Hlavní obsah

Jak vyloučit z budování sítě 5G Huawei, a přitom čínskou firmu nezmínit?

Bezpečnostní hrozby budování mobilních sítí 5. generace. Podívejte se na komentář Jiřího Hoška.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Praha bude příští týden hostit špičkově obsazenou mezinárodní konferenci o bezpečnosti mobilních sítí 5G. Ta nemá být výslovně namířená proti Číně a jejím firmám. Ty podle USA i českého Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) představují bezpečnostní hrozbu.

Článek

„Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajských aktivitách, a tudíž pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představovat hrozbu,“ uvedl v prosinci 2018 ředitel NÚKIB Dušan Navrátil.

Právě na této argumentaci by mohl být založen postoj většiny členských států EU a NATO, mezi kterými ale nepanuje úplná shoda. Podle nejmenovaného zdroje z českých vládních kruhů je třeba podmínky budování mobilních 5G sítí sepsat tak, aby nebyly napadnutelné coby kartelová dohoda a byly v souladu např. s unijními pravidly hospodářské soutěže.

Do Prahy příští týden přijedou třeba člen americké Národní bezpečnostní rady a zmocněnec prezidenta Trumpa Joshua Steinman nebo ředitel britského Národního střediska kybernetické bezpečnosti Ciaran Martin. Chybět nemají ani zástupci telekomunikačních gigantů jako Vodafone nebo Deutsche Telekom. Celkem má do české metropole své experty vyslat 28 států.

Z konference by mohl vzejít nezávazný dokument s pracovním názvem „Pražské principy”. Podle pořadatelů nemá tento text ambici předjímat rozhodnutí členských zemí EU nebo NATO ve věci budování sítě 5G. Má jít o jakýsi příspěvek do diskuse, pro který navíc nemusejí ani zvednout ruku všechny účastnické státy. Pražská konference se uskuteční jen pár dnů poté, co se český prezident Miloš Zeman během návštěvy Číny setká se zakladatelem firmy Huawei.

Ve středu se britská vláda rozhodla vyloučit Huawei z tendru na dodávku klíčových technologií mobilní sítě 5. generace. Premiérka Theresa Mayová ale údajně nechce čínskou společnost vyšachovat úplně. Firma Huawei by tak v Británii pro síť 5G mohla poskytnout například antény. Spojené státy před tímto postupem britské spojence důrazně varovaly.

Reklama

Související témata:

Doporučované