Hlavní obsah

Jak vykrást banku. Sehnat lidi na dně a napůjčovat jim miliony

Případ Metropolitního spořitelního družstva připomíná divoké nájezdy na banky z 90. let.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Bílí koně sehráli významnou roli v jednom z největších bankovních tunelů posledních let. Vyvedeno přes ně bylo 1,3 miliardy.

Článek

Soud začne příští týden řešit největší bankovní tunel posledních let. Jde o   případ Metropolitního spořitelního družstva - ještě nedávno největší české záložny, která měla 14 tisíc klientů a 12 miliard vkladů.

V roce 2013 však vedení kampeličky obvinila policie. S tím, že zpronevěřilo 1,37 miliardy korun.

Video: Miliarda z vytunelované záložny skončila v Hongkongu 

Případ MSD: Jak může zmizet miliarda z kampeličky.Video: Vojtěch Blažek

V celém příběhu, jak ho popisuje obžaloba, hráli klíčovou roli bílí koně. Nastrčení lidé ve vedení firem, které dostávaly od družstva vysoké úvěry, tvoří také mezi celkově 17 obžalovanými největší skupinu.

Nejčastěji šlo o lidi ve vážných finančních problémech, kteří měli na krku exekuce, neměli kde bydlet nebo dlužili i operátorům za telefon.

Podle státní zástupkyně Daniely Smetanové, která případ dozoruje, nezáleží na tom, že byli jen loutkami a že o vyvádění peněz do zahraničí nemuseli vědět.

„Ani skutečnost, že se některý z pachatelů na trestné činnosti sám podílel jako pěšák a jednal podle instrukcí dalších osob, není důvodem k užití mírnější právní kvalifikace," napsala Smetanová do obžaloby, kterou Seznam získal.

Znamená to, že pro všechny zřejmě bude požadovat vysoké tresty.

Tunel jako z devadesátek

Kromě bílých koní jdou před soud také tři bývalí členové představenstva záložny. Všichni už dříve popřeli, že se na tunelování podíleli.

Podle kontroly České národní banky však jimi řízená kampelička poskytovala úvěry bez vyhodnocování rizik. To se týkalo i úvěrů schvalovaných právě nastrčeným lidem a jejich čerstvě založeným firmám.

Z družstva takhle odešlo 1,37 milardy korun. Z toho 994 milionů poslala skupina do Hongkongu, 437 milionů se podařilo detektivům zmrazit na účtech v Česku ještě před tím, než mohly také zmizet v cizině.

Svou přímočarostí jde o kauzu, která velmi připomíná nájezdy na finanční ústavy z 90. let.

Policisté jsou přesvědčeni, že se jim podařilo dopadnout a usvědčit „střední a vyšší management" celého tunelu. Dodnes však netuší, u koho velká část peněz skutečně skončila. Stopy zatím mizí právě v Hongkongu a také v Dubaji, kde někdo ve velkém peníze vyvedené z Česka vkládal v hotovosti do bankomatů.

Reklama

Související témata:

Doporučované