Hlavní obsah

V dobách pandemie vydělává ten, kdo umí prodávat. Takže Amazon

Foto: Profimedia.cz

Nejbohatší muž planety Jeff Bezos.

Reklama

Majetek zakladatele a šéfa amerického internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose od začátku letošního roku vzrostl o více než 30 miliard dolarů, tedy téměř 744 miliard Kč.

Článek

Výsledky nejbohatšího muže planety denně aktualizuje agentura Bloomberg, která s informací přišla. Podle serveru Bezos těží zejména z růstu ceny akcií společnosti Amazon, za kterým stojí zvýšený zájem o nákupy přes internet v době koronavirové krize. Díky tomu se hodnota jmění amerického boháče zvýšila od Nového roku o více než 30 miliard na 145 miliard dolarů, tedy v přepočtu na 3,6 bilionu korun.

Ve čtvrtek cena akcií Amazonu uzavřela na rekordních 2408,19 dolaru. Od začátku roku si akcie firmy připsaly téměř 27 procent. Bezos vlastní v Amazonu 11procentní podíl.

Jak si vedou ostatní boháči

Druhým nejbohatším člověkem planety podle Bloombergu je stále zakladatel společnost Microsoft Bill Gates. Ten od začátku roku naopak o část svého majetku přišel, konkrétně šlo o 9,6 miliardy dolarů (238 miliard korun).

Na bronzovou pozici se díky růstu akcií vrátil Warren Buffett známý též pod přezdívkou Věštec z Omahy. I s jeho majetkem však pohyby na burzách pěkně zamávaly, od začátku roku přišel zhruba o 15 miliard dolarů. A o svůj bronzový post se přetahuje s mužem na čtvrtém místě.

Tím není nikdo jiný než francouzský miliardář Bernard Arnault, v současnosti často zmiňovaný právě kvůli své obchodní skupině LVMH, která se ve velkém podílí na boji proti šíření koronaviru - například výrobou antibakteriálních gelů, roušek nebo kombinéz pro zdravotníky. Hodnota jeho majetku se nicméně propadla o 31 miliard dolarů na 74,1 miliardy dolarů (1,9 bilionu Kč).

Těmi, kdo si v době koronavirové krize vedou více než dobře, jsou také členové rodiny Waltonových původem z Velké Británie. Vlastní maloobchodní gigant Walmart obchodující na americkém trhu a v žebříčku Bloombergu zaujímají hned několik míst kolem 10. pozice. Trojice ve složení Rob, Jim a Alice Waltonovi dohromady kontroluje majetek v hodnotě 172 miliard dolarů, a stala se tak nejbohatší rodinou světa. Od Nového roku dohromady zbohatla téměř o 11 miliard dolarů.

Vzhledem k tomu, že v současné době pracují miliony lidí z domova, růst zaznamenává také server Zoom a s ním jeho zakladatel Eric Yuan. Jeho jmění se spolu se zájmem o videohovory zdvojnásobilo na 7,8 miliardy dolarů.

Ti, kteří v době koronavirové pandemie vydělávají, jsou spíše výjimkami. Podle informací agentury Bloomberg a jejího indexu miliardářů z majetku prvních pěti set nejbohatších lidí světa se za letošní rok ztratilo více než 500 miliard dolarů.

Jedním ze sektorů, který zasáhl prudký pokles příjmu, jsou investoři v globálním ropném a plynárenském průmyslu. Ti zaznamenali prudký pokles čistého jmění kvůli klesající ceně ropy a ropné válce mezi Saúdskou Arábií a Ruskem.

Nejbohatší Čech také ztrácí

Výrazný pokles také utrpěla hodnota majetku nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, plyne z údajů Bloombergu.

Českou republiku v žebříčku, který sleduje 500 nejbohatších lidí světa, k dnešnímu dni zastupuje pouze Kellner, majitel investiční skupiny PPF. Hodnota Kellnerova majetku se podle Bloombergu od začátku roku snížila o 3,8 miliardy na 9,1 miliardy dolarů (226,1 miliardy Kč), což tohoto Čecha v žebříčku řadí na 159. místo.

Reklama

Související témata:

Doporučované