Hlavní obsah

Rakušan: Jednání s ANO o vládě? Naposledy trvalo pět minut

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si rozhovor Marie Bastlové s Vítem Rakušanem v podcastu Ptám se já.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Sestavením vlády po podzimních volbách pověří prezident Miloš Zeman předsedu vítězné strany, nikoliv koalice. Oznámil to minulý týden. Jak se s tím srovnají čerstvě vzniklé koalice, které chtějí porazit Andreje Babiše?

Hostem Ptám se já byl Vít Rakušan, šéf hnutí STAN, které plánuje jít do voleb společně s Piráty.

„První, nejprimitivnější cesta je se s panem prezidentem bavit. Ivan Bartoš se objednal k panu prezidentovi. Je možné, že tam půjdeme oba dva a samozřejmě se ho na to budeme ptát,“ popsal nejbližší kroky Rakušan, ale dodal, že celé Zemanovo prohlášení vnímá jako nepochopení volebního systému.

Spolupráci s ANO si neumí představit. V roce 2018 přitom STAN nabízel Andeji Babišovi pomoc s odblokováním situace po neúspěšném sestavování vlády. „Premiérovi jsme tehdy řekli, že mu pomůžeme s vládou, pokud v té vládě nebude sedět on jako trestně stíhaná osoba. On se nám vysmál a to jednání po pěti minutách skončilo,“ připomíná Rakušan.

Negativní zkušenost s vládnutím strany a jejích ministrů podle něj od té doby ale ještě „nabobtnala“. „Z mého pohledu jsou to poslušné figurky, ne soběstačně myslící politici. Pokud někdo začne samostatně myslet, tak se mu ukáže, že se to v hnutí ANO nesluší,“ dodal na konto vládních politiků ANO.

Věří šéf Starostů, že sázka na spojení s Piráty vyjde? A pokud koalice zvítězí ve volbách, jak přesvědčí prezidenta, aby mohla sestavoval vládu?

Pusťte si celý podcast v úvodu článku nebo v podcastových aplikacích.

Hostem Ptám se já byl šéf hnutí STAN Vít Rakušan.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail

Reklama

Související témata:

Doporučované