Hlavní obsah

Jak zkoumat prezidentovo zdraví? Bartík chce, aby Zemana vyšetřil znalec. Podle Hradu stačí starší lékařské zprávy

Advokát Hradu k vypracování znaleckého posudku na zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý radní městské části Brno–střed Svatopluk Bartík ve středu u soudu požádal o znalecký posudek zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Před prezidentskými volbami o něm na svůj Facebook napsal, že má rakovinu. Hrad na něj podal žalobu, požaduje omluvu a pět milionů korun.

Článek

S posudkem zdravotního stavu souhlasí obě strany a proti není ani soud. Zásadně se ale neshodnou, jaký prezidentův zdravotní stav se má zkoumat. Ten současný, nebo ten z listopadu 2017, kdy Bartík status o údajné rakovině Zemana napsal.

„Trvám na žádosti o znalecký posudek zdravotního stavu prezidenta. Byl bych sám proti sobě, kdyby ne,“ řekl Seznamu Bartík.

Se znaleckým posudkem musí souhlasit i druhá strana. „Teď je to na prezidentu Zemanovi, jak se rozhodne. Pokud má pravdu, tak na vyšetření půjde. Když ho odmítne, je to podle mě nepřímý důkaz o mojí pravdě,“ řekl Bartík.

Prezidentská kancelář podle prezidentova advokáta Marka Nespaly s vypracováním znaleckého posudku nemá problém. Podle něj by se ale měl týkat zdravotní dokumentace prezidenta Miloše Zemana z doby, kdy Bartík svůj výrok zveřejnil na Facebooku. Tedy z listopadu roku 2017.

„Zdravotní dokumentace je k dispozici. Dokonce je k dispozici několik znaleckých posudků, které byly vypracovány pro policii v rámci prověřování trestního oznámení na pana Bartíka. Takže podkladů je dost,“ řekl Nespala.

Dělat posudky k aktuálnímu zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana je podle Nespaly nesmyslné.

„Není vyloučeno, že takový návrh zazní. Je to nesmyslné pro účely tohoto řízení,“ řekl Nespala s tím, že vypracování posudku z dostupné zdravotní dokumentace nebudou jakkoliv blokovat.

Bartík: Posudek klidně zaplatím

Soud se jeho návrhu nebrání, pokud Bartík zaplatí potřebné náklady na vyšetření. Částka činí asi deset tisíc korun.

Bývalému radnímu už v minulosti lidé přispívali na právního zástupce, za což před středečním soudem poděkoval na svém Facebooku. Seznamu řekl, že by získané peníze nejspíše mohl použít i na pokrytí nákladů za znalecký posudek. Většinu dárců prý ale zná, takže se jich před použitím peněz zeptá.

„Klidně částku zaplatím i ze svého,“ řekl, že je připravený i na situaci, kdy s využitím peněz tímto způsobem nebudou souhlasit všichni.

K vypracování posudku tedy nejspíše dojde. Otázka ale je, jakým způsobem. Soud zatím jednání odročil na neurčito.

Prezidentská kancelář navzdory středeční částečné omluvě Bartíka neustupuje ze svého požadavku na omluvu a finanční odškodnění. Sníženou částku na 4 miliony by Bartík podle svých slov musel zaplatit jen v případě, že by ze soudního procesu „vycouval“, což nechce.

Reklama

Doporučované