Hlavní obsah

Jak vypadalo jednání o vládě? Největší spor byl o Ministerstvo školství

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předsedové budoucích vládnoucích stran na jedné z dřívějších tiskových konferencí.

Reklama

Úterní jednání koalic o sestavení budoucí vlády trvalo dlouhých 13 hodin. Jak zjistily Seznam Zprávy přetahovaná byla o ministerstva školství a životního prostředí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podařilo se vyjednat, která z koalic PirSTAN a Spolu má získat jaké ministerstvo. U mnohých museli vyjednavači přistoupit ke kompromisům. Jak řekl člen vyjednávacího týmu za hnutí STAN Petr Gazdik, žádná strana se nesměla cítit ostatními „zválcovaná“. „Personální vyjednávání jsou vždy nejtěžší, aby do sebe skládačka zapadla a všechny strany udělaly kompromis a byly přiměřeně spokojené,“ uvedl.

K největšímu kompromisu podle něj došlo u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, o které usilovala jak koalice PirSTAN, tak koalice Spolu. Nakonec ji pro sebe získala koalice Pirátů a Starostů. V souvislosti s rezortem se jako o ministrovi hovoří právě o Petru Gazdíkovi.

„My jsme z naší strany naopak museli udělat kompromis u Ministerstva životního prostředí,“ přiznal. O ně totiž měl rovněž zájem STAN.

Oficiální seznam budoucích členů vlády by koalice měla oznámit až před jmenováním vlády, aby do té doby nemohl odcházející premiér Andrej Babiš či prezident Miloš Zeman kandidáty ostřelovat a kritizovat ještě před tím, než se vůbec ujmou funkce.

Podle Gazdíka bude načasování zveřejnění konkrétních jmen záležet na tom, jakým způsobem a kdy do situace vstoupí prezident Miloš Zeman.

„Může to trvat týdny až měsíce. A my nechceme, aby kandidáti byli dlouho dopředu atakováni tak, jako profesor Válek,“ uvedl. Naráží tím na případ lékaře z TOP 09, o němž se začalo hovořit jako o žhavém kandidátovi na ministra zdravotnictví. Současné vládnoucí koalici v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) se ho podařilo vmanévrovat do pozice, kdy to může působit, že už za rozhodování týkající se pandemie zodpovídá de facto on.

Rozdělení ministerstev mezi koalice Spolu a Pirátů a STAN

Spolu

Premiér, ministerstvo financí, práce a sociálních věcí, obrany, dopravy, zdravotnictví, zemědělství, spravedlnosti, životního prostředí, kultury a pro vědu a výzkum.

Piráti a STAN

Ministerstvo vnitra, školství, průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj a digitalizace, zahraničí, pro evropské záležitosti a jeden člen vlády pro legislativu.

„I média s ním začala zacházet jako kdyby už ministrem s tím vším aparátem za zády byl. Každý jeho výrok se tak zdá být fatální,“ narazil Gazdík na některá Válkova prohlášení.

„Konkrétní jména v koaliční smlouvě nebudou,“ potvrdil jeho slova člen vyjednávacího týmu za KDU-ČSL Marek Výborný.

Jedním z hybných momentů úterního vyjednávání o budoucí vládě byla debata o tom, kdo získá do správy oblast vědy a výzkumu. Usiloval o ni pro ministerstvo průmyslu a obchodu kandidát na ministra Věslav Michalik (STAN), mezi předáky Spolu však podle zdrojů redakce panovala nejistota, aby Michalik nebyl příliš silným ministrem. A tak se věda a výzkum vyčlenily do speciálního úřadu, který do portfolia získala koalice Spolu.

Může to trvat týdny až měsíce. A my nechceme, aby kandidáti byli dlouho dopředu atakováni tak jako profesor Válek.
Petr Gazdík o tom, proč nechtějí zveřejnit jména kandidátů na ministry

Za to zase koalice PirSTAN požadovala, aby mohla obsadit pozici člena vlády pro legislativu. Tu by měl získat pirátský poslanec a právník Jakub Michálek, byť zejména politici ODS jeho nominaci do vlády nesou v zákulisí poměrně nelibě.

Marek Výborný pro Seznam Zprávy uvedl, že jednotliví členové koalice si navzájem nebudou své kandidáty „kádrovat“. „Za vládu ale nese odpovědnost premiér. Pokud by tam byla výhrada zásadního rázu ze strany premiéra, je to věc dohody mezi premiérem a předsedou dané strany,“ dodal Výborný.

V rámci koalice PirStan se bude teprve řešit, kdo získá Ministerstvo zahraničí a kdo úřad pro evropské záležitosti. Podle zdrojů Seznam Zpráv blízkých vyjednávání mají Piráti dlouhodobý zájem o Černínský palác, kam by chtěli poslat svého exposlance Jana Lipavského.

Více nejasností panuje v táboře koalice Spolu. Lidovci před včerejším jednáním jevili zájem o tři silná ministerstva: zemědělství (pro předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku), práce a sociálních věcí (pro senátorku Šárku Jelínkovou) a životního prostředí. Poslední jmenovaný úřad byl spojovaný s lidoveckou senátorkou Annou Hubáčkovou, podle zdrojů redakce však není jisté, zda si na vedení ministerstva troufne.

S Ministerstvem životního prostředí se spojuje i člen předsednictva TOP 09 Tomáš Tesař. V takovém případě by si TOP 09 s lidovci museli prohodit například Ministerstvo kultury, u kterého se v rámci TOP 09 hovořilo o východočeském senátorovi Janu Grulichovi. Zájem o kulturu má i ODS, za kterou by úřad mohl vést poslanec a plzeňský primátor Martin Baxa.

Jasné není ani to, kdo se ujme vědy a výzkumu. Lukrativní oblast by mohl vést i zmiňovaný Baxa, jehož jméno se před volbami spojovalo s rezortem školství. Další vývoj ukážou následující dny, kdy se jednotlivé strany a hnutí mají na přesném rozdělení finálně domluvit.

Reklama

Doporučované