Hlavní obsah

Jak vrátit normální život do města okupovaného turisty? Projekt české výtvarnice to zkouší v Krumlově

Šedá: Obyvatelé se nechali vytlačit turisty. V Krumlově jsou domy, kde nikdo nebydlí, hotely a obchody, které nikdo nepotřebuje.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chtějí s ní spolupracovat reklamky i politické strany. Kateřina Šedá hledá cestu k lidem, kteří se společnosti často straní. Svými projekty zkoumá jejich každodennost. A ještě nikdy neslyšela ne. V novém projektu se zaměřila na Český Krumlov.

Článek

Jako první česká umělkyně vytvořila pro londýnskou galerii Tate Modern samostatný projekt, kdy přestěhovala vesnici Bedřichovice do centra Londýna. Loni se stala architektkou roku i autorkou knihy roku. Nyní Kateřina Šedá reprezentuje Českou republiku na benátském bienále se svým projektem Unes-CO, kdy se snaží zabydlet turistické centrum Českého Krumlova obyčejným životem.

„Jsou tam domy, kde nikdo nebydlí, hotely, obchody, které nikdo nepotřebuje. Lidé se sobě vyhýbají, vyhýbají se turistům,” popisuje umělkyně stav centra jihočeského města.

V rámci projektu proto najala rodiny, které tam teď za plat vykonávají svou běžnou každodenní činnost. Dění v Českém Krumlově lze sledovat živě na stránkách projektu Unes-CO.

Jak je zatím autorka spokojená s výsledky? Co svými projekty sleduje a s čím se nejčastěji potýká? A jak se spolupracuje s českým státem? Podívejte se v pořadu Výzva s výtvarnicí a sociální architektkou Kateřinou Šedou nahoře ve videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované