Hlavní obsah
Online

Jak vypadal dnešek v týdnu, kdy nám vládli komunisté. V krátkém filmu z roku 1989 sami přiznali, jak brutálně zničili Jizerské hory

Moderátorka z roku 2018, ale zprávy z 18. července 1989. Pusťte si je v dobovém komunistickém podání.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sledujte s námi události z 18. července 1989, tedy z doby, kdy v tehdejším Československu vládli komunisté. Speciální projekt Seznam Zpráv s názvem Červený Hrádek spouštíme týden poté, co se komunisté poprvé od listopadu 1989 vrátili k moci.

Článek

Co se dělo ve dnech, kdy v této zemi opravdu vládli komunisté? Podívejte se s námi v dnešním, středečním retro on-line přenosu, který střídavě vedeme z Prahy a Liberce, ale střídá se také čas: jednou je jím 18. červenec 1989, podruhé stejný den roku 2018.

Projděte si také předešlé díly našeho retro on-line přenosu z komunistických dob:

  • Video z roku 1989: Zmizelé Jizerské hory

    Socialistický průmysl ČSSR, ale i sousedního Polska a NDR zplanýroval Jizerské hory.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

    Jak vypadaly Jizerské hory a péče o krajinu několik měsíců před sametovou revolucí v roce 1989? Jedním slovem zmar, který mělo zachránit vápnění na další a další pětiletky. Podívejte se na dobový krátký film.

  • 18. července 1989: Odešlo 1029 tolik potřebných párů rukou

    Severní Čechy /Průboj/ - Nejen severočeské, ale vůbec celé naše velké stavebnictví se dostalo do nezáviděníhodné situace. Nedaří se snižovat pracnost ani náklady, stavařům příliš nepomáhají výrobci plynových a elektrických sporáků, kuchyní, skříní i oken mající ke svým partnerům mnoho nesplněných závazků. Přestože ještě doznívají nedávné oslavy Dne stavařů, nelze nehovořit na zcela nesváteční téma - přetrvávající nedodržování technologických postupů, odvádění nekvalitního díla a také fluktuaci dělníků. Vždyť jen v letech 1981 až 1988 odešlo ze severočeských staveb 1 029 tolik potřebných párů rukou.

    Foto: Průboj

    František Miškovský je parťákem jednoho z nejlepších kolektivů závodu 03 teplických Pozemních staveb.

  • 18. července 1989: Ze zkušeností podniku zahraničního obchodu JABLONEX

    Jablonec nad Nisou /Noviny Jablonecka/ - Počínaje letošním rokem je PZO Jablonex podobně jako ostatní organizace zahraničního obchodu plně odkázán na své vlastní zdroje, v jejichž rámci hospodaří... Ještě do konce minulého roku jsme mohli označit finanční hospodaření organizací zahraničního obchodu jako neúplný CHOZRASČOT, kdy samofinancování nezahrnovalo investiční oblast. Centrum redistribuovalo prostředky získané z podnikových odvodů.

  • Video z roku 1989: Pionýrský tábor alergických dětí

    Ozdravný tábor roku 1989.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

    Dobový krátký film zachytil pionýrský tábor alergických dětí v Zásadě pořádaný Československým červeným křížem. Komunisté nejprve průmyslem zničili životní prostředí a pak vše doháněli pořádáním nákladných ozdravných pobytů pro mládež.

  • 18. července 1989: O letní činnosti pionýrských skupin z Jablonecka

    Jablonec nad Nisou (Noviny Jablonecka) - Jsou prázdniny, doba tolik očekávaného volna a odpočinku. Červenec se nám přehoupl do druhé poloviny a letní prázdniny jsou v plném proudu. Většina dětí ze základních škol tráví dny volna na odborářských pionýrských táborech. Vedení pionýrských skupin v letošním roce připravilo 78 stálých, putovních, hvězdicových a mezinárodních táborů, na kterých se vystřídá 2 500 jisker a pionýrů. 

    Foto: Průboj

    Den začíná nástupem.

  • 18. července 1989: Dopis generálního taj. ÚV KSČ Jaromíru Plívovi

    Praha (ČTK) - Generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš zaslal blahopřejný dopis dělníkovi kombinátního podniku Elektropřístroj Praha 4 - Modřany, hrdinovi socialistické práce Jaromíru Plívovi u příležitosti jeho 60. narozenin. Vysoce v něm ocenil jubilantovu dlouholetou stranickou a veřejnou činnost při výstavbě socialismu v naší zemi. +Věříme, že i ve své další činnosti dáš své bohaté životní zkušenosti ve prospěch naší strany a socialistické společnosti. Přejeme Ti do dalších let hodně zdraví, mnoho pracovních úspěchů a spokojenosti v osobním životě+, píše se v dopise. 

    Dopis generálního tajemníka ÚV KSČ dnes předal Jaromíru Plívovi člen předsednictva ÚV KSČ, vedoucí tajemník MV KSČ v Praze Miroslav Štěpán.

  • 18. července 1989: Časovku vyhrál Václav Toman

    Foto: Průboj

    Šampion Václav Toman.

    Mladá Boleslav (Průboj) - Václav Toman z RH Plzeň vybojoval zlatou medaili v úvodní disciplíně - časovce jednotlivců na mistrovství ČSSR v silniční cyklistice. Na dálnici u Mladé Boleslavi si vedl nejúspěšněji již počtvrté a opět tak potvrdil své dominantní postavení.

  • 18. července 1989: Žně na severu Čech v plném tempu

    Severní Čechy (Průboj) - Žňové práce vstoupily do plného tempa i v nejsevernějších oblastech naší republiky. Zemědělci v Severočeském kraji sklízejí především ozimý ječmen a nyní začali i s pokosem porostů řepky. Z celkové plochy 122 240 ha obilovin sklidili úrodu z téměr 16 tisíc hektarů. 

  • Video: Každej chce jen hrabat, říká dnes Jakeš

    „Jediná příčina všech zlob na tomto světě je soukromé vlastnictví výrobních prostředků! To je základní příčina,” tvrdí Jakeš.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

    Miloš Jakeš, před třiceti lety mocný komunistický vůdce, žije dnes sám ve svých 95 letech v bytě na okraji Prahy. A na dnešním demokratickém uspořádání nevidí vůbec nic dobrého. „Každej chce hrabat. Každej chce jenom hrabat. To socialismus znemožňoval,“ říká Jakeš, čímž se ještě víc rozčílí: „Jediná příčina všech zlob na tomto světě je soukromé vlastnictví výrobních prostředků! To je základní příčina!“ Dodnes neskousl, že ho jeho milovaná KSČ po listopadu 1989 vyloučila ze strany, a cítí to jako velkou křivdu: „Říkal jsem jim tehdy: Co jste si to dovolili?! Se mnou ani nemluvíte a vylučujete mě ze strany? No my jsme chtěli, aby byl někdo vinen a nepadlo to na hlavu strany. Tak jim říkám: Pěkně vám děkuju za to!“

  • 18. července 1989: Mládežnická zahrádka

    Jablonec nad Nisou (Noviny Jablonecka) - Kapacitou nevelká, ale nabízeným sortimentem ojedinělá je nová zahradní restaurace, která vznikla v renomovaných prostorách atria jabloneckého klubového zařízení Junevtus v Jungmannově ulici. S tímto nápadem přišli svazáci z okresního výboru SSM a od nápadu nebylo daleko k realizaci. Zahradní restaurace nabízí širokou paletu nealkoholických nápojů, cukrovinek a dalšího zboží ve III. cenové skupině, tedy v cenách přístupných i mládeži.

  • Video z roku 1989: Pionýři a svazáci šetří valuty

    Kreativita jako cesta k úspoře západoněmeckých marek.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

    Podívejte se na kreativitu mladých konstruktérů z řad pionýrů a svazáků z Jablonecka.

  • 18. července 1989: Růst cen v Polsku

    VARŠAVA (ČTK) - Růst maloobchodních cen zboží a služeb v Polsku činil v období od března do července letošního roku 24,9 procenta. 

    Polská ústřední statistická správa informovala, že ceny potravin v tomto období vzrostly o 31 procent a alkoholických nápojů o 17,4 procenta. Nepotravinářské zboží podražilo o 24,2 procenta a služby o 20,5 procenta.

  • Video: Jak to vidí Jakeš dnes? Zeman je dobrý prezident

    Zeman ví, že je třeba politika více horizontů, ne se upnout na NATO a Spojené státy, míní Jakeš.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

    Bývalý generální tajemník ÚV KSČ, tedy nejmocnější muž v zemi Miloš Jakeš, dnes bydlí v pražské Bubenči. V pětadevadesáti letech je už vdovcem, těší se dobrému zdraví a všechny dnešní politiky jenom kritizuje. Líbí se mu pouze jeden – prezident Miloš Zeman. „Já myslím, že Zeman je dobrý prezident, jeho kroky jdou správným směrem. On ví, že je třeba politika více horizontů, ne se upnout na NATO a Spojené státy,“ říká Jakeš.

  • 18. července 1989: Motory LIAZ do Jižní Ameriky

    Jablonec nad Nisou (Průboj) - Dvaadvacet tisíc motorů v přeplňované i nepřeplňované verzi ročně opustí brány závodu 01 jabloneckého LIAZ - motorárny. Jsou to známé šestiválce řady M. A že jsou to výrobky kvalitní, dokazuje i úspěch vozidel na dakarských soutěžích i na mistrovství Evropy tahačů na okruzích. Samotné motory ze závodu 01 LIAZ se také s úspěchem exportují jako samostatné pohonné jednotky. Dobré jméno si získaly například v Ekvádoru, Venezuele i dalších zemích Jižní Ameriky.

  • 18. července 1989: Letní turistická sezona v Praze

    Praha (ČTK) - Ročně navštíví naše hlavní město na 21 milionů turistů z domova i ze zahraničí. Pro ně je k dispozici asi 108 tisíc míst u stolu ve 2100 střediscích restauračního stravování všech kategorií. To zdaleka neodpovídá skutečným potřebám ani úsilí o zvýšení návštěvnosti Prahy. Jak vypadá situace právě nyní, uprostřed letní turistické sezony? 

    Podle slov vedoucího oddělení obchodu a cestovního ruchu Národního výboru hlavního města Prahy Jindřicha Dandy se odpovědní pracovníci při přípravě na hlavní letní období snažili posílit kapacity pohostinských zařízení zřizováním zahrádek a předzahrádek. Nyní jich slouží téměř 400 s 12 500 místy. Přibyla také okénka s rychlým občerstvením. Za devizy byly nakoupeny nutné stroje a zařízení - mikrovlnné trouby, kontaktní grily, opékače apod. Prodavači mohou nyní nabízet nejenom grilovaná kuřata, hamburgery, opékané uzeniny, palačinky, ale i další speciality. Po přehodnocení provozní doby restaurací je nyní v obvodech s nejsilnějším turistickým ruchem otevřeno v sobotu 607 a v neděli 497 podniků. Od začátku července má 227 provozoven otevřeno v nočních hodinách.

  • Video z roku 1989: „Čelit odpůrcům socialismu je záležitostí každého komunisty”

    „Vyzývám proto všechny organizace: Pozorně sledujte politickou situaci v místě své působnosti,“ prohlásil soudruh Jakeš.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

    Stejně jako stovky pracovních kolektivů z celé země, které ve velkém rozhodně odsuzují provokační výzvu Několik vět, kritizoval odpůrce socialistického uspořádání také generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. „V posledním období se aktivizují odpůrci socialismu, k čemuž využívají výročí událostí z roku 1968. Čelit jim, to musí být záležitostí doslova každého komunisty. Vyzývám proto všechny organizace: Pozorně sledujte politickou situaci v místě své působnosti,“ prohlásil soudruh Jakeš.

  • 18. července 1989: Cestou přátelské spolupráce

    Severní Čechy (Průboj) - U příležitosti státního svátku Polské lidové republiky - 22. července uplyne 45 let od převzetí lidové moci na prvních částech osvobozeného území Polska - se včera v Rumburku a Varnsdorfu uskutečnilo setkání představitelů stranických a státních orgánů a Národní fronty s pracujícími polských firem Naviga, Polimex - Cekop a Komobex, podílející se na výstavbě severní části děčínského okresu.

  • Video z roku 1989: Kola BMX jako fenomén

    Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

    Fenomén osmdesátých let, bikecrossová kola BMX. Jak to vypadalo na severu Čech, když se sem dostal v západním světě už dávno známý a populární trend závodění na bikecrossových kolech? Mimochodem, vzpomenete si ještě na kultovní film E.T. z roku 1982 z USA, kde chlapec Elliot dováděl s roztomilým mimozemšťanem právě na podobném kole?

  • 18. července 1989: Nad dopisy čtenářů: Nedáme se ovlivnit

    Jablonec nad Nisou (Noviny Jablonecka) - „My, mladí lidé jsme si vědomi, že hospodářská a politická situace v našem státě je složitá, a o to více je nám nepochopitelné, že se v naší společnosti vyskytují různé skupiny lidí, které nám chtějí svým protispolečenským jednáním narušit náš elán, budovatelské úsilí a křížit nám cestu, kterou vytyčila KSČ.”

    Podepsán: Celozávodní výbor SSM, předsedové ZO SSM s. p. LIAZ Jablonec

  • 18. července 1989: Problematika hospodaření s lůžkovým fondem

    Praha /ČTK/ - Na 10 000 obyvatel připadá v ČSR v průměru 81,1 nemocničního lůžka. Zabezpečení zdravotnické péče je však z tohoto hlediska značně nevyrovnané. Nejlépe je na tom kraj Jihočeský s 85,5 lůžka a nejhůře Jihomoravský se 75,9 lůžka. Mezi okresy a jednotlivými medicínskými obory jsou rozdíly ještě zřetelnější. Nepříznivý poměr má chirurgie. Jde o 15 lůžek na 10 000 lidí. Nejvíce jich je ve Středočeském kraji - 17,7 a nejméně v Praze - 11,5 lůžka. 

    Celkové průměrné využití nemocničních lůžek v ČSR je 84,7 procenta, na chirurgii 85,8 procenta.

Reklama

Hlavní zprávy