Hlavní obsah

Jak vypadá plán postupného návratu do života? PES končí, přijdou vlny

Foto: Unsplash

Po obchodech by mohli přijít na řadu kadeřníci. (ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

Vláda už pro otevírání obchodů nebo restaurací nebude stanovovat konkrétní data v kalendáři. Rozvolňovat se má sice ve vlnách, ale flexibilně, podle počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel a hodnoty reprodukčního čísla R.

Článek

Ve čtvrtek se má mimořádně sejít vláda, aby projednala plán otevírání obchodů a dalších provozoven a vracení života v Česku do normálu. Vycházet by přitom kabinet měl z návrhu epidemiologa Rastislava Maďara. Namísto protiepidemického systému PES vypracoval systém postupného otevírání po vlnách, podobně jako tomu bylo před rokem.

Z pracovní verze dokumentu lze vyčíst, co by se mohlo dít: první na řadě jsou obchody, po nich služby včetně kadeřníků. Následovat by mohly venkovní restaurační zahrádky a kultura včetně kin a divadel. A ve stejné vlně má dojít na rozvolnění v oblasti amatérských sportů. Celkově dokument pracuje se šesti vlnami. První přišla 12. dubna, kdy se zčásti otevřely školy a některé obchody, například s dětským oblečením a obuví. Další by měla následovat 26. dubna.

„Ano, vychází se z mého nového návrhu rozvolňovacích vln pro letošní rok,“ potvrdil informaci Seznam Zpráv Rastislav Maďar.

Podle informací Seznam Zpráv panuje shoda na základní myšlence celého dokumentu. Namísto pevně daných termínů, které se v minulosti neosvědčily, se bude rozvolňování opírat o dva klíčové indikátory: počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní a výše reprodukčního čísla R. Vláda by tak měla namísto pevného jízdního řádu představit plán „Co se stane, když…“

Místo termínu v kalendáři dva hlavní parametry

Hlavními podmínkami pro spouštění vlny je reprodukční číslo pod hodnotou 1 a počet nově nakažených pod 100 na 100 tisíc obyvatel. Mezi jednotlivými vlnami by měl být rozestup minimálně 14 dní. A naopak by se mělo brzdit ve chvíli, kdy stoupne počet nově nakažených nad 200 případů na 100 tisíc obyvatel a R se bude blížit k hodnotě 1.

„Stejně tak při náznaku zvýšeného obsazování lůžek intenzivní péče,“ stojí v poznámce dokumentu.

Aktuálně má přitom Česká republika 184 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Údaj je tak daleko vyšší, než je nutné ke spuštění vlny.

O tom, že se opouští pevně stanovená data, mluví v posledních dnech i ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). „Nechceme dělat všechno tak, abychom řekli, že od pondělka bude nějaká změna, to bylo kritizováno,“ popisoval ministr Arenberger ve středu na CNN Prima News.

„Je to opřeno o jedinou věc a tou je incidence, což je fajn a je to logické. Za nás, za byznys, je to zatím nejlepší model,“ chválí myšlenku i Ivo Hlaváč z Hospodářské komory.

O rozvolňování v „blocích“ podle jednotlivých sektorů a služeb a na základě incidence mluvil ve středu i premiér Andrej Babiš (ANO). Myšlenku si pochvaloval. „Myslím, že je to o mnoho lepší systém než PES. Ukazuje, za jakých podmínek se vlastně postupně budeme vracet do normálu,“ uvedl Babiš při uvádění do funkce nového ministra zahraničí.

Jistého není nic

Původní návrh počítal s tím, že v následující vlně, která by mohla přijít 26. dubna, by mělo dojít i na otevření obchodů. To se ovšem pravděpodobně, podle informací Seznam Zpráv, nestane. Prodejny otevřou později. Důvodem jsou obavy z příliš masivního uvolnění.

„První vlna byla větší, než se původně plánovalo, a je obava, že další by mohla destabilizovat situaci,“ podotýká k tomu Maďar.

Tomu odpovídá i vyjádření vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) pro Seznam Zprávy Byznys. „Chápeme situaci obchodníků, ale rozhoduje pandemická situace. Nesmíme to podcenit, jinak hrozí německý, polský nebo maďarský scénář, čísla jim jdou opět nahoru a opět budou omezovat. Obchodníci deklarují, že je lepší pár dní počkat než po měsíci znovu omezovat,“ uvedl Havlíček.

I ministr zdravotnictví Arenberger na CNN Prima News sice zmínil termín otevření 3. května, ovšem dodal, že vše je ještě rozpracované. „Určitě budeme plán dolaďovat, protože chceme získat konsensus všech hráčů, kterých se bude týkat,“ řekl.

Do kina s respirátorem

Původní materiál rozvolňování po vlnách počítá i s nutnými opatřeními, která bude nutné po otevření dodržovat. Například k holiči by mělo být možné jít s negativním antigenním nebo PCR testem.

Na zahrádky by pak mělo být možné ve čtvrté vlně přijít už s testem TNO, který je v dokumentu popsaný jako „test, nemoc, očkování“. „Označuje se jako covid pas nebo zelený pas. To znamená nějakou aplikací nebo jinou formou dokladu, která už dnes v určité míře funguje,“ vysvětloval Maďar pro Radiožurnál.

Do kina, ale třeba i na mši bude možné jít pouze s respirátorem, bez občerstvení. I svaté přijímání bude povoleno pouze do ruky, nikoliv do úst.

Reklama

Doporučované