Hlavní obsah

Jak ulevit přetíženým pečovatelům? K seniorům míří robot Robin

Pečovatel a společník. Robot Robin míří do pečovatelských domů.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatančí, dohlédne na léky, povídá si a umí i pár vtipů. Robot Robin je český projekt společnosti High Tech Park, která na něm spolupracovala s ČVUT. Po dvou letech příprav teď posílá k seniorům první prototypy.

Článek

Bílomodrý robot oblečený do džín vznikl jako společník pro seniory. „Ode dneška jsem tu stejně doma jako vy. Robin, těší mě,“ představuje se. Měří 110 centimetrů, váží zhruba 12 kilo a umí se pohybovat po bytě bez schodů a vysokých koberců.

Zvládne zavolat přátelům nebo rodině, pustí rádio, ukáže fotografie. A měl by umět osamělého člověka rozveselit.

„Robin se stane společníkem pro ty, kteří jinak žijí velmi osamělý život. Jsou sami doma, nemají si s kým popovídat. Robin občas zareaguje neočekávaně, třeba zavtipkuje,“ popisuje Petr Panýrek, předseda představenstva společnosti High Tech Park, která robota vytvořila.

Není ale jen pro zábavu – Robin zastane i práci pečovatelů. Třeba tím, že připomene léky, eviduje informace o teplotě, tlaku či hodnotě cukru v krvi nebo dokáže odeslat seznam na nákup přímo do pečovatelské služby.

„Neunaví se, nevyhoří tak, jako se to může stát lidským pečovatelům v domově seniorů, bez problémů odpoví na stále stejnou otázku několikrát po sobě,“ vysvětluje profesorka kybernetiky na ČVUT Olga Štěpánková. Právě experti z Českého institutu robotiky, informatiky a kybernetiky už teď pracují na dalších zlepšeních.

V budoucnu by robot mohl více spolupracovat s daty z chytré domácnosti. A také ho chtějí naučit podrobně rozeznávat lidské emoce. Zatím má Robin kameru, šest mikrofonů a 21 čidel. Po bytě se pohybuje samostatně a nabíjí se v dokovací stanici podobně jako třeba chytrý vysavač.

Reklama

Související témata:

Doporučované