Hlavní obsah

Jak vybrat pro dítě autosedačku a na co si dát pozor

Dnes se doporučuje co nejdéle vozit dítě v autosedačce proti směru jízdy.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy. V něm deník 13měsíční holčičky Edy a také tip na výběr autosedačky.

Článek

Autosedačky jsou pro přepravu dětí vozem povinné. Jakou vybrat? A podle čeho? Jinou musí mít novorozenec, jinou batole a jinou školák.

Od miminka po školáka

Pro miminka jsou nejčastější takzvaná vajíčka – tedy sedačky, které mají madlo, aby se daly přenášet a které se mohou s adaptéry připevnit na podvozek kočárku. V takové autosedačce většinou miminko vydrží zhruba rok.

Další sedačky jsou pak pro děti do zhruba osmnácti až pětadvaceti kilogramů a třetí kategorie jim vydrží, dokud nebudou vážit 36 kilogramů.

Na každé autosedačce musí být uvedena zkušební značka, která je zárukou, že výrobek splňuje testy evropské normy. A pokud chcete mít tu nejbezpečnější, podívejte se na výsledky nezávislých testů v Česku nebo v Německu – dvakrát ročně testuje německý ADAC ty nejnovější modely autosedaček.

Při samotném výběru je pak rozhodující, jestli už dítě sedí. Neznamená to ale, že by mělo okamžitě dostat novou sedačku umístěnou po směru jízdy. Naopak. „V dnešní době se doporučuje, aby děti co nejdéle jezdily proti směru jízdy,” říká Petr Horáček z Baby Direkt. V severských zemích jezdí děti proti směru jízdy až zhruba do pěti let.

Kotvící prvky

Dalším krokem před nákupem sedačky je kontrola vozidla. Nebo spíš jeho kotvících prvků. Většina rodičů totiž zná isofix. Méně jich už zná Top Tether – přídavnou kotvu, která zabraňuje rotaci sedačky.

Pokud můžete, vyzkoušejte, jak se dítěti v sedačce sedí a jak sedačka pasuje do vašeho auta. V menších modelech totiž děti nemusí mít dostatečný prostor na nohy.

Zjistěte si také, zda je sedačka polohovatelná, jestli je polohovatelná opěrka hlavy, ale třeba i to, zda se dá vyprat potah.

Reklama

Doporučované