Hlavní obsah

Jak zabránit zamoření oceánů mikrovlákny? Dva surfaři mají recept

Foto: guppyfriend.com

Guppy Friend. Aby při vašem praní neunikaly do vody mikroplasty.

Reklama

Dva nadšenci z Německa se rozhodli zastavit znečištění oceánů jemnými mikrovlákny, které se uvolňují při běžném praní prádla a odpadem se dostávají až do moří a oceánů.

Článek

Alexander Nolte a Oliver Spies rádi surfují a milují moře. Vlastní značku Langbrett, která prodává ve čtyřech obchodech vybavení pro surfaře a také pro milovníky outdoorových aktivit.

Po třech letech negativních zpráv o tom, jak mikrovlákna z oblečení ničí mořské ekosystémy, se rozhodli s tím něco konkrétního udělat. Taška na prádlo tomu má zabránit.

Mikrovlákna se uvolňují ze syntetických materiálů jako jsou fleecové mikiny a bundy. Malé kousky plastu pak odpadem putují do řek, jezer a moří. Toto plastové zamoření negativně ovlivňuje život rostlin a živočichů.

„Řekli jsme si, buď přestaneme prodávat oblečení vyrobené z fleecu, nebo najdeme nějaké jiné řešení. Zašli jsme si do zahradní restaurace na pivo a řekli si, co s tím můžeme dělat,“ vysvětlil Nolte, jak přišel na svět nápad.

Pivní brainstorming vyústil v pomocníka Guppy Friend. Což je taška na oblečení, ve které se nebezpečné prádlo pere. Dost velká na to, aby se do ní vešly dvě fleecovky. Na rozjezd použili i kampaň na populárním Kickstarteru.

Taška je první na světě svého druhu, jež má zastavit ukládání mikrovláken v mořích a oceánech. Jsou tak malé, že projdou běžnými čistírnami vod. Přírodní materiály, jako je vlna nebo bavlna, se časem rozloží, umělá mikrovlákna nikoliv.

Z pračky do moře a zpět

Molekuly plastu se vážou s chemickými látkami jako jsou pesticidy. Ty pak v oceánech poškozují životadárný plankton a další drobné živočichy, kteří mikrovlákna snědí. Tím se dostanou do potravinového řetězce a kruh se uzavírá. Podle vědců ryby a korýši na trzích už obsahují vysoký podíl umělých mikrovláken, která pak skončí na vašem talíři.

Zatím sice nebylo prokázáno, že mikrovlákna poškozují zdraví lidí, to ale neznamená, že se s tímto druhem znečištění nemá nic dělat.

„Vědecký výzkum je pomalý, může to trvat další generaci, aby se zjistilo, jak je toto znečištění škodlivé. Nechci tak dlouho čekat,“ přesvědčivě říká Nolte.

S kým podnikatelé na vývoji produktu spolupracovali a jak jej vylepšovali? Podrobnosti v tomto textu.

• Autorem článku je František Novák z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student ́s life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované