Hlavní obsah

Jak verboval Islámský stát: svědectví bojovníka z Mosulu

 

Reklama

Obyvatelé Mosulu se přidali k islamistům, nyní po osvobození koaličními jednotkami vypráví, proč se tak rozhodli.

Článek

S postupujícími koaličními jednotkami, které jsou složené z Kurdů, irácké armády, šíitských milic a americké vzdušné podpory, mizí vůle naverbovaných bojovníků z řad obyčejných Mosulanů pomáhat nechtěným pánům z Islámského státu.

Obyvatelé, kteří se nechali zlákat, aby IS sloužili, se podle svědectví vzdávají prakticky bez boje. A popisují, co jim za věrnost islamisté slibovali.

Bitva se nyní vede už o samotný irácký Mosul, odpor je zejména ze strany radikálních bojovníků. Obyvatelé jsou spíše pasivní, těší se na osvobození.

Mosul obsadil Islámský stát v červnu roku 2014, ve druhém největším iráckém městě zavedl svoje pravidla a zákony. Kdo se nepodřídil, byl popraven.

Radikálové také okamžitě začali z řad Mosulanů verbovat nové bojovníky. Jejich loajalitu si kupovali penězi, jídlem i oblečením.

Pravidla byla striktní, ale jednoduchá. Chodit do mešity na modlitby, samozřejmě ve vhodném oblečení, jinak zůstávat doma a zbytečně nevycházet. Ženy musely nosit nikáby, tedy dlouhé šaty a šátek zakrývající téměř celou tvář. Muži se dostávali do problémů za džíny, žabky a „západní účesy".

Za věrnost Islámský stát sliboval konec šíitského útlaku, což je věc, na kterou v Iráku sunnité slyší. Za neposlušnost přicházel krutý, exemplární trest.

Reklama

Související témata:

Doporučované