Hlavní obsah

Jak ukončit brexitový pat? Unijní lídři možná sesadí hlavního vyjednavače

Foto: Profimedia.cz

Hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier se zatím těšil plné podpoře členských států EU.

Reklama

Z vyjednávací hry o odchod Spojeného království z Evropské unie by mohl být diplomaticky odstraněn hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. Mohla by se tak umést cesta k dohodě na společné obchodní smlouvě.

Článek

Odstranění překážek a připravení půdy pro dohodu očekávají zástupci bloku 27 členských zemí od šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Od 16. září jsou na programu klíčové rozhovory o postbrexitovém obchodním fungování a lídři EU doufají, že zásah von der Leyenové do jednání pomůže překlenout hlubokou propast mezi oběma stranami.

Francouz Michel Barnier a jeho britský protějšek David Frost se totiž „zasekli“ a nedokážou dohodnout klíčové podrobnosti.

Směrem k Barnierově sesazení spekuluje britský The Telegraph. Ten je však dle šéfa zahraniční redakce Seznam Zpráv a bývalého zpravodaje Českého rozhlasu v Londýně Jiřího Hoška „hlásnou troubou Downing Street“ a „rozpohybování debat o Barnierově předčasném konci je možná jen zbožným přáním The Telegraphu“. Na tento měsíc jsou naplánována další dvě kola obchodních jednání, přičemž první proběhne v Londýně příští týden.

Vztahy mezi Spojeným královstvím a EU se nachází v bodě vzájemného obviňování, naposledy se tak stalo po delší stagnaci v hlavních otázkách státní podpory a rybolovu, kdy se ze zavinění patové situace nařkly obě strany navzájem. Nicméně čas se krátí a Michel Barnier už dříve varoval, že do konce října musí být dohoda hotová tak, aby měla Evropská unie čas na její ratifikaci do konce roku.

Ve čtvrtek předseda britské vlády Boris Johnson zdůraznil své přesvědčení, že Spojené království bude po prosincovém přechodném období brexitu, které Londýn nehodlá prodloužit, „prosperovat tak či onak“, tedy ať už s obchodní dohodou nebo bez ní.

„Musíme zajistit, aby lidé pochopili, že na konci roku, ať se stane cokoli, opouštíme EU a opouštíme přechodné období,“ řekl Johnson před několika dny. „Projděme si to. Je naprosto zásadní, aby naši partneři pochopili, že Spojené království udělá to, co udělat musí. Pokud bude třeba mít dohodu v australském stylu, řešení v australském stylu, pak toho dosáhneme a budeme prosperovat mocně tak či onak.“

Boris Johnson dohodou v australském stylu narážel na fakt, že Austrálie nemá s EU uzavřenu žádnou všeobecnou obchodní smlouvu a výměna zboží se tak většinou řídí pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

Poznamenal, že by „Evropská unie mohla být rozumná a poskytnout řešení ve stylu, které nabídla i Kanadě, a doufá, že to tak bude.“ „Jsme ale připraveni na každou z těchto možností,“ dodal. K tomuto závěru došel poté, co se úředníci z Downing Street 10 začali domýšlet, že šance Spojeného království odejít bez dohody je 70 procent. Diplomaté EU varovali, že očekávání od příštího kola jednání v Londýně jsou „extrémně nízká“, vzhledem k tomu, že vedoucí představitelé EU neplánují na summitu 25. září jednat o brexitu.

O brexitu se bude debatovat až na příštím zasedání Evropské rady, tedy v říjnu, těsně před uplynutím zmiňované lhůty. Evropská komise odmítla situaci okolo Barniera a von der Leyenové jakkoli komentovat. Jeden z evropských diplomatů ale podle The Telegraphu poznamenal, že nejen on očekává, že von der Leyenová „připraví scénu na odstavení Barniera a Frosta na vedlejší kolej“ pro dobro nalezení „politického řešení na vysoké úrovni“. „Dosud ale byla Unie při brexitových rozhovorech pozoruhodně jednotná a Barniera podporovala,“ doplňuje k tomu Hošek.

Očekává se, že hlavní slovo na jednání v Bruselu pak převezmou kromě Ursuly von der Leyenové také německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země EU předsedá, a Charles Michel, předseda Evropské rady.

Navzdory rostoucímu tlaku ale nebude případný neúspěch v prolomení patové brexitové situace během jednání v Londýně příští týden považovaný pro šance na uzavření dohody za „fatální“, uvedli diplomaté EU. „Sice vždycky doufáme v pokrok, ale nedusíme se kvůli tomu. Další kolo by bylo dobré, ale absence pokroku by nebyla fatální. Jiné by to bylo, kdyby selhalo i to druhé jednání v září,“ řekl jeden z diplomatů.

David Frost v pátek večer na svůj Twitter napsal: „Naplánovali jsme spoustu času na diskuze, přesně tak, jak bychom v tuto chvíli udělat měli. EU však stále trvá na tom, abychom změnili své postoje ke státní podpoře a rybolovu. Od samého začátku nám bylo jasné, co můžeme přijmout v těchto oblastech, které jsou zásadní pro náš status nezávislé země. Budeme jednat konstruktivně, ale postoj EU může reálně omezit pokrok, kterého můžeme dosáhnout příští týden.“

Michel Barnier na konci srpna prohlásil, že je zklamaný, znepokojený a překvapený tím, že jednání s Brity nepřinesla žádný pokrok. Rozladěný francouzský politik a diplomat to řekl na tiskové konferenci s tím, že hrozí, že se Britové s Evropskou unií na pravidlech britského fungování mimo EU do konce roku nedohodnou.

Britové během ukončeného kola rozhovorů přišli s takovým návrhem obchodní dohody, který ale neřešil hlavní unijní obavy a spíše odrážel stávající britskou pozici. „K evropskému jednotnému trhu nebude přístup à la carte,“ vzkázal Britům Barnier. Jinými slovy - nelze si z něj „vyzobávat“ jen to, co se Londýnu hodí. Hlavní britský vyjednavač Frost pak prohlásil, že jeho země usiluje o takovou dohodu, která by jí dala „suverénní kontrolu nad vlastními zákony, hranicemi a vodami“.

Reklama

Doporučované