Hlavní obsah

Jak zastavit další vlnu? Toto jsou plány politiků

Foto: Seznam Zprávy

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Od začátku září stoupají počty nakažených koronavirem. Jak postupovat, aby se nezopakoval scénář z loňského podzimu? Ptáme se kandidátů na premiéra.

Článek

Počty nově potvrzených případů koronaviru v Česku dál rostou. Jen za první čtyři dny tohoto týdne přibylo tolik nakažených jako za celý minulý týden. V souvislosti s tím roste i počet hospitalizovaných.

Vláda pod vedením Andreje Babiše slibuje, že žádný plošný lockdown už nebude. Spoléhá především na proočkovanost. Ta se zatím ale neblíží kolektivní imunitě, která nastane nejdříve při vakcinaci 75 % lidí.

Kritici také upozorňují, že vláda nedělá dost pro to, aby se nákaza dala zvládnout lokálně. Například hodlá ukončit testování ve školách, málo se trasuje a postup očkování stagnuje.

Co by v tuto chvíli udělali kandidáti na českého premiéra, kdyby měli tu možnost? Ptáme se v předvolebním projektu Seznam Zpráv.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům.

Jak byste postupoval, aby se zabránilo další velké vlně koronaviru? Zpřísňoval byste některá opatření?

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

Stát musí být připraven testovat a trasovat v předpokládaných ohniscích nákazy tak, aby bylo možné situaci řešit lokálně. Důležité je také změnit přístup k očkování. Měli bychom využít terénní týmy, které budou lidem aktivně nabízet očkování a přesvědčovat je o jeho nesporných výhodách. U nás na jižní Moravě taková praxe funguje velmi dobře. Pokud se lidé i přesto nebudou chtít očkovat, měli by mít možnost testu na protilátky, abychom konečně věděli, jaká část populace má imunitu. Taková data nám dosud chybí. Už se nesmí opakovat žádné další plošné zavírání škol a omezování života lidí. Prostě žádný další lockdown.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Klíčové je zrychlit proočkovanost obyvatel, hlavně rizikových skupin, a lépe lidi k očkování motivovat. Podle průzkumu by napomohl svobodný výběr typu vakcíny, k čemuž vládu vyzýváme. Stejně tak navrhujeme zvýšení úhrady pro praktiky za návštěvu u seniorů/nemocných doma či očkování v lékárnách. Zásadní je mohutně posílit trasovací kapacity a zajistit kvalitní testování. Například ve školách vláda - jindy tak rozhazovačná - šetří na kvalitních PCR testech pro děti, a teď chce dokonce testování rušit, což nedává při lokálním zhoršení situace smysl. Žádáme i o uznávání protilátek jako dokladu bezinfekčnosti a chceme po vládě strategii pro různé vývoje situace, což opět nedodala.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Jan Hamáček, předseda ČSSD

Jan Hamáček na zaslaný dotaz neodpověděl. Místo něj tiskové oddělení zaslalo odpověď místopředsedy strany Jiřího Běhounka:

Bohužel mnoho spoluobčanů stále odmítá očkování a virus sám od sebe nezmizí, je potřeba proti němu bojovat. Spolehlivým receptem je očkování obyvatel. Čeká-li nás další vzestup nakažených, bude to těžké, ale místním opatřením např. v obcích, městech, školách či firmách se v případě další vlny nevyhneme. Jak rozsáhlá budou, záleží na nás všech, na ochotě k očkování a dodržování všech známých opatření a postupů.

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Počty nakažených koronavirem očekávaně po prázdninách a dovolených stoupají. Situace je odlišná v tom, že je v České republice již 70 % proočkovanost. Nemělo by tak dojít k nárůstu těžkých průběhů onemocnění, zahlcení nemocnic, přetěžování zdravotnického personálu, zbytečným úmrtím a odkladům poskytování zdravotní péče. Je nutné vytvořit podmínky pro rychlé doočkování nejrizikovějších skupin občanů, především seniorů, včetně případně třetí dávky vakcíny, pokračovat v testování a zjišťování protilátek. K jakýmkoliv restriktivním krokům se musí přistupovat na základě doporučení odborníků lokálně v rámci rozhodování a kompetencí krajských hygienických stanic. Dosud není možné ani rezignovat na dodržování základních osobních ochranných opatření.

Reklama

Doporučované