Hlavní obsah
Online

Jak vypadal dnešek v týdnu, kdy nám opravdu vládli komunisté

Moderátorka čte zprávy z 19. července 1989.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pokračujeme v našem speciálním retro on-line přenosu z roku 1989, z červencového týdne, kdy v Československu vládla komunistická strana.

Článek

Komunisté se minulý týden - alespoň nepřímo - vrátili k moci. Bez nich by nedostala důvěru vláda Andreje Babiše a sociálních demokratů.

Seznam Zprávy tento týden připomínají, jaké to bylo, když opravdu vládli komunisté. V našem speciálním projektu nazvaném Červený Hrádek podle legendárního projevu Miloše Jakeše z července 1989 uveřejňujeme dobové zprávy i souvislosti s dneškem.

  • 19. červenec 1989: Proti Několika větám III.

    Delegáti konference ROH Pozemních staveb, závodu 04 Bardějov: Požadavky výzvy Několik vět nemají nic společného s přestavbou a rozvojem demokracie naší společnosti. Je nemorální, aby naše práce byla narušována, aby byl vnášen nepokoj a různé diskuze, které nemají nic společného s čestným plněním úkolů. Výsledky, které jsme v naší práci za uplynulá období dosáhli, náš jednoznačný postoj dát všechny síly pro rozvoj naší společnosti jsou jasnou odpovědí všem pomlouvačům našeho socialistického zřízení.

  • 19. červenec 1989: Sklizeň - málo květáku, málo kapusty

    Brno (ČTK) - Současnou sklizeň a tržní nabídku v Jihomoravském kraji charakterizuje dostatek celeru, zelené papriky, cibule, česneku, karotky, petržele a zelí. Končí sběr angreštu, rybízu, třešní i višní a prvních letošních jablek a hrušek. Vlivem nedávných veder je časově nerovnoměrná nabídka květáku a kapusty. 

    Zelenina Brno nakoupila pro spotřebitele v ČSR už 1100 tun meruněk a předpokládá příjem ještě dalších 400 až 500 tun. Do Ostravy jich odesílá 200 tun a po stovce tun do Plzně, Prahy, Českých Budějovic, Středočeského kraje a 50 tun do Hradce Králové. Pozvolna dozrávají i broskve, kterých získá s.p. Zelenina Brno pro spotřebitele v ČSR asi 3000 tun (z toho v červenci 1000 tun). Přísun do výkupen je plynulý.

  • Odsuzují provokační výzvu II.

    Praha (ČTK) - Rozhodné odsouzení provokační výzvy Několik vět zaznívá v dalších ohlasech kolektivů a jednotlivců z celé ČSSR. Zdůrazňují v nich potřebu tvůrčí atmosféry a konkrétních činů na podporu procesu přestavby a demokratizace v naší zemi. 

    Členové BSP odborné výchovy při SOU stavebním, Partyzánská 23, Michalovce: Pevně věříme, že naše strana, která dokázala i ve složitějších situacích vést naši společnost, i dnes dokáže bez samozvaných nelegálních struktur napravit chyby minulosti a dosáhnout v ekonomice žádoucího úspěchu. Jsme plně pro demokracii, ale nemůžeme souhlasit s anarchií.

    Mládežnický pracovní kolektiv závodu LOANA Kelč, vedený Janou Vašicovou: Odsuzujeme autory a organizátory různých nelegálních akcí a pamfletů, kteří chtějí rozvrátit hodnoty našeho socialistického zřízení. Věříme, že naše stranické a státní orgány učiní všechna opatření směřující ke klidné práci a pokojnému životu v naší vlasti.

  • Rudé právo vyšlo

    Titulní strana deníku Rudé právo, které tehdy bylo „tiskovým orgánem Ústředního výboru KSČ“.

  • Hudební scéna za komunistů

    Hudební scéna v roce 1989 měla svá specifika. Nutno dodat, že dnešním pohledem i smutně úsměvná. V době internetu je nepředstavitelné, že byste si jako interpret třeba přezpívali některou píseň od Lady Gaga a vaši bláhově netušící fanoušci by ji pak v češtině slyšeli prvně od vás. Inu, takový byl kolorit.

    Ne že by se k nám nedostala žádná zahraniční hudba, hrála se i v rádiích. Jen musela být slušná, ne moc vlasatá a už vůbec ne příliš tvrdá. No, torpédo typu Miley Cyrus by měla v té době smůlu. Doma naštěstí lidé poslouchali na páscích a kazetách téměř vše. Jen přístup k takové hudbě nebyl jednoduchý.

    V hitparádách oficiálně letěl Karel Gott, Hanka Zagorová, Petra Janů a Elán, Peter Nagy nebo Žbirka.

    Hudební scéna v roce 1989.Video: Dominika Nováková, Mikuláš Pejcha

  • Benzin tehdy a teď

    Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu mírně zlevnily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od minulé středy v průměru o čtyři haléře na 33,39 koruny za litr a cena nafty o tři haléře na 32,55 koruny.

    V tomto červencovém týdnu v roce 1989 stál benzin 9 korun za litr.

    Průměrná mzda se také změnila: z 3170 korun (1989) na zhruba 30 265 korun (2018).

    Foto: Benzina
  • 19. červenec 1989: W. Jaruzelski prezidentem PLR

    VARŠAVA /zpravodaj ČTK/ - První tajemník ÚV PSDS, dosavadní předseda státní rady PLR Wojciech Jaruzelski byl dnes na zasedání Národního shromáždění ve Varšavě zvolen prezidentem PLR. Byl jediným kandidátem na tuto významnou funkci, která byla v Polsku obnovena v rámci pokračujících reforem politického systému, a nahradí dosavadní státní radu PLR. 

  • 19. července 1989: Odsuzují provokační výzvu

    Praha /ČTK/ - Rozhodné odsouzení provokační výzvy Několik vět zaznívá v dalších ohlasech kolektivů a jednotlivců z celé ČSSR. Zdůrazňují v nich potřebu tvůrčí atmosféry a konkrétních činů na podporu procesu přestavby a demokratizace v naší zemi. 

    ZO KSČ, stranická skupina ZV ROH a vedení Úřadu prezidia ČSAV: Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že výzvy typu Několik vět, i když často vycházejí z konstatování reálně existujících problémů, jsou jako celek motivovány jiným zájmem než nápravou nedostatků. Jejich cílem je především destabilizovat situaci a prosadit vlastní politické záměry. To je podle našeho přesvědčení i případ výše uvedené výzvy. Jsme přesvědčeni, že účinnou odpovědí, v duchu nejlepších tradic KSČ, bude především odpověď konkrétními činy na podporu přestavby v naší zemi.

  • 19. červenec 1989: Sněžení ve Vysokých Tatrách omezilo pohyb turistů

    Vysoké Tatry 19. července /ČTK/ - I letní šat Vysokých Tater může být bílý. Přesvědčili se o tom domácí i zahraniční návštěvníci našich velehor, kde prudké ochlazení provázelo zejména ve vysokých horských polohách vydatné sněžení. 

    Včera odpoledne překvapilo i samotné obyvatele Tater neobyčejný úkaz - obloha hrála barevnou hudbou, měnila se od ocelově popelové až po růžovou a zelenou. Dnes ráno už na tatranských štítech dominovala barva bílá. To však znamená, jak řekl zástupce náčelníka Horské služby TANAP Jozef Koršala, že pohyb turistů zejména v polohách nad 2000 metrů je nebezpečný. Horská služba proto nedoporučuje podnikat přechody vysokohorskými sedly. Více než jindy platí požadavek včas se informovat o možnostech vysokohorské turistiky - osobně nebo telefonicky - v Domě horské služby ve Starém Smokovci.

  • Červený Hrádek

    Připomeňte si projev Miloše Jakeše, šéfa komunistů, na Červeném Hrádku, podle kterého jsme nazvali tento seriál. Reportér Václav Dolejší se byl v Červeném Hrádku v tomto týdnu podívat:

    Reportáž z Červeného Hrádku.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Reklama

Hlavní zprávy