Hlavní obsah
Online

Nová mutace koronaviru se objevila na Slovensku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Kvůli šíření koronaviru a zvlášť jeho nové mutace začne v Anglii v úterý opět platit plošná uzávěra, takzvaný lockdown. Oznámil to dnes večer premiér Boris Johnson. Téměř 56 milionů obyvatel Anglie vyzval, aby zůstali doma a vycházeli jen v případě nutnosti. Zavřené budou také školy. Podobné restrikce jako v Anglii budou od půlnoci platit i ve Skotsku, kde žije dalších 5,5 milionu obyvatel Spojeného království.

- Mutace koronaviru z Británie se objevila na Slovensku. Informoval o tom slovenský Denník N.

- Španělsko se zhruba 43 miliony obyvatel za více než týden od zahájení vakcinačního programu naočkovalo proti koronaviru bezmála 83 000 lidí. Podle agentury Reuters to dnes oznámil španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Americké akcie klesly z rekordních maxim

    Americké akcie dnes výrazně oslabily, sestoupily tak ze svých rekordních maxim. Investory znepokojují přetrvávající vysoké přírůstky počtu případů nákazy koronavirem. Panuje rovněž nejistota ohledně výsledku hlasování ve státě Georgia, který rozhodne o kontrole nad Senátem.

    Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,25 procenta a uzavřel na 30 223,89 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 1,48 procenta na 3700,65 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, klesl o 1,47 procenta na 12 698,45 bodu.

  • Mutace koronaviru z Británie se objevila na Slovensku

    Informoval o tom slovenský Denník N.

  • Anglie se zavírá do karantény

    Britská vláda zavede kvůli zhoršující se epidemické situaci a výskytu nové mutace koronaviru celostátní karanténu. Uvedl to v pondělí britský premiér Boris Johnson na tiskové konferenci.

  • Španělsko naočkovalo proti koronaviru už téměř 83 tisíc lidí

    Španělsko se zhruba 43 miliony obyvatel za více než týden od zahájení vakcinačního programu naočkovalo proti koronaviru bezmála 83 000 lidí. Podle agentury Reuters to dnes oznámil španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa. Ve schopnosti využít dodané vakcíny panují mezi jednotlivými autonomními regiony značné rozdíly.

    Podle Illy obdrželo Španělsko již přibližně 720 000 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, z nichž 82 834 bylo aplikováno. V příštích týdnech se očkovací proces dále zrychlí, dodal ministr. Cílem je podle něj naočkovat do května až června 15 až 20 milionů lidí.

  • Irsko má poprvé přes 6 tisíc případů za den

    Irsko poprvé od počátku epidemie covidu-19 zaznamenalo více než 6000 potvrzených případů nákazy koronavirem za den. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters. Hodnotu z předchozího dne překonaly počty nakažených už čtvrtý den v řadě.

    V Irsku, které má zhruba 4,9 milionu obyvatel, za posledních 24 hodin přibylo 6110 případů nákazy. V neděli hlásila země 4961, v sobotu 3394 a v pátek 1753 případů. Od počátku epidemie se nákaza virem SARS-CoV-2 v zemi potvrdila u více než 107 000 lidí. S covidem-19 za poslední den zemřelo dalších šest osob, a celková bilance úmrtí tak vzrostla na 2265.

  • Itálie hlásí 10 800 nových případů

    Italské úřady dnes oznámily 10 800 nových případů nákazy a 348 dalších úmrtí v souvislosti s covidem-19. O den dříve úřady zaregistrovaly přes 14 000 nově nakažených a 347 zemřelých. Agentura Reuters připomíná, že od neděle však poklesl i počet provedených testů, a to z více než 102 000 na bezmála 78 000.

    Od loňského února se v zemi, kde žije 60 milionů osob, nakazilo koronavirem 2,16 milionu lidí a 75 680 osob, kterým byla diagnostikována nákaza koronavirem, zemřelo.

  • Řecká církev se nemíní podřídit opatření, které uzavřelo kostely

    Vlivná řecká pravoslavná církev dnes oznámila, že se nemíní podřídit novému vládnímu opatření proti šíření koronaviru, které předpokládá mimo jiné uzavření kostelů a dalších svatostánků. Informovala o tom agentura AP.

    Svatý synod – nejvyšší orgán církve – vydal prohlášení, v němž nařizuje kněžím otevřít kostely pro věřící na středeční svátek Zjevení Páně. Dále uvedl, že „nepřijímá“ nové restrikce platné na období od 3. do 10. ledna a že řecké vládě zašle oficiální protestní dopis.

  • Nizozemsko začne po kritice s očkováním proti covidu-19 ve středu

    Nizozemsko začne ve středu jako poslední země Evropské unie očkovat proti covidu-19. Původně chtěla vláda premiéra Marka Rutteho ve větší míře očkovat až od 18. ledna, po kritice termín přesunula na 8. ledna a dnes oznámila, že se začne už 6. ledna. Jako první přijdou na řadu zdravotníci a pečovatelé.

  • V Německu už naočkovali přes čtvrt milionu lidí

    V Německu už proti covidu-19 naočkovali více než čtvrt milionu lidí. Zhruba polovinu očkovaných tvoří obyvatelé domovů pro seniory, druhou polovinu zdravotníci a pracovníci v sociálních službách, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Německá vláda dál čelí kritice kvůli nedostatku vakcín, společný evropský nákup ale brání.

    Německo, které má zhruba 83 milionů obyvatel, začalo s očkováním oficiálně v neděli 27. prosince. První očkovanou se ale už v sobotu stala 101letá Edith Kwoizallaová z domova pro seniory v Halberstadtu. Do dnešního poledne dostalo první dávku vakcíny firem Pfizer a BioNTech 264 952 lidí.

  • JAR testuje účinnost vakcíny na místní mutaci koronaviru

    Vědci v Jihoafrické republice testují, zda je vakcína proti koronaviru účinná také v boji s jihoafrickou mutací koronaviru 501.V2. Obavy z neúčinnosti očkovací látky na místní mutaci vyjádřil například britský ministr zdravotnictví Matt Hancock a odborníci z Británie, napsala dnes agentura AP.

    Účinnost vakcíny je „nejnaléhavější otázka, která před námi právě stojí“, uvedl Richard Lessells, expert na infekční nemoci, který pracuje na studiích genomu jihoafrické varianty viru. Je podle něj pravděpodobné, že se časem objeví i další mutace, právě díky podrobným studiím genomu koronaviru po celém světě, píše AP. Vědci v tuto chvíli testují účinnost vakcíny při potlačení nemoci covid-19 u lidí, kteří nemoc prodělali, a lidí, kteří dostaly vakcínu.

  • V Rakousku se objevily mutace koronaviru z JAR a Británie

    Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober dnes oznámil, že se už i v Rakousku potvrdily mutace koronaviru, které se poprvé prokázaly v jižní Anglii a v JAR. Jihoafrickou variantu vědci zpětně odhalili u Rakušanky, která se vrátila z JAR 6. prosince. Anglickou mutací se nakazili dva Rakušané, kteří pobývali v Británii, a dvě slovenské děti ve věku devět a deset let, které byly testované na vídeňském letišti.

  • EMA může schválit vakcínu Moderny již dnes

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) jedná o schvalení vakcíny amerického výrobce Moderna.

  • Skotsko se uzavírá do karantény

    Informovala o tom stanice BBC.

  • Venezuela zpřísnila před střídáním parlamentu karanténní omezení

    Venezuelská vláda ode dneška opět zpřísnila karanténní opatření proti koronaviru, omezila pohyb lidí a zastavila i meziměstskou dopravu. Důvodem tohoto kroku může být podle agentury EFE i snaha zamezit demonstracím, k nimž od úterý vyzval lídr opozice Juan Guaidó. Ten předsedá parlamentu, v němž má od voleb z prosince 2015 většinu opozice a jehož funkční období by dnes mělo skončit. O Vánocích ale tento parlament schválil prodloužení svého fungování o rok.

  • Francouzská vláda čelí rostoucí kritice za pomalé tempo očkování

    Ve Francii dnes ještě zesílila kritika pomalého tempa očkování proti covidu-19, píše dnes agentura AFP. Zatímco ve Francii dostaly vakcínu dosud jen stovky lidí, v sousedních zemích to byly už desítky tisíc osob.

    Francie začala očkovat vakcínou vyrobenou firmami Pfizer a BioNTech stejně jako mnoho dalších evropských zemí 27. prosince. K 1. lednu dostalo vakcínu podle údajů francouzského ministerstva zdravotnictví 516 osob. V Německu se nechalo očkovat přes 200 tisíc pacientů, v Británii přesáhl počet očkovaných pacientů milion.

    „U tohoto rytmu nelze zůstat. Podle propočtů by nám v takovém případě očkování trvalo 3 000 let,“ upozornil Bruno Megarbane, vedoucí oddělení intenzivní medicíny a toxikologie v pařížské nemocnici Lariboisière. „Za týden jsme naočkovali stejně osob jako Německo za půl hodiny, to je ubohé,“ podotkl Jordan Bardella, europoslanec a místopředseda krajně pravicové strany Národní sdružení (RN).

  • EK jedná o nákupu dalších dávek první schválené vakcíny

    Evropská komise jedná o nákupu dalších dávek koronavirové vakcíny od společností BioNTech a Pfizer, s níž jako první schválenou látkou začala velká část členských států Evropské unie očkovat koncem loňského roku. Uvedl to dnes mluvčí unijní exekutivy v reakci na kritiku postupu komise při objednávání této vakcíny.

    EK zatím zajistila pro členské země 300 milionů dávek, podle politiků z některých zemí by však v první fázi bylo potřeba více. Komise oponuje, že konkrétní výše objednávek záleží na státech samotných.

  • Francie obdrží vakcínu od Moderny v průběhu týdne

    Francie by měla tento týden dostat první dávky vakcíny proti koronaviru od společnosti Moderna, informuje o tom britský list The Guardian. Tamní vláda čelí kritice kvůli příliš pomalému zavádění vakcín, v zemi je také silné protivakcinační hnutí.

    Svou očkovací kampaň zahájila Francie koncem prosince, a to stejně jako mnoho dalších evropských zemí. Od té doby byly naočkovány stovky lidí, například v Německu to však jsou až desítky tisíc a v Británii pak více než milion.

  • Německu se nedaří dostat vir pod kontrolu, nejspíš prodlouží karanténu

    O prodloužení karantény do 31. ledna rozhodne v úterý kancléřka Angela Merkelová s premiéry spolkových zemí. Delší uzávěru prozatím veřejně podpořili premiéři Bavorska, Saska a Durynska Markus Söder, Michael Kretschmer a Bodo Ramelow. Tyto spolkové země patří v Německu k nejpostiženějším. Söder o nezbytnosti prodloužení karantény hovořil již v neděli.

    V rámci stávající karantény jsou uzavřené restaurace a obchody, které neprodávají zboží denní potřeby, výjimku mají ale například knihkupectví. Restaurace a také uzavřené obchody však mohou provozovat výdejová okénka. Prozatím jsou uzavřené také školy, které mají delší prázdniny a elektronickou výuku. Do tříd by se žáci měli vrátit za týden 11. ledna, na mnoha místech v Německu se tak ale zřejmě nestane.

Reklama

Hlavní zprávy