Hlavní obsah

Jak uchránit peníze před inflací? Takhle to dělá Warren Buffett

Foto: freeimage4life/Flickr

Ilustrační obrázek.

Reklama

Inflace v Česku v září stoupla na téměř 5 procent. Čechům se tak začínají ztenčovat úspory ležící na účtech. Inflace trápí ale i USA, a tedy i nejslavnějšího investora Warrena Buffetta. Jak se proti inflaci brání on?

Článek

Český statistický úřad v pondělí uvedl, že meziroční inflace v září stoupla na 4,9 procenta a byla tak nejvyšší od roku 2008. Byla zároveň o 1,7 procentního bodu vyšší, než Česká národní banka odhadovala ve své prognóze. Podobný scénář můžeme vidět také ve Spojených státech. Ve středu zveřejněná data ukázala, že tamní inflace v září vzrostla meziročně o 5,4 procenta, čímž se vrátila na své třináctileté maximum.

Investování během období vyšší inflace může být složitější a zneklidňující. Takhle podle serveru MarketWatch radí, jak se proti inflaci chránit legendární investor Warren Buffett.

Warren Buffett během setkání akcionářů v roce 2015 poznamenal, že nejlepší podniky v období vysoké inflace jsou takové, do kterých jednou investujete, a poté do nich nadále investovat nemusíte. Přičemž byste se měli vyvarovat podnikům s náročnými kapitálovými investicemi.

Už v osmdesátých letech Warren Buffett říkal, že společnosti, které mají tendenci odolávat inflačnímu prostředí, musí mít jednu klíčovou vlastnost. A to schopnost poměrně snadno zvyšovat ceny, aniž by se obávaly významné ztráty tržního podílu. A to i v době, kdy poptávka neroste a kapacita firmy není vytížena naplno.

Vedle toho Buffett za dobrou investici v době inflace považuje nemovitosti, kde člověk těží z rostoucí hodnoty dané nemovitosti.

Během inflace ale neradí investovat pouze do firem nebo nemovitostí. V roce 2009 uvedl, že během inflačního období by lidé měli investovat do sebe – svých dovedností a do vzdělání. Pokud je člověk kvalitním učitelem, chirurgem nebo právníkem, získá svůj podíl na národním „ekonomickém koláči“ bez ohledu na hodnotu jakékoli měny.

Investujte do indexů, ne jednotlivých akcií

Buffettova další rada zní, že běžný investor by se neměl pokoušet vybírat jednotlivé akcie individuálně s cílem porazit trh, ale spíše použít osvědčenou a dlouhodobě prověřenou metodu. Tedy mít ve svém investičním portfoliu akciový index a ten držet. Na letošním setkání akcionářů Buffett doslova prohlásil, že mu nepřijde rozumné, aby běžný člověk vybíral akcie sám. Naopak doporučil držet americký akciový index S&P 500, a to v dlouhodobém časovém horizontu.

Český investor ale nemusel v letošním roce chodit pro solidní zisky až do Spojených států. Index pražské burzy PX roste v tomto roce prozatím o více než 30 procent, a patří tak k nejvýkonnějším akciovým indexům na světě. Oproti tomu je americký index S&P 500 přibližně na polovině.

Reklama

Doporučované