Hlavní obsah

Jak udělat volby férové? Muž, který odhalil chyby a podvody při sčítání hlasů, má nápad

Politolog Lebeda říká, že překvapivými výsledky své studie nechce kriminalizovat volební komise, ale spíše navrhnout změny.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Každá volební komise si pravidla vysvětluje po svém, protože jsou příliš vágní, zjistil politolog Tomáš Lebeda.

Článek

Největší známá chyba při sčítání hlasů od roku 1990 se stala loni ve sněmovních volbách. Po přepočítání preferenčních hlasů – které nařídil soud – pro kandidáty ODS ve středních Čechách se poslancem stal Martin Kupka místo původně zvoleného Petra Bendla, jenž tak byl nucen po měsíci opustit Sněmovnu.

„To je naprosto alarmující případ, jenž se stal po přepočítání hlasů pro jednu stranu v polovině jednoho kraje. A teď si představte, co by se asi stalo, kdyby se přepočítaly hlasy pro všechny strany ve všech krajích,” říká politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci.

Uznávaný expert na volební systémy zkoumal se svým týmem výsledky několika voleb a našel mnoho chyb. Nejčastěji jde o omyly, občas i úmysl. Navrhuje proto asi padesát změn v legislativě, výsledky své studie hodlá předat Ministerstvu vnitra.

Některé Lebedovy návrhy jsou spíše drobnosti. Například proto, aby se neopakoval případ Kupka-Bendl, by měly hlasovací lístky být nově pouze jednostranné, takže už je někteří komisaři nezapomenou otočit při počítání preferenčních hlasů. Nebo aby komisaři museli používat výhradně červenou tužku, protože dnes někteří z nich tajně modrou propiskou dodělávají preferenční kroužky.

Podle Lebedy ale nejvíc chyb pramení z toho, že po uzavření volebních místností v sobotu ve 14 hodin vypuknou závody mezi komisemi, která bude mít nejrychleji sečteno. Komisaři chvátají i proto, že po dvou dnech za nepříliš vysokou odměnu spěchají domů.

Olomoucký politolog navíc zjistil, že každá volební komise si pravidla vysvětluje po svém. Postupy, jak mají sčítat, jsou totiž dnes příliš vágní.

Navrhuje proto striktně stanovit jednotlivé kroky v manuálu, který bude komise sčítáním provázet. Od uzavření volební místnosti a vysypání urny s lístky by pak komisaři vše museli zaznamenávat do počítače. Udělají první určený krok, zaznamenají do počítače – a až pak mohou udělat krok číslo dvě.

Například komisaři by nejprve spočítali hlasy pro jednu stranu a výsledek odeslali do centrály. Až pak by mohli začít sčítat hlasy pro další stranu. Tím by vznikl časový snímek, jak rychle komise postupovaly.

Kdo by vyčníval, tam by bylo možné hlasy přepočítat. Zpětná kontrola dnes není možná – jen v případě, že ji po úspěšné stížnosti nařídí soud.

Reklama

Související témata:

Doporučované