Hlavní obsah

Češi jako první na světě trénují malé hokejisty ve virtuální realitě

Vyzkoušeli jsme si hokejový trénink ve virtuální realitě. Češi jako první na světě začali vyvíjet program, který může změnit trénink sportovců.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český tým vizionářů možná přišel s nápadem, který v budoucnu změní sportovní přípravu. Malé hokejisty začal trénovat v prostředí virtuální reality a zaznamenává vzrušující výsledky. Děti po třech měsících tréninku v testech prokázaly desetiprocentní zlepšení. O program už je velký zájem v zahraničí.

Článek

Hokejový trénink bez ledu, s počítačem na zádech a mohutnými brýlemi na očích. Vítejte v roce 2018 a virtuální realitě, která díky českému týmu vizionářů možná brzy pronikne do běžné přípravy sportovních týmů. Vše tomu nasvědčuje, zejména po lednovém veletrhu CES v Las Vegas, kde český projekt Sense Arena vzbudil obrovský ohlas návštěvníků i světových médií.

„Netvoříme počítačovou hru. Není to určené k tomu, aby si děti hrály. Je to k tréninku. Můj odhad a vize jsou takové, že do budoucna nebude tak důležitá fyzická zdatnost sportovce, která už se dnes, myslím, skoro zlepšovat ani nedá. Mnohem důležitější bude, co má hráč v hlavě. Jaké má myšlení, jak čte hru. Tenhle nástroj je určený k tomu, abychom mu pomohli," říká autor projektu Bob Tětiva.

Hráč se do prostředí zimního stadionu přesune pomocí brýlí a výkonného počítače, v ruce drží reálnou hokejku vybavenou několika senzory. Puky, se kterými hraje, stejně jako ostatní hokejisté na ledě kolem něj, jsou ale virtuální. Simulátor umožňuje trénovat prakticky jakoukoliv herní situaci. A to v neomezeném počtu opakování.

Vývoj aplikace začal v březnu roku 2017, už na podzim ji do přípravy mladých hokejistů jako první klub zapojili Bílí Tygři Liberec. První výsledky provozu v praxi jsou vzrušující.

Filip Pešán o stavu českého hokeje: Hráči nejsou vychováváni k respektu k soupeřům i rozhodčím.Video: Adam Sušovský

„Máme za sebou na konci roku pilotní výzkum, ve kterém byly zapojeny děti, jež měly trénink ve virtuální realitě. Porovnávali jsme je s dětmi, které ten trénink neměly. Celý ten program trval tři měsíce. Děti s virtuální realitou se zlepšily o přibližně deset procent oproti kontrolní skupině, která ten trénink neabsolvovala,” říká vedoucí Katedry pedagogiky, psychologie a didaktiky TV a sportu na FTVS Univerzity Karlovy Tomáš Perič. Také on se na vývoji aplikace podílí.

Možná to zní neuvěřitelně, Češi jsou ale skutečně prvním týmem na světě, který se do vývoje tréninkového programu ve virtuální realitě pustil. Vedle Tětivy a týmu studentů Univerzity Karlovy se na projektu podílejí také zkušení programátoři, neurologové z Fakultní nemocnice Motol a hokejový trenér Filip Pešán. Tedy velice různorodý tým odborníků různých oborů.

Virtuální realita je do světa profesionálního sportu dosud zakomponována jen prostřednictvím 360stupňových videí, tato technologie je využívaná především v americkém fotbale. Hráči se díky ní učí číst nacvičené akce a signály soupeře.

Interaktivní trénink ve virtuální realitě ale jako první vymysleli a přináší do praxe Češi. Bezprostředně po veletrhu ve Vegas je o jejich produkt velký zájem. Zejména ze zámoří, odkud už přicházejí pobídky, aby se v Sence Areně daly trénovat i jiné sporty. Například lakros, který je velice populární na amerických univerzitách.

Češi ale zatím veškeré úsilí investují do vývoje hokejové aplikace, aby ji brzy mohli začít prodávat. A to jak v profesionální verzi, jež umožňuje porovnávat hokejisty mezi sebou, pro hokejové kluby, tak do běžných domácností.

Seznam si trénink budoucnosti ve virtuální realitě zajel vyzkoušet. Podívejte se na video.

Reklama

Doporučované