Hlavní obsah

Jak to žije dva kilometry pod hladinou? Vědci prozkoumají dosud nezmapované vody

Z německého přístavu Bremerhaven vypluje nákladní loď s ponorkami pro britské vědce.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Z německého přístavu Bremerhaven tento týden vypluje nákladní loď převážející ponorky, s nimiž budou od března britští vědci celkem sedm týdnů zkoumat dno Indického oceánu v oblasti Seychel. Od celkem tříleté mise výzkumníci očekávají, že jim v dané oblasti pomůže zmapovat následky znečištění a rostoucích teplot.

Článek

Nákladní loď Ocean Zephyr vypluje směrem k Indickému oceánu v příštích dnech, vědci se k expedici připojí v březnu. Britští výzkumníci se v rámci mise Nekton ponoří do hloubky tří set metrů, odkud vyšlou dálkově ovládané plavidlo s kamerou. To v pěti stech metrech pod hladinou vypustí sondu, která klesne až do hloubky dvou kilometrů. Odtud následně bude mapovat aktivitu na mořském dně.

Skupina vědců se podle šéfa expedice Olivera Steedse chystá provést sestupy do oblastí Seychel a Indického oceánu, které ještě nikdy předtím nebyly prozkoumány. V nich budou hledat informace, jež by mohly pomoci s ochranou a konzervací daných míst, uvedl Steeds pro agenturu AP.

Vědci z britského Oxfordu zároveň očekávají, že se jim podaří objevit nové druhy živočichů. Především by však chtěli zmapovat následky znečištění a rostoucích teplot v oblasti Indického oceánu, na jehož březích žije celkem dva a půl miliardy lidí.

Obyvatelé Seychel pociťují následky klimatických změn již nyní – rostoucí teploty vody tu způsobují například blednutí korálových útesů.

Reklama

Doporučované