Hlavní obsah

Jak vypadá bydlení budoucnosti? Šest metrů čtverečních, manželská postel a věšák. Víc nic

Rotterdamský CitiHub je jednoduchým bydlením pro turisty, který nevědomky představuje dystopickou vizi lidské budoucnosti.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

V nizozemském Rotterdamu nedávno otevřeli nový typ bydlení pro turisty. Spíš než na cestách si v něm ale člověk připadá, že vkročil do budoucnosti, která je psaná podle slavného hollywoodského filmu Blade Runner.

Článek

Recepce bez obsluhy, sterilní, úzké uličky v patrech, kde se bydlí a pokoje o pár metrech čtverečních. Anonymní prostředí, jednoduchost, účelnost i odlidštění. Rotterdamský CitiHub je jednoduchým bydlením pro turisty, který nevědomky představuje dystopickou vizi lidské budoucnosti.

Místo tradičních recepčních totiž hosty u vchodu vítá počítač, který je do hotelu také ubytuje. Personál tu je, ale je ho minimum a pohybuje se všude. Kdykoli je ale dostupný skrz aplikaci v chytrém telefonu. Pomůže s problémem nebo poradí, kam vyrazit, když je člověk mimo hotel.

Chytrý telefon se tu ale používá i jinak než ke komunikaci. Ovládá se jím miniaturní pokoj, ve kterých se tu bydlí. Jiné tu nejsou. Pro všechny stejných šest metrů čtverečních za stejnou cenu. Při cestách to stačí – postel a úložný prostor na malé batohy. Víc toho uvnitř není. Koupelna i záchod jsou společné pro všechny hosty na chodbě.

A ještě jedna neobvyklá věc tu je. I pivo na baru si člověk natočí sám. Účtuje se na čip, který má člověk celou dobu na ruce a slouží mu nejenom při placení, ale také jako klíč ke dveřím do hotelu, do pokoje nebo do sprch.

Jak to v rotterdamském bydlení budoucnosti vypadá, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované