Hlavní obsah

Jak vypadá zrekonstruovaný Thermal? Podívejte se, co by autorka nepoznala

Podíváme se do čerstvě opravených pokojů karlovarského Thermalu i na to, jak se rodí nový bazén.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kolem bazénu karlovarského hotelu Thermal ještě jezdí těžká technika. Že by měl do měsíce otevřít, nevypadá. „Záměr otevřít první týden v srpnu bazénovou část, šatny a sprchy pořád platí,“ ujišťuje ředitel Vladimír Novák.

Článek

Kdo si pamatuje původní bazén z roku 1977, nepozná ho. Padesátimetrovou vykachlíkovanou plovárnu brázdili i závodní plavci. Nový bazén bude nerezový a rozparcelovaný na několik sekcí přepážkami. K nelibosti architektky hotelu Věry Machoninové i odborné veřejnosti.

Jak bude nový bazén i pokoje hotelu vypadat, se podívejte ve videu.

Zadní část bazénu pro 60 až 80 lidí bude napájet voda z Vřídla. „Musíme rozdělit vřídelní a čistou vodu od sebe. Ve vřídelní vodě by se nemělo plavat,“ hájí vznik přepážek ředitel Vladimír Novák.

„Přední část kombinuje prvky relaxace a sportovně-rekreačního plavání. Přepážky oddělují bazén pětadvacítku, dají se tam nastavit 4 plavecké dráhy. Vpředu se bude dát ležet, budou tam podvodní lavice, decentní probublávání. Žádné tobogány od nás nečekejte,“ popisuje Novák.

Vřídelní bazén bude mít mezi 35 a 38 stupni. Každý den se vypustí a znovu napustí. „Vřídelní voda k nám teče vřídlovodem. Pod bazénem jsou retenční nádrže. Voda přitéká v teplotě 55 stupňů. Zbytkové teplo bude ohřívat zbytek bazénu,“ líčí Vladimír Novák.

V pokoji z roku ’77 byste dnes nechtěla bydlet. Neděláme repliku, ale pokoj, jaký vyhovuje dnešním hostům..
Vladimír Novák, ředitel hotelu Thermal

Bazén a saunové centrum o kapacitě až 650 lidí bude provozovat společnost Saunia. Akcionář Thermalu, Ministerstvo financí, firmě prostor pronajme za jeden milion korun měsíčně.  Cena vstupenky bude začínat na 250 korunách za dvě hodiny. Pro hotelové hosty už nebude vstup do bazénu zdarma.

Neděláme repliku. Styl Machonin bude

Zrenovované pokoje se do doby svého vzniku nevrátí. Jediné, co z původního zařízení zůstalo, jsou nožky polstrovaných křesílek. Jsou přečalouněná, mají původní podnože a nová kolečka. „V pokoji z roku 77 byste dnes nechtěla bydlet. Neděláme repliku,  ale pokoj jaký vyhovuje dnešním hostům,“ tvrdí Novák.

Komu to nevyhovuje, jsou potomci architektů hotelu manželů Věry a Vladimíra Machoninových. Rekonstrukce podle nich nerespektuje původní záměr autorů, je provinční a neodpovídá standardům čtyřhvězdičkového ubytování. A reakce architektky? „Čekám na tu reakci, zatím ji neznám. V tak intenzivním kontaktu s vnuky paní Machoninové nejsem,“ tvrdí Novák.

Ředitel hotelu říká, že několik pokojů na 7. nebo 9. patře přestaví ve stylu Machonin. „Zvažujeme udělat úplnou repliku pokoje z roku 1977, případně adaptaci od paní architekty, že by třeba udělala verzi 2021. V letošním roce to určitě nebude, zatím na to nejsou finance,“ řekl SZ Byznys.

Thermal má celkem 120 pokojů superior, 140 běžných jedno- nebo dvoulůžkových, jejichž interiéry z roku 2005 se měnit nebudou, a šest suit.  Během festivalu, který začíná 20. srpna, budou k dispozici všechny. Zrekonstruovaných bude něco přes polovinu. Každé dva týdny chce hotel dokončit jedno další patro.

Velký sál se nezmění

Thermal zůstane pod lešením  až do konce roku, jen během Mezinárodního filmového festivalu stavební ruch nakrátko utichne. Teď prochází největší rekonstrukcí ve své historii.

Do konce roku se vymění všechna okna a skla, zatepluje se fasáda. „Probíhá nátěr fasády na původní šedohnědou.  Thermal už nebude zářit do červena,“ popisuje ředitel Thermalu.  Náklady na vytápění a chlazení spadnou podle něj o polovinu, ze 30 na 15 milionů ročně. Projektovou dokumentaci přestavby zpracovala firma Energy Benefit Centre, která se specializuje na zateplování.

Velký, malý ani konferenční sál se stejně jako vinárna Peklo či recepce v současné fázi, kterou hradí Ministerstvo financí, renovovat nebudou. Další investice 300 milionů má v příštích třech letech opravit i původní interiér vinárny, recepci a lobby. Modernizace čeká i promenádu, fontánky před hotelem, parkoviště a garáže a technické zázemí sálů.

+5

Reklama

Doporučované