Hlavní obsah

Hoteliér: Ať si vláda došlápne na otevřené hotely

Z hotelového baru se stal obchod. V něm jsou kromě potravin i například župany či zástěry kuchařů hotelové restaurace.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Je důležité, aby si vláda došlápla na dodržování nařízení v hotelech. Je vysilující, když zavřete a sledujete, že ta cestička pořád je,“ říká spolumajitel Asten Hotels Jiří Gajdošík. Sám zavřel a z hotelového baru udělal obchod.

Článek

Luxusní Hennessy bar v hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně se změnil na obchod. O víkendu u vchodu nafasujete košík a můžete tu nakoupit pečivo, ovoce, alkohol, ale třeba i hotelové župany či zástěry zdejších kuchařů. Pro hoteliéra Jiřího Gajdošíka je to v tuto chvíli jediný způsob, jak můžou hoteloví zaměstnanci zůstat v kontaktu se zákazníky.

Ti se totiž v hotelech už od 18. prosince nesmí kvůli vládním nařízením ubytovat. Firma Jiřího Gajdošíka Asten Hotels v Česku provozuje hotelů hned pět. Dva ve Špindlerově Mlýně a tři v Praze. Vládní opatření se ho tak citelně dotýkají.

40 milionů na tržbách chybí

Procházíme špindlerovským Savoyem v dopoledních hodinách, tedy v době, kdy by za normálního provozu v restauraci snídala zhruba stovka ubytovaných hostů. Teď je tu prázdno.

„Zavřeli jsme před Vánoci a naše naděje, že bychom otevřeli na konci února, se každým dnem vzdaluje. Bavíme se o ztrátách kolem 40 milionů na tržbách za toto období,“ říká Gajdošík s tím že za posledních deset a půl měsíce je jeho hotel zavřený 7 měsíců.

Hennessy bar, který je teď využívaný jako obchod, ztráty rozhodně nedožene. „Nejde o příjem, to jsou jednotky procent v rámci toho, co bychom dělali v rámci našich dvou hotelů ve Špidlu. Je to spíš služba pro zákazníky, ale i pro naše zaměstnance,“ říká Gajdošík s tím, že hotel si i v této náročné době všechny zaměstnance ponechal.

Znovu už zavírat nechceme

„Využíváme Antivirus a čekáme, až otevřeme,“ dodává Gajdošík. Kdy to bude? „Teď už ten vlak ujel. Pokud vláda potřebuje, ať nás nechá zavřené třeba další měsíc . Ať nám ale za to dá kompenzace – protože opravdu proděláváme těžké peníze. Jestli otevřeme dneska, zítra, za měsíc, už to hraje malou roli. Samozřejmě, budeme šťastní, pokud řekne, ať otevřeme, ale už nechceme zavírat. To už jsme zažili dvakrát a už to znovu zažít nechceme,“ dodává.

Jeho hotely využívají čtyři kompenzační programy. Antivirus, Nájemné, Gastro a Ubytování. Rozhodně to ale nestačí. Jen zálohy na energie pro dva horské hotely jsou zhruba 140 tisíc korun měsíčně. Další částka jsou nájmy.

V zimě se na horách vytváří rezervy

„Naše rezervy jsou na dně, nebo spíš nejsou. Ty kompenzace jsou na to, abychom dokázali doklopýtat do doby, kdy vláda řekne tak, a teď utíkejte po vlastních. Ale uvidíme, co se v tu chvíli stane. A uvidíme, jaký bude náběh byznysu,“ říká Gajdošík a připomíná i fakt, že zima na horách slouží k tomu, aby si horské hotely vytvořily rezervy na slabé měsíce. O tom se teď mluvit nedá.

Pokud by vláda hotely otevřela, hotel Savoy zvládne náběh během deseti dnů. Teď je ve skladech minimum zásob.

Z manželky asistentka – ty cestičky pořád jsou

„Je strašně důležité, aby si vláda došlápla na to, zda jsou nařízení v hotelech a restauracích dodržována. Je vysilující a deprimující, když své provozy zavřete a sledujete, že ta cestička pořád je. Navíc to rozděluje ten náš obor,“ stěžuje si.

„Vláda by se měla podívat na to, jací klienti do horských středisek jezdí. Většinou jsou to majitelé firem, pro které není vůbec žádný problém si jakékoliv potvrzení od zaměstnavatele obstarat, a pokud budou chtít, z manželky bude asistentka. Když budu chtít, pořád si tu cestu mohu najít,“ dodává Gajdošík.

Reklama

Doporučované