Hlavní obsah

Experti: Covid jsme zvládli skoro nejhůř. Teď o budoucnosti rozhodne jediné kritérium

Hosty Výzvy byl biochemik Jan Konvalinka a epidemiolog Roman Prymula.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hrozba mutace delta se celosvětově skloňuje stále častěji. Podle Státního zdravotního ústavu její podíl roste i v Česku a s ním rostou i obavy z další možné pandemické vlny. Jak jí zabránit?

Článek

Zatímco se na jedné straně hovoří o tom, že delta mutace je specifická svými často mírnějšími a od ostatních variant koronaviru odlišnými příznaky, které mohou připomínat nachlazení, riziko přináší její mnohonásobně vyšší nakažlivost. Ta může způsobit, že i přes částečnou proočkovanost populace nadále čísla nakažených nebezpečně porostou.

K jak vysokým číslům se můžeme na podzim dostat? A hrozí, že protiepidemická opatření zase přitvrdí? A má Česko strategii, jak se další možné vlně epidemie vyhnout? Jak nastavit pravidla? Nebo má jít Česko cestou Singapuru, který začne s koronavirem zacházet jako s obyčejnou chřipkou?

Na to jsme se ptali exministra zdravotnictví, epidemiologa Romana Prymuly, a biochemika Jana Konvalinky.

Například český vědec v Británii Hynek Pikhart varuje, že ani proočkování 70 procent populace nemusí jako dostatečná ochrana proti variantě delta stačit. Biochemik Jan Trnka zase upozorňuje, že ve zbylé, neproočkované populaci může koronavirus nadále mutovat a v budoucnu by mohl současné očkování prolomit.

Bude současná míra očkování stačit? A jak případně dosáhnout hranice, kdy bude česká populace proti koronaviru v bezpečí?

Pusťte si rozhovor v úvodním videu. Níže vám nabízíme přehled nejzajímavějších odpovědí:

1:00 - Pane Prymulo, co byste jako první udělal, kdybyste byl teď v křesle ministra zdravotnictví? Vy jste si to už jednou zkusil…

RP: Ještě týden bych počkal, jak bude nárůst pokračovat. Velice detailně bych mapoval, ve kterých regionech to je, ve kterých věkových skupinách a co se děje. Tady už nejde o nějaké lockdowny. To plošné opatření, které jediné by tu mělo být, je očkování. My bychom měli dominantně doporučovat očkování.

5:45 - Varianta delta má příznaky nachlazení – rýma, bolest hlavy atd. Jak nás tohle vůbec ohrožuje?

JK: Mutace delta nás ohrožuje. Je několikanásobně infekčnější než chřipka a asi dvakrát infekčnější než britská mutace, která se nám tady prohnala velmi dramaticky. Podle zatím ne úplně dokonalých údajů vede k vyššímu podílu hospitalizace, pokud ovšem infikuje ohrožené lidi. Co to u nás zkresluje, je ta skutečnost, o které mluvil pan profesor Prymula, a sice že v tuto chvíli se delta šíří mezi mladými lidmi. Ale pozor, to je úplně stejná chyba, kterou někteří naši kolegové udělali loni v létě.

10:48 - Co se proti delta variantě osvědčilo v zahraničí?

RP: Nic dalšího se ani zdaleka tak neosvědčilo jako očkování. Já bych nehledal jiné cesty, když máme očkování. Protože ostatní cesty jsou velmi restriktivní a budou dále zvyšovat napětí ve společnosti. Mnohem jednodušší je nechat se očkovat.

12:00 - Většinu těch tvrdých, plošných nařízení shodily soudy. Mimo nouzový stav byla nelegální. Nejste právníci, ale co tedy MZ zbývá? Co má MZ v ruce?

JK: Dodal bych, že Nejvyšší správní soud to shodil, ale odůvodněním nebylo, že ta opatření jako taková jsou nesprávná, ona ostatně byla velmi podobná jako v ostatních zemích EU. Ale že byla nedostatečně zdůvodněná.

16:30 - Nezaklínáme se moc tím, že „zatím“ nerostou počty hospitalizovaných? Nemůže nás to nakonec v září překvapit?

RP: Já myslím, že nás to překvapí dokonce dříve než v září. Určitě bych nepoužil výraz, že není potřeba predikovat, protože tady stále máme „pool“ 600 tisíc osob, které stále jsou vnímavé a které jsou ohrožené těžším průběhem, eventuálně úmrtím. Opájet se tím, že zatím nám nenarůstají případy v nemocnicích, to je sice hezké, ale ony od určité chvíle narůstat začnou.

21:00 - Téměř pětina lidí ze Středočeského kraje, u nichž minulou středu testy odhalily nově onemocnění covid-19, byla předtím už naočkována minimálně jednou dávkou vakcíny proti koronaviru. Co z toho vyplývá?

JK: Vyplývá z toho, že tady zaprvé už opravdu převažuje delta. Vidím u kolegů čísla, která ukazují, že delta začíná být dominantní v České republice a má opravdu podstatně větší virovou nálož u těch neočkovaných lidí, o několik řádů vyšší. Jedna dávka očkování nestačí pro zabránění přenosu.

25:20 - Vzhledem k tomu, že je očkovaný možným šiřitelem viru a na rozdíl od neočkovaných se nemusí testovat, nebylo by lepší, aby se testem dále prokazovali i očkovaní?

JK: Vzhledem k tomu, že ta statistická pravděpodobnost ve velkých souborech je… Samozřejmě není vyloučeno, že i očkovaný může vir v ojedinělých případech přenést. Ale ta pravděpodobnost je o tolik nižší – a tady hovoříme o milionech lidí a tisících testů denně –, že já považuji tu variantu, aby se netestovali očkovaní, za velmi rozumnou.

29:00 - Profesor epidemiologie žijící v Británii Hynek Pikhart dokonce tvrdí, že ani 70% proočkovanost nemusí na deltu stačit. Totéž tvrdí genetik Jan Pačes. Bude podle vás 70 % proočkovaných stačit?

JK: Podle toho na co. A podle toho, v jakých věkových skupinách. Oni (v Británii, pozn. red.) mají opravdu asi 70% proočkovanost a evidentně to nestačí na to, aby se zastavilo kolování viru, teď mají kolem 30 tisíc případů denně, to je jako bychom my měli asi 5 tisíc denně. To je vlastně už poměrně hodně. Ale zaprvé to neletí tak rychle nahoru, jak se někteří báli. A zadruhé – a to je podstatné – mají takřka 100% proočkovanost těch nejvyšších věkových kategorií na rozdíl od nás. To znamená, že máme přibližně 600 tisíc ohrožených, zatímco Britové ne.

34:30 - Třeba Slovensko v hlavním městě nabízí jako motivaci k očkování roční tramvajenku zdarma, mají tam tedy i loterii. Je to lepší motivace než tenisky nebo chytrý mobil?

RP: Každá země zkouší něco jiného. Někde jsou objemy prostředků mnohonásobně vyšší než u nás. Já bych se ale opravdu soustředil na to, abychom vysvětlovali, proč se máme očkovat. Ta kampaň tady chybí.

39:25 - Někteří lidé se nechtějí nechat očkovat kvůli nedůvěře k současným vakcínám. Než aby hledali, kde dostanou Pfizer, raději si vakcínu nedají vůbec. Neměli by mít lidé lepší možnost si vybrat nejen kdy, kde a jak, ale také čím se nechat očkovat?

RP: Možnosti se výrazně zlepšily. V tuto chvíli už se ví, která centra očkují kterou vakcínou. Pokud mají zájem třeba o Johnson & Johnson nebo Pfizer, tak tam opravdu ten výběr existuje. Podobně jsou i centra, která dominantně očkují Modernou.

43:20 - Pořád není jisté, jak to bude s testováním ve školách. Měly by se testovat povinně všechny děti, jak to bylo dosud?

RP: Uvidíme, jaká bude konkrétní situace. Určitě si nemyslím, že je smysluplné třeba zamezit neočkovaným vysokoškolákům, aby chodili do školy.

44:00 - V Česku podle zprávy Státního zdravotního ústavu z PCR testů vyplynulo, že v Praze a Libereckém kraji překračuje podíl delty ve vyšetřených vzorcích 90 procent. Moc údajů ale o mutacích nemáme. K čemu to vede? Můžeme zanedbat další mutaci, která se k nám do Česka dostane?

JK: Přesně tak. Teď už máme PCR metody, které delta mutaci a ty ostatní jako britskou a africkou stanoví předem. Ale objevují se jiné kombinace těch známých mutací. To je něco, co musíme stále sledovat, už jenom jako výraz odpovědnosti k našim sousedům. Dokonce i kdyby tady ty mutace nebyly, tak pouhá skutečnost, že to nevíme, znamená, že ta země je nedůvěryhodná.

Reklama

Doporučované