Hlavní obsah

Jak vznikl výhrůžný dopis Kuberovi? Čínské ambasádě se ozval kancléř Mynář

Foto: Profimedia.cz

Hradní kancléř Vratislav Mynář

Reklama

Deník N uvedl, že o vzniku dokumentu jednal s ambasádou nejprve přímo hradní kancléř Vratislav Mynář.

Článek

Dokument, v němž Čína hrozí odvetou za plánovanou cestu zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan, inicioval podle Deníku N u čínské ambasády Hrad, konkrétně s diplomaty jednal přímo kancléř Vratislav Mynář.

„Kancelář prezidenta republiky si od čínské strany vyžádala (informace), jak bude reagovat, když předseda Senátu pojede (na Tchaj-wan),“ popsal zdroj Deníku N. Tři velmi dobře informovaní lidé z diplomacie, okolí premiéra i z blízkosti čínské ambasády následně Deníku N potvrdili, že dopis skutečně inicioval Hrad.

Deník N dále uvádí, že hradní kancléř Mynář se kvůli tomu setkal se zástupcem čínského velvyslance Čang Ťien-minem.

„Sešli se a řešili to, později tam i volal,“ doplnil pro Deník N další zdroj, který si nepřál být jmenován.

Kancléř Mynář ani mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotazy zaslané redakcí nereagovali. Bez komentáře nechala informace i čínská ambasáda v Praze.

Čínská ambasáda předala v lednu Hradu dopis, kde hrozila postihem tehdejšímu předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) i českým firmám v Číně za cestu na Tchaj-wan. Proti dopisu a jeho výhrůžnému tónu se ohradila řada politiků. Nejvyšší ústavní činitelé ve společném prohlášení odmítli nátlak Číny a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními.

„Česko-čínské vztahy musí být založeny na vzájemném respektu, výhodnosti a úctě ke svrchovanosti druhé strany. Prostředím pro rozvoj relace je výlučně diplomacie založená na standardní mezistátní komunikaci dle ustálených pravidel a postupů,“ uvádí se v prohlášení, které zveřejnil Pražský hrad.

„Nejvyšší ústavní činitelé podtrhli svrchované právo ČR a českých představitelů rozhodovat se i v zahraničněpolitických otázkách nezávisle na vnějších aktérech a výlučně v zájmu ČR. V této souvislosti nejvyšší ústavní činitelé odmítli jakoukoliv formu nátlaku a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními z jakékoli strany. Zároveň potvrdili zájem rozvíjet ekonomickou a kulturní spolupráci s Tchaj-wanem, aniž by to zpochybňovalo politiku jedné Číny, kterou ČR i EU dlouhodobě zastávají,“ uvádí se v prohlášení.

Politici také konstatovali, že chtějí rozvíjet česko-čínské vztahy vzájemně výhodným způsobem. Uvedli, že ekonomické vztahy obou zemí zaostávají za očekáváními a že českým cílem by mělo být zlepšení dlouhodobě pasivní obchodní bilance s Čínou. Česko z Číny dováží zboží za desetinásobek toho, kolik zboží tam vyveze.

Současný předseda Senátu Miloš Vystrčil se podle svých slov nedozvěděl, kdo dopis adresovaný prezidentské kanceláři přijal. „Dle informací, které mi byly sděleny, ten dopis ani pan prezident nečetl. Kdo ho na Hradě četl, to jsem se nedozvěděl,“ uvedl. Dopis s razítkem čínské ambasády, který prezidentská kancelář podpořila dvěma přípisy, dostal Kubera během novoročního oběda na Hradě.

Reklama

Související témata:

Doporučované