Hlavní obsah

Jak vypadal život v Hirošimě? Unikátní záběry ukazují město před jaderným výbuchem

Na videu se objeví i neponičený Atomový dóm. (video: Genjiro Kawasaki/Hirošimské muzeum mírového památníku).Video: Josef Mačí

 

Reklama

Snímek natočil deset let před úderem amerických bombardérů Genjiro Kawasaki a zveřejnilo ho Hirošimské muzeum mírového památníku.

Článek

Po obchodní třídě se procházejí lidé ve zdobných kimonech. Na řece plují desítky loděk. Unikátní film ukazuje rušný život v centru Hirošimy, než ji o deset let později 6. srpna 1945 zničil výbuch první atomové bomby (podívejte se na video).

Snímek zveřejnilo Hirošimské muzeum mírového památníku. Nově digitalizovaný film zachytil Genjiro Kawasaki a japonská instituce ho získala v roce 1963. Původní černobílý záběr trvá tři minuty a kompletní ho můžete najít na internetových stránkách muzea.

Na Kawasakiho filmu se na pár sekund objeví i symbol jaderné zkázy Atomový dóm, který projektoval český architekt Jan Letzel. A je to nejbližší budova, jež po explozi zůstala stát. Japonci ruinu stavby udržují ve stavu bezprostředně po výbuchu jako symbol míru a vzpomínku na 140 tisíc obětí, které bomba zabila.

Reklama

Související témata:
Atomový

Doporučované