Hlavní obsah

Jak vypadá mrakodrap na pozemku za 70 miliard?

Podívejte se na mrakodrap stojící na pozemku za 70 miliard.Video: Jan Marek

 

Reklama

Kolik může stát metr čtvereční v centru jedné metropole, která neprodávala pozemek dvacet let? Odpověď známe dávno, teď se ale konečně lze podívat i na to, jaký další skvost mezi mrakodrapy na rekordně drahé ploše doslova vykvete.

Článek

Asi 1,6 milionu korun za metr čtvereční. Vláda v Hongkongu v roce 2017 poprvé po dvou dekádách prodávala větší komerční pozemek v centru a takový je výsledek. Veřejné parkoviště tehdy za rekordní částku v přepočtu zhruba 70 miliard korun vysoutěžila mezi osmi dalšími developery společnost Henderson Land druhého nejbohatšího muže Hongkongu, Lee Shau Kee, jak popisovala agentura Reuters.

Tři roky k návrhu, tři k otevření

Parkoviště podle očekávání vzalo za své a Henderson Land teď na pozemku staví svůj vlajkový mrakodrap. Jeho návrh však světoznámá značka mezi architekty, skupina po zesnulé Zaze Hadidové z Británie, zveřejnila teprve teď. Je ale o co stát.

Prosklenou fasádu v organických křivkách prý inspirovaly květy bauhínie. Na samé špičce má být restaurace s proskleným stropem a výhledem na celé město, píše server CNN.

A přestože většinu mrakodrapu obsadí kanceláře, v půlce bude i jedno podlaží obehnané zelení, která pak má spolu se stromy obklopovat i celou budovu. Hlavní podmínkou prodeje pozemku koneckonců byla zastavěnost maximálně ze 65 procent – zbytek má tvořit právě malý park. Mrakodrap o 190 metrech a 36 patrech nad zemí z něj má vyrůst a otevřít se veřejnosti na podzim roku 2023.

Reklama

Doporučované