Hlavní obsah

Jak to vypadá, když stát kvůli koronaviru sáhne do strategických rezerv

Převoz strategických rezerv do pražských nemocnic.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Českým lékařům chybějí ochranné brýle, a stát proto sáhl do nouzových zásob. Do dvou pražských nemocnic pracovníci SSHR dovezli deset tisíc kusů ochranných brýlí.

Článek

Respirátory, ochranné obleky nebo třeba bioboxy. Ve státních hmotných rezervách jsou mimo potravin a nafty také prostředky pro případ epidemií či pandemií. Teď přišly na řadu první z nich.

„Ministerstvo zdravotnictví nás včera požádalo o uvolnění 10 tisíc kusů ochranných brýlí. Okamžitě jsme je naložili a přivezli je do dvou pražských nemocnic. Pět tisíc kusů do nemocnice Motol a pět tisíc kusů do Nemocnice Na Bulovce. Odtud budou dál distribuovány podle pokynů Ministerstva zdravotnictví,“ řekl pro Seznam Zprávy předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Tyto zásoby má stát přesně podle krizového plánu Ministerstva zdravotnictví a právě ministr také rozhoduje o jejich použití. Bioboxů jsou desítky, respirátorů, ochranných obleků či rukavic pak desítky tisíc kusů.

Původně měla Správa státních hmotných rezerv nakoupit také 200 tisíc respirátorů s nejvyšší účinností. Bezpečnostní rada státu ale rozhodla, že respirátory si Ministerstvo zdravotnictví nakoupí samo.

Stát má ve svých zásobách i potraviny. Ty by ale vystačily pouze na 1, 3 dne ( což je zhruba 13 milionů porcí), a to i přesto, že stávající plán Ministerstva zemědělství počítá se zásobami na tři dny. Na nákup potřebných potravin ale SSHR nemá dost peněz.

Reklama

Doporučované