Hlavní obsah

Přehledně: Jak začít investovat do fondů? Stačí i pár stovek měsíčně

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Začít investovat do podílových fondů není nic složitého. Stačí jen vědět, co od investice čekáte, za kým se svými penězi jít a jakých se vyvarovat chyb. SZ Byznys přináší druhý díl ze série článků, který na tyto otázky odpovídá.

Článek

Co rozhodnout před investováním

Na úplném začátku je nutné si stanovit, proč vůbec chcete investovat. Od toho se následně odvíjí všechny další kroky.

Chcete pouze ochránit část svých peněz před inflací? Přemýšlíte v budoucnu o vlastním bydlení a chcete zhodnotit své úspory? Nebo třeba přemýšlíte nad tím, jak velkou penzi budete dostávat od státu a zdali vám vůbec vystačí na slušnou životní úroveň?

Každý z vyjmenovaných cílů se výrazně liší, stejně tak se proto budou lišit investice do podílových fondů. Nejen, co se týká jejich charakteru, ale také délky samotné investice.

Pokud jen chcete, aby inflace co nejméně ohrožovala vaše peníze, bude stačit i několik měsíců. Pokud budete chtít peníze využít například na bydlení, půjde o několikaletou investici.

Prodej podílových listů

Zisk z prodeje podílových listů podléhá dani, kterou musíte případně odvést. Vyhnout se jí lze dvěma způsoby.

  1. Příjmy z prodeje podílových listů za zdaňovací období nepřekročí 100 tisíc korun.
  2. Splníte takzvaný časový test. Jestliže podílové listy prodáte déle než tři roky od jejich nákupu, daň odvádět nemusíte.

Ruku v ruce s tím jde také riziko, které jste ochotni podstoupit. Nesnesete pohled na kolísání hodnoty svých úspor? Nebo vám nevadí si peníze i na několik let odložit s tím, že se na vývoj své investice podíváte až později? I to je dobré si vyhodnotit ještě před tím, než se do investování vrhnete.

Před samotným začátkem investování je také vhodné mít alespoň základní představu o tom, jak fondy fungují a do čeho budete chtít investovat. Pro základní orientaci může posloužit jeden z předchozích textů SZ Byznys.

Jak prakticky začít

Zodpověděli jste si už všechny předešlé otázky? Výborně, je tedy načase začít reálně investovat. Jak ale na to?

Nejde o vůbec nic složitého. Investovat do podílových fondů můžete jednoduše přes svou banku či prostřednictvím některé z investičních společností. Na webových stránkách si jednoduše najdete kontakt a sjednáte si schůzku s některým z investičních poradců.

Největší správci aktiv v Česku
Generali Investments CEE, investiční společnost, a. s.
Česká spořitelna, a. s.
ČSOB Asset Management, a. s., investiční společnost
Amundi Czech Republic
NN Investment Partners C.R., a. s.
Zdroj: Výroční zpráva Asociace pro kapitálový trh

Jak v bankách, tak v investičních společnostech s vámi odborníci proberou vaši finanční situaci a navrhnou investiční strategii.

„V podílových fondech se o zhodnocení vložených peněz stará tým odborníků, kteří dělají to nejlepší, co umí – bez ohledu na to, kolik prostředků klient do fondu vloží,“ říká analytik České spořitelny Radek Novák.

„Nezáleží tedy na tom, zda má investor k dispozici větší částku, nebo mu zbude měsíčně jen pár stokorun nad zásadní finanční rezervu,“ dodává.

Největší šanci na vybrání správného fondu pak budete mít, pokud si ještě před samotnou návštěvou banky či investiční společnosti zodpovíte otázky uvedené v úvodu tohoto textu. Snadněji pak najdete s odborníkem fond, který vyhovuje přesně vašim potřebám.

Za návštěvu a konzultaci s odborníkem nic neplatíte a jsou nezávazné. Můžete se tak nakonec rozhodnout investovat své peníze jinak.

Úspory ve fondech v Česku (v mld. Kč)
Typ fonduDomácí fondyZahraniční fondyCelkem
Fondy peněžního trhu03,493,49
Fondy dluhopisové102,0049,06151,06
Fondy akciové66,4673,62140,08
Fondy smíšené163,3267,15230,47
Fondy strukturované0,7120,4521,16
Fondy nemovitostní42,550,8743,43
Celkem375,05214,65589,69
Zdroj: Asociace pro kapitálový trh České republiky; stav k 31. 12. 2020

Nejčastější investorské chyby

Podle největších správců aktiv u nás je zájem o podílové fondy v současné době rekordní. Čím dál častěji se ale objevují stále stejné chyby, které vám mohou při investování uškodit. Pojďme se podívat na ty nejčastější.

1. Pozdní začátek

Zvlášť v současné situaci, kdy se inflace drží na vysoké úrovni několik měsíců v kuse, jde o důležitou chybu. Pokud peníze leží na běžných účtech, ztrácí svou hodnotu každým dnem.

„Největší chybou v současném nízkoúrokovém prostředí je nechat peníze ležet ladem na depozitech nebo v příliš konzervativních investicích, i když by náš rizikový profil umožňoval zainvestovat větší podíl portfolia do akcií nebo dynamičtějších smíšených fondů,“ potvrzuje mluvčí ČSOB Patrik Madle.

2. Nedodržování investic

Další rozšířenou chybou je nedodržení investičního horizontu. Lidé často začnou s investicemi, poté ale buď přestanou, nebo se rozhodnou vybrat si své peníze dříve, čímž nenaplní celý svůj potenciál.

„Je proto zapotřebí nejprve zvážit, na jak dlouhou dobu chceme prostředky do fondu vložit a kdy je budeme potřebovat – a podle toho teprve volit konkrétní fond,“ upozorňuje Petr Mederly, obchodní ředitel Generali Investments.

Investování je spíše dlouhodobější záležitost a patří k ní i možné kolísání hodnoty investice.
Radek Novák, analytik České spořitelny

S tím souhlasí také Radek Novák, analytik České spořitelny: „Investování je spíše dlouhodobější záležitost a patří k ní i možné kolísání hodnoty investice. Investoři by se tedy měli vyhýbat unáhleným a neuváženým odkupům a následným nákupům.“

3. Strategie podle okolí

Každý investor má svou vlastní finanční situaci a své vlastní investiční portfolio. Jestliže někdo ve vašem okolí prodává či nakupuje podíl v nějakém fondu, o kterém nemáte dostatek informací, nekopírujte nutně své okolí.

„Každý by si měl přitom nastavit svou vlastní strategii, stanovit svůj cíl i míru rizika, kterou chce podstoupit a čeho chce investováním docílit,“ říká Jan Chlumský, vedoucí oddělení marketingu jednoho z největších správců aktiv v Česku, Amundi Czech Republic Asset Management.

4. Portfolio „podle citu“

Další častou chybou bývá nevhodné složení portfolia bez ohledu na to, co radí investiční poradce. Poté se stává, že investice buď nejsou dostatečně rozvrstvené a špatně se brání propadům, nebo jsou naopak příliš konzervativní.

„Častou chybou klientů podílových fondů je nevhodné skládání portfolia z různých tematických fondů a nedodržování základních pravidel stavby portfolia a diverzifikace. Tomuto neduhu lze zabránit koupí smíšeného fondu odpovídajícího rizikovému profilu klienta, kde je již optimální skladby portfolia a diverzifikace dosaženo uvnitř produktu,“ doplňuje tiskový mluvčí skupiny ČSOB Patrik Madle.

Reklama

Doporučované