Hlavní obsah

Jak zabránit italskému scénáři. Takto ochráníme ty nejslabší

Foto: MICHAL ŠULA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Senioři patří mezi skupiny nejvíce ohrožené koronavirem.

Reklama

Koronavirová nákaza dopadá na celou populaci, mezi nejohroženější skupiny však patří senioři. K jejich ochraně přitom může přispět každý.

Článek

Statistiky spojené s nemocí COVID-19 jsou neúprosné, i díky nim je ale možné zaměřit pomoc a nutná opatření tam, kde jsou nejvíce potřeba.

Zatímco riziko úmrtí pro nakaženého člověka mladšího 40 let je asi 0,2 procenta, nad 60 let už je to 3,6 procenta a nad 80 let bezmála 15 procent. Celkově těžkými příznaky trpí 14 procent lidí, šest procent se setká s kritickými symptomy.

Mezi faktory, které mohou průběh COVID-19 zkomplikovat, patří hypertenze, cukrovka, kardiovaskulární, chronické respirační nebo onkologické onemocnění. Stejně tak je průběh nemoci zhoršený u osob s oslabenou imunitou.

Právě senioři proto patří k ohroženým skupinám - kromě horší obranyschopnosti se lidé ve vysokém věku potýkají i s řadou chronických potíží. Také u první oběti koronaviru v Česku - 95letého muže z Prahy - lékaři léčili řadu komorbidit.

Názorně je to patrné na situaci v Itálii, kde se v posledních dnech podíl nakažených, kteří na nemoc nakonec zemřou, vyšplhal téměř k osmi procentům, což je nejvíc na světě a dvojnásobek celosvětového průměru. Podíl na tom nese nedostatek kapacit intenzivní péče v kombinaci s vysokým průměrným věkem obyvatel. Lidé nad 65 let představují v Itálii 23,3 % populace, na severu země je ale podíl ještě vyšší. Nejvíce obětí si přitom COVID-19 vyžádal ve věkové kategorii nad 80 let.

Intenzivní ochrana seniorů je proto klíčová - přispět k ní mohou nejen oni sami, ale i všichni lidé z nižších věkových skupin. U mladých a vitálních nemoc většinou probíhá mírně a někdy i bezpříznakově - přesto však mohou nákazu šířit a nechtěně nakazit například své prarodiče. Na místě je proto důsledná hygiena i dodržování všech mimořádných opatření.

Mám chodit ven?

Lidem starším 70 let Ministerstvo zdravotnictví doporučuje nevycházet po dobu trvání nouzového stavu mimo svá obydlí. Výjimkou může být například návštěva lékaře při akutních problémech, i k němu by se ale měli vydat až po telefonické domluvě.

Pokud jde o otázky okolo koronaviru, mohou se lidé obracet na infolinku 1212 nebo linky Státního zdravotního ústavu 724810106, 725191367 a 725191370.

Přizpůsobit by starší lidé měli i své nákupy. Ty by jim ideálně měli nosit mladší členové rodiny, pomoci mohou i sousedé nebo dobrovolníci. „Vyzvednout vám mohou i léky na předpis, pokud zavoláte svému lékaři a požádáte ho o zaslání elektronického předpisu. Lékař vám ho zašle na jakékoli mobilní číslo a dotyčný pak může léky bez problémů vyzvednout,“ dodává ministerstvo.

Pomoc na telefonu

Pokud už se senioři rozhodnou na nákup vydat sami, mají využívat pro ně speciálně vyhrazenou nákupní dobu. Stát ji postupně měnil - původně kabinet určil pro lidi starší 65 let dobu od 10:00 do 12:00, ve čtvrtek ji ale posunul na dřívější hodiny - od 7 do 9 hodin. Pravidlo se vztahuje na obchody s potravinami, s hygienickými potřebami a na drogerie. A do třetice včera přišel třetí posun - nákupní doba pro seniory od 8 do 10 hodin ráno. Týká se to jenom obchodů s plochou nad 500 metrů čtverečních.

Starší lidé by však pro jistotu měli co nejvíce využívat donáškové služby, služby pečovatelských domů, služby dobrovolníků či nejrůznějších organizací, center a klubů seniorů, kteří pomoc postupně nabízejí. Například v Praze funguje platforma Život 90, která provozuje Koordinační centrum pro seniory a nonstop linku pro pomoc v krizové situaci na telefonním čísle 739 477 609. Linku zřídilo i město - senioři mohou volat 800 160 166 a získat informace nebo si ve spolupráci se soukromými obchodníky objednat balíčky potravin nebo hygienických potřeb. Linky pomoci zřizují i další obecní a městské úřady. Dobrovolníky sdružuje také web Pomáháme Praze.

Dění kolem koronavirové pandemie však představuje i psychickou zátěž, která může zejména na seniory silně doléhat. Podpora rodiny i blízkého okolí je proto velmi potřebná. Obrátit se však lidé mohou i na odborníky, psychologové nabízí pomoc například v rámci projektu delamcomuzu.cz. Psychologové apelují na to, že by lidé měli raději požádat o pomoc, než v sobě své obavy a frustrace dusit. Vyhledat mohou jednorázovou intervenci nebo opakovanou konzultaci.

Reklama

Doporučované