často scházel se zástupci různých skupin žádajících o zmírnění povinností spojených s koronavirem.

Už tehdy také premiér naznačil, že by - navzdory tomu, že se to před dvěma dny probíralo na radě, jíž předsedá - opatření nevztahoval například na obchody nebo na školy. Za správné označil roušky ve veřejné dopravě, v sociálních zařízeních nebo v nemocnicích. „Ale potom je otázka dalších věcí, které jsou tam navrženy. Tam si myslím, že je potřeba se o tom ještě bavit,“ dodal.

Následující den, ve čtvrtek 20. srpna, se ministr Vojtěch sešel s premiérem Babišem. Na schůzce byl také ministr školství Robert Plaga, zástupci armády, hygieniků nebo Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Po jednání Vojtěch oznámil, že opatření budou nakonec mírnější. Z povinných roušek v obchodech, v restauracích nebo ve školách od 1. září sešlo. Zůstaly jenom v hromadné dopravě, na úřadech a ve zdravotnických a sociálních zařízeních nebo u voleb. U akcí ve vnitřních prostorách se povinnost zakrytí úst a nosu omezila na případy, kdy účast převyšuje 100 lidí.

„Vycházeli jsme z názoru epidemiologů, nyní vnímáme protinázory. Toto je určitý kompromis a finální řešení na základě ujištění týmu chytré karantény, že je schopná reagovat velmi promptně, pokud by se situace zhoršovala,“ zdůvodnil svůj ústup Vojtěch.

Maďar v roli viníka

Podle Babišových vyjádření nebyla přísnější opatření potřeba. „Já chci samozřejmě také ochránit zdraví občanů. Ale na druhé straně vnímám zpětnou vazbu od celé řady lidí, odborníků. Mluvil jsem o tom například i s profesorem Žaloudíkem, s lidmi z kultury, ze sportu, ale i s živnostníky nebo podnikateli, ale hlavně s občany,“ uvedl.

Až tehdy Babiš také začal tvrdit, že vládní rada o rouškách v obchodech, restauracích nebo společenských akcích vůbec nejednala. „Neslyšel jsem o tom, že by opět měly být na stole služby, obchody, kadeřnictví, restaurace, svatby, pohřby a tak dále. O tom nepadlo ani slovo,“ řekl v rozhovoru pro iDnes.cz.

Vinu za chaotický dojem, který vyvolala měnící se vyhlášení o rouškách, svalil Babiš na epidemiologa Rastislava Maďara, který vedl na Ministerstvu zdravotnictví skupinu pro rozvolňování karantény. Podle premiéra s ním nesouhlasili ani šéfové dalších dvou odborných skupin. Maďar v reakci na to z vládních služeb odešel.

Rozpor v tom, jak byly původně oznámeny závěry vládní rady a co o nich později řekl premiér, nevysvětlil nikdo ze zúčastněných, ani ministr Vojtěch. Babišovi se podřídil a 24. srpna představil podrobnou mírnější verzi opatření platných od září. Zdůraznil, že roušky budou povinné jen „v epidemiologicky nejrizikovějších místech“. V místech, kde se pohybuje mnoho lidí, roušky aspoň doporučil.

Dodejme, že právě v týdnu, kdy se nasazení roušek řešilo, vydaly statistiky nebezpečné varování. Dne 21. srpna laboratoře vykázaly 504 nových onemocnění covid-19, což bylo tehdy nejvíce od začátku března. Za necelé tři týdny se pak číslo poprvé přehouplo přes tisícovku.

Kde Babiš zarazil plánované nošení roušek

- v obchodech a službách včetně kadeřnictví nebo restaurací (povinné pro obsluhu, pro hosty jen mimo dobu konzumace potravin a nápojů),

- ve společných prostorách škol,

- na hromadných akcích ve vnitřních prostorách (divadla, koncerty, sportovní akce a další představení) bez ohledu na počet osob.

Povinnost roušek se tak od 1. září omezila na:

- zařízení zdravotních a sociálních služeb (nemocnice, ambulance, polikliniky, domovy pro seniory, stacionáře, lékárny a další zařízení),

- úřady (místnosti určené pro kontakt s veřejností v době, kdy slouží pro tento účel),

- veřejná doprava (MHD, meziměstská doprava, taxislužby a další),

- vnitřní hromadné akce nad 100 osob,

- volební místnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované