Hlavní obsah

Jak vyřešit neopatrné přecházení na červenou? Chodce v Číně při porušení pravidel čeká studená sprcha

Neopatrné Číňany čeká na přechodu studená sprcha. Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

V Číně mají u přechodů sloupy, které na chodce v případě porušení silničních pravidel stříkají vodu, a technologie zároveň snímá obličeje viníků. Země tak chce eliminovat počet úmrtí na silnicích.

Článek

V některých městech v Číně doslova v plném proudu využívají nejnovější technologie. Neopatrné chodce při přecházení silnice na červenou čeká sprcha. Na obrubníku u přechodu pro chodce jsou umístěné sloupy vybavené laserem a snímači pohybu. Ty stříkají vodu na chodce, kteří chtějí přejít vozovku na červenou.

Reproduktor zároveň varuje chodce při porušení pravidel silničního provozu, že přecházení je nebezpečné a mají se vrátit zpět na chodník. Technologii využívají například v čínské provincii Chu-pej a od 23. dubna mají 40 takových jednotek také v jednom z největších měst Šen-čen.

Systém, který čínskou vládu podle ABC News stál přes 200 tisíc dolarů, rovněž využívá technologii rozpoznávání obličeje, aby se počet neopatrných chodců snížil. Fotografie viníků se následně objeví na velké obrazovce u silnice i s jejich vyhledanými jmény. Cílem je tak osoby zahanbit, aby se už příště porušení pravidel nedopustily. Na silnicích v Číně zemře každoročně velký počet lidí.

Reklama

Doporučované