Hlavní obsah

Přehledně: 8 tipů, jak ušetřit za elektřinu a plyn

Foto: Seznam Zprávy

Jak ušetřit za energie?

Reklama

Náklady na provoz domácnosti každý rok rostou. Mnoho lidí to pociťuje hlavně od loňského roku, kdy tráví více času na home office či distanční výuce. Podívejme se na základní tipy, jak za energie v domácnosti ušetřit.

Článek

1. Ušetřete za spotřebiče

Pokud si pořizujete nové domácí spotřebiče, myslete na to, kolik budete platit za jejich provoz. To, co ušetříte na nákupní ceně, v následujících měsících a letech dost možná odvedete na účtech za elektřinu.

Jak poznat, který spotřebič spotřebuje kolik elektřiny? Zjistíte to podle příkonu, který je na spotřebiči uvedený. Ten určuje, kolik wattů daný přístroj spotřebuje za hodinu provozu a tedy jakou má zařízení spotřebu elektřiny.

Nejúspornější spotřebiče patří do kategorie A+++, v tomto ohledu nejhorší jsou pak přístroje označené písmenem D. Před nákupem si tedy spočítejte, kolik za elektřinu platíte teď, a to zvlášť u kuchyňských spotřebičů, jejichž provoz nejde příliš omezit (lednice, mrazák). Dále si spočítejte, kolik byste platili za nový a úspornější spotřebič.

I tady se dá ušetřit. Rozdíly mezi typem A+++ nebo A++ může být při nákupní ceně vysoký, rozdíl v ceně u spotřeby energie přitom může dávat jen drobnou částku.

Jestliže pak chcete mít jak pračku, tak sušičku, méně energie spotřebují tyto přístroje zvlášť, než když jde o kombinovaný spotřebič. Znovu ale platí - nejdříve si vypočítejte, kolik na energiích platíte, a až pak se rozhodujte o spotřebiči. V případě kombinované pračky a sušičky můžete ušetřit za nákupní cenu, více peněz ale budete pravidelně posílat svému poskytovateli.

2. Využívejte nízký a vysoký tarif

Ve smlouvě o dodávkách energie najdete, jestli máte tak zvanou dvoutarifní sazbu. To znamená, že v různých částech dne odebíráte elektřinu za různou cenu. Pokud takovou službu ve smlouvě máte, zapínejte některé spotřebiče v nízkém tarifu. Ušetříte tím například za pračku, sušičku, troubu nebo myčku.

Pokud to vaše zařízení umožňuje, využijte například tlačítko odloženého startu. Moderní pračky také nabízejí kvalitní praní studenější vodou.

3. Podívejte se na provoz spotřebičů

I po vypnutí zůstává většina spotřebičů v domácnosti v pohotovostním režimu. To znamená, že sice jsou vypnuté, pořád ale spotřebovávají trochu elektřiny. I po vypnutí jim například svítí diody nebo ukazují čas. Spotřebiče jsou v tomto režimu, i pokud plánujete použít již zmiňovaný odložený start.

Televizi je dobré vypnout nejen ovladačem, ale také tlačítkem na ní. Co se týká vytahování ze zásuvky, s tím by měl být člověk opatrný. Pokud například jedete na dovolenou, přístroj ze zásuvky klidně vyndejte. Na každodenní bázi ale úplné vytažení ze sítě spotřebičům spíše škodí a zhoršuje jejich životnost.

Drobné částky jde také ušetřit vypojováním nabíječek ze zásuvky (důležité je to spíše z bezpečnostního hlediska), to lze dělat naprosto pravidelně.

4. Porovnávejte ceny

Stejně jako u mobilních služeb nebo autopojištění můžete porovnávat, kolik peněz ušetříte, u různých dodavatelů energie.

Na základě spotřeby také oslovte svého současného dodavatele a zkuste si u něj vyjednat výhodnější tarif.

5. Nezapomínejte na údržbu

Když už si pořídíte například novou lednici a mrazák, ať už z důvodu úspor na ceně elektřiny, nebo kvůli tomu, že vám přestaly fungovat staré, nezapomínejte na jejich údržbu. To se týká třeba jejich pravidelného odmrazování. Přemýšlejte také nad tím, kam lednici umístíte. Jestliže bude stát na místě, kde na ni bude svítit slunce, bude muset vydávat na chlazení mnohem větší výkon a spotřebuje tím pádem více elektřiny.

U myčky zase nezapomeňte na čištění filtru, kterým nejen ulevíte jejímu provozu, ale také prodloužíte její životnost.

6. Ušetřete za osvětlení

Kromě očividných rad „zhasněte, když odcházíte z místnosti“ se vyplatí také zaměřit na to, čím doma svítíte.

Staré žárovky totiž spotřebují mnohem více energie než úsporné LED žárovky. Ty stojí sice více, investice se vám ale vrátí v nižším vyúčtování za elektřinu.

7. Ušetřete za plyn

Pokud doma topíte plynem, nejdůležitější je mít funkční a kvalitní kotel. Investice do něj se vám potom vrátí v nižších účtech za vytápění. Účinnost kotlů můžete zjistit podle energetického štítku, informace můžete také získat i od prodejců a výrobců.

Pro jejich delší životnost nezapomínejte na pravidelnou údržbu a servis. Tím také předcházíte nehodě.

Každý stupeň Celsia při vytápění navíc potom znamená růst spotřeby o šest až deset procent. Topte proto střídmě, ale zároveň nenechte svůj dům úplně vychladnout.

Opětovné vytápění je velmi náročné nejen z hlediska energie, ale také pro vaši peněženku. Pro udržování stále teploty můžete využít termostaty.

8. I u plynu srovnávejte

Stejně jako u elektřiny neexistuje pouze jeden dodavatel zemního plynu. Díky jeho změně můžete ročně výrazně ušetřit.

Srovnávače cen tarifů za plyn

eru.cz (stránky Energetického regulačního úřadu)

Reklama

Doporučované