Hlavní obsah

Jak za studené války. Francie viní důstojníka, že předal GRU tajná data

Foto: Shutterstock.com

Francouzská šéfa obrany Florence Parlyová.

Reklama

Francouzský podplukovník působící v rámci NATO v Itálii je podle rozhlasové stanice Europe 1 podezřelý z toho, že předával citlivé dokumenty ruským tajným službám.

Článek

Ministryně obrany Francie Florence Parlyová k situaci podle Reuters řekla, že její resort o tomto případu informoval prokuraturu. Nezveřejnila ovšem, z čeho je podplukovník podezřelý. „Podnikli jsme všechna bezpečnostní opatření,“ cituje Reuters Parlyovou.

Podplukovník podle stanice Europe 1 působil ve velitelském centru spojeneckých sil v blízkosti Neapole, kde jsou koordinovány všechny strategické akce pro jižní Evropu. Hovoří rusky a v Itálii měl být viděn s mužem identifikovaným jako agent GRU, ruské vojenské zpravodajské služby.

Muž je podle stanice Europe 1 obžalován ze čtyř různých trestných činů, z nichž nejzávažnějším je „poskytování informací cizí moci“, které se ve Francii trestá patnáctiletým vězením.

Podle webu The Guardian mezi další trestné činy, z nichž je podplukovník obžalován, patří „shromažďování informací poškozujících základní zájmy národa za účelem jejich předání cizí mocnosti“ a „kompromitování tajemství národní obrany“.

Stanice také uvedla, že voják byl zadržen, když se chystal k návratu do Itálie, a nyní je ve vazbě v pařížské věznici La Santé.

Reklama

Doporučované