Hlavní obsah

Ministryně Šlechtová červené tlačítko nemá. Spory jsme si vyjasnili, říká odcházející armádní šéf Bečvář

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář o ruských ambicích, konfliktu v Sýrii i problematických armádních zakázkách.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vojenský zásah v Sýrii byl nejzazší řešení, byla to reakce na flagrantní nedodržení zásad, pokud se týká použití chemických zbraní, říká ve Výzvě dosluhující náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Článek

„I když máme vládu v demisi, práci armády to nijak neomezuje. Neskončili jsme na druhé koleji,“ tvrdí dosluhující náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

V rozhovoru se také vrací ke sporům s ministryní obrany Karlou Šlechtovou, která kritizovala mnohamiliardové armádní nákupy, výběrová řízení a i přes Bečvářův zájem mu neprodloužila funkční období.

„Možná jsme si nerozuměli s paní ministryní, ale ty věci jsme si už vyjasnili. Materiál k pořízení mobilních radarů je na stole, předpokládáme podpis té smlouvy. Blíží se ke konci dopracování zadávací dokumentace na vrtulníky, je tam dokumentace k pořízení chemických vozidel,“ vyjmenovává nejpalčivější problémy z poslední doby.

Brát Rusko vážně

Bečvář ve Výzvě hodnotí i mocenské ambice Ruska. „Je třeba ho brát jako silný vojenský stát. Viděli jsme Krym, Ukrajinu, jeho aktivity v Sýrii,“ upozorňuje náčelník generálního štábu. Dodává ale, že Moskvy “se bát nemusíme“.

Bečvář po třech letech končí jako nejvyšší představitel armády. Od května ho ve funkci náčelníka generálního štábu nahradí generál Aleš Opata.

Jak vidí sobotní vojenský zásah Západu proti Sýrii po údajném útoku chemickými zbraněmi? Jak se dívá na nápad vrátit do škol brannou výchovu? Má český zbrojní průmysl dostatečnou kvalitu pro armádu? A jak bojovat s hybridními hrozbami? Podívejte se v rozhovoru ve videu nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované