Hlavní obsah

Jak vypadá nejlepší premiérka? V zemi Pána prstenů mají jasno

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Jacinda Ardernová.

Reklama

Během tří let v čele vlády ustála teroristický útok, výbuch sopky i pandemii s grácií a laskavostí. Novozélanďané dali svou představu o premiérce ve volbách jasně najevo. Srdce svých voličů znovu získala Jacinda Ardernová.

Článek

Nový Zéland v noci na sobotu rozhodl, že si pro další období přeje mít v premiérském křesle ženu, jejíž světová popularita narostla obzvlášť během koronavirové krize. Země pod jejím pevným, avšak empatickým a laskavým vedením minulý týden přistoupila k úplnému odstranění protikoronavirových opatření. Život na Novém Zélandu se vrací k normálu i na politické scéně. Optikou politických tradic jiných zemí však volební klání proběhlo normálu velice vzdáleně.

Zatímco volební klání ve Spojených státech je záležitostí čistě mužskou a poměrně agresivní, v zemi Pána prstenů se rozhodovalo o premiérství pod něžnější rukou. Favoritkami pro budoucí období byla stávající premiérka Jacinda Ardernová a opoziční vůdkyně Judith Collinsová. Kvůli koronaviru odložené volby byly nezvyklé hned z několika důvodů.

Předvolební debata kandidátek proběhla kultivovaně a ve značně milejším duchu, než je běžný divák politických debat zvyklý. Ardernová navíc měla díky své oblíbenosti napříč ostrovním státem šanci získat dostatečný počet hlasů k vytvoření vůbec první většinové vlády od volební reformy v 90. letech. Po sečtení třetiny hlasů měla její Novozélandská strana práce okolo 50 procent, zatímco opoziční Novozélandská národní strana 26 procent.

Další nezvyklostí byla volební účast. Uprostřed pandemie se rekordní dva miliony voličů rozhodly využít hlasování s předstihem. Celkově se k urnám dostavilo 3,2 miliony voličů. Na Novém Zélandu žije okolo pěti milionů lidí. V den voleb pak na Novém Zélandu vzhledem k platnému volebnímu zákonu utichly rozjeté politické kampaně. Žádné diskuze ani debaty o možných výsledcích až do uzavření volebních místností. Cestu k urnám nelemovaly billboardy, tématem televizních a rozhlasových stanic nebyly průzkumy veřejného mínění. Novozélandský volební zákon v den D zakazuje jakkoli propagovat nebo ovlivňovat voliče. Politické strany musí strhnout plakáty a zastavit rozhlasovou a televizní reklamu. Politikům je rovněž zakázáno řídit ve značkových automobilech nebo nosit jakékoli oblečení propagující jejich stranu.

V sedm hodin večer místního času se spolu s koncem volebního dne rozpovídali analytici o prvních odhadech výsledků. Favoritka byla od počátku jasná, v průzkumech veřejného mínění měla středolevá labouristická strana Jacindy Ardernové pohodlný náskok.

Kdo je Jacinda Ardernová?

Nastoupila do úřadu v roce 2017 a jako 37letá se stala světově nejmladší ženou vykonávající tuto funkci. Zařekla se odstranit dětskou chudobu, zajistit dostupnější bydlení a řešit klimatickou krizi. Její přesvědčení ale nakonec otestovaly krize daleko akutnější – během tří let Nový Zéland poznamenal teroristický útok, výbuch sopky a nakonec také pandemická krize.

Před svým premiérstvím pracovala pro bývalého britského premiéra Tonyho Blaira a bývalou novozélandskou premiérku Helen Clarkovou. Ardernová je zasnoubená s televizním moderátorem Clarkem Gayfordem. I její snoubenec je jedním z důvodů, proč místní Ardernové připisují body za sympatii. Ve volební den Clarke novinářům čekajícím před jejich rodinným domem usmažil čerstvě nachytané ryby a připravil svačinku k zakousnutí. A soudě dle reakcí na sociálních sítích za tím nikdo nevidí zastydlý populismus.

Teroristé i pandemie

Ardernová byla vychována v mormonské víře, od které časem upustila. Do novozélandského parlamentu se dostala jako členka Labouristické strany v roce 2008. O devět let později stála v jejím čele a později také v popředí celé země. Po roce v úřadu se jí narodila dcera a vedení na šest týdnů přebírá úřadující předseda vlády Peters. 15. března 2019 Ardernová odsuzuje útoky ve dvou mešitách v Christchurch, při kterých zemřelo 51 lidí. Na základě incidentu vláda Nového Zélandu odsouhlasila reformu zákona o držení zbraní.

Přesně rok po útocích dává Ardernová kvůli obavám z šíření koronaviru pokyn k uzavření hranic ostrova před zahraničními návštěvníky. O několik dní později vyhlašuje lockdown. Oznamuje, že si celý její kabinet v následujících šesti měsících snižuje platy o 20 procent. V polovině srpna se v zemi znovu objevují případy covidu. Domlouvá se odklad voleb.

V půlce října už Novozélanďané znovu volí svou premiérku a žijí téměř jako před pandemií. Minulý týden se Ardernová rozhodla v pětimilionové zemi odstranit veškeré pozůstatky druhého lockdownu, včetně sociálně distančních opatření. Tento týden se připojila k 31 tisícům fanoušků ragby na stadionu ve Wellingtonu, kde se All Blacks utkali s australskými Wallabies. Akce se stala jednou z prvních postpandemických tohoto formátu, které byli přítomni i diváci. „Říkám světu… Vítejte v ráji!“ křičel jeden z fanoušků euforicky do kamer vysílajících hru. Ardernová je na obdobných akcích obvykle obtěžována davy lidí, kteří touží po selfíčku s oblíbenou premiérkou.

S vílami se počítá

Ostatně její podporovatelé čekající na oficiální výsledky voleb před radnicí v Aucklandu to řekli jasně. „Takový volební výsledek se zažije jednou za život, je to ohromující,“ jásá Chris z davu. „Věda a jasná komunikace kolem covidu zvítězily proti fake news a drbům. Lidé jasně vidí, jak se o nás vláda postarala,“ tvrdí Christine. „Myslím, že jsou lidé opravdu vděční za to, jak se Jacinda ke covidu postavila. Jsme díky ní schopní žít svůj život normálně jen s velmi malými omezeními, je požehnáním.“ Další dodávají, že jednala opatrně, laskavě, ale důrazně.

Její pověstný empatický přístup k problémům přesáhl hranice Nového Zélandu několikrát. Během březnové uzavírky ostrova uspořádala speciální tiskovou konferenci pro nejmenší, kterým bylo třeba vysvětlit, co se ve světě děje. Tehdy hrozilo, že by se děti nemusely dočkat velikonočního zajíčka tak, jak ho znaly doposud. Premiérka ho tak spolu se zoubkovou vílou povolala do práce. „Jak si umíte představit, i zajíčci jsou v této době dost vytížení,“ omluvila se přesto malým Novozélanďanům. Přes vážnou situaci a zemi zápolící s virem se jí povedlo odlehčit situaci. Potvrdila ale, že zajíček i zoubková víla jsou na Novém Zélandu mezi „základními povoláními“.

Svou otevřenost pak ukázala v letošní předvolební debatě, kdy k překvapení moderátora přiznala, že kdysi vyzkoušela marihuanu. Poprask však nezpůsobila, Novozélanďané tento týden totiž hlasovali i v rámci dvou referend - o legalizaci konopí pro rekreační užívání a legalizaci eutanazie. Ve veřejnoprávním televizním vysílání TV NZ reportérka divákům akorát připomněla, že výsledky těchto referend budou zveřejněny až 30. října. „Své veselé zelí tedy zatím odložte,“ dodala.

Kritika se ale nevyhýbá ani jí. Na domácí půdě funguje malá, ale hlasitá skupina, která Ardernovou od začátku vedení země přezdívá „Stardust“ a „premiérka na částečný úvazek“. K těmto označením její kritiky motivovala četnost premiérčiných fotografií v časopise Vogue. Prý neúměrně větší než její návštěvy parlamentu. Někteří kritici naznačují, že mimořádné události, které formovaly její první funkční období - pandemie, střelby v mešitě v Christchurch a výbuch sopky na Bílém ostrově - zakryly některé nedostatky. Konzervativní opozice vládě vyčítá neuskutečněné reformy. Velkým tématem v předvolební kampani bylo také nedostupné bydlení.

Reklama

Doporučované