Hlavní obsah

Bartoš: Vládě bych dal trojku nebo čtyřku. Dávala si na čas a zavládl chaos

Hostem speciální Výzvy je Ivan Bartoš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Češi už mohli odložit roušky, Česko zase nouzový stav. Kam by měly směřovat další kroky vlády? A jak si s krizí poradila? Předseda Pirátů Ivan Bartoš odpovídal ve Výzvě Seznam Zpráv.

Článek

I přesto, že Česko zvládlo první vlnu koronaviru podle Pirátů úspěšně, k některým krokům vlády se však druhá nejsilnější strana staví kriticky. Kromě nejasností v nákupech ochranných pomůcek či způsobu rozdělování finanční pomoci firmám a podnikatelům jim vadí třeba množství opozičních návrhů, které vláda přijala s mnohatýdenním zpožděním.

Ty nejdůležitější kroky podle Pirátů Česko teprve čekají: „Premiérovi jsem předminulý týden předal třífázový plán Pirátů, který popisuje kroky ve zdravotnictví, ekonomice, vzdělávání či modernizaci země. Je to věc, na které pracujeme měsíc a půl s epidemiology či ekonomy,“ připomněl nedávno Ivan Bartoš plán nejdůležitějších kroků za Piráty na svém Twitteru.

Jak by Piráti vedli zemi po koronavirové krizi? A čekají nás po „bezkontaktní době“ nové kroky k digitalizovanějšímu Česku? Zvládla vláda pomoci těm nejpotřebnějším?

Nejzajímavější odpovědi sledujeme v online reportáži. Přepis vám nabídneme v následujících hodinách.

1:05 Jakou známkou byste ohodnotil vládu za zvládnutí koronavirové krize?

Myslím, že by to byla trojka nebo čtyřka. Kromě těch prvních, zejména politických kroků, bych ty další označil za značně chaotické. Vláda měla problém udělit finanční pomoc včasně.

7:00 Otázka, která přišla na e-mail: Dokážete s čistým svědomím říci, že byste v čele vlády dokázali během koronavirové krize postupovat lépe, než jak to činila naše současná vláda? Z pozice opozice se samozřejmě na chyby a nedostatky upozorňuje jednoduše, to je také vaše práce, nicméně já si nejsem jistý tím, jestli by kterákoliv opoziční strana zvládla situaci ukočírovat tak, aby se nedostatky nenašly, nebo jich bylo výrazně méně.

Tahle otázka vyvolává falešné dilema. Když jsme řešili takhle vážný problém, tak jsme si jako opozice sedli ke stolu a řekli: Pojďme to řešit společně. Kdyby to šlo tou cestou, kterou jsme navrhovali, věřím, že by z toho Česká republika vyšla lépe.

13:15 V pondělí přišla poslední vlna velkého rozvolňování, odložili jsme roušky, otevřely restaurace. Jak ji hodnotíte?

Rozvolňování je určitě na místě. Možná jen nezaznělo dost důrazně, co je pořád platí a co ne. Řada lidí podle mě jedná dost nezodpovědně i tam, kde by neměla.

Myslím, že jak jednotlivé vlny šly přes jednotlivé provozy, tak to mělo jít chytřejším způsobem.

23:30 Otázka od diváka z facebooku: Rád bych se zeptal na tu mrchu koronavir: Jak chcete vrátit Česko zase zpátky do normálu a jak chcete zajistit, aby se to celé zase nezvrhlo jako na jaře?

My jsme představili plán Budoucnost řešíme teď. Přichází například návrh na novelu zákona, která vzniká i podle tohoto našeho návrhu. V našem plánu jsou věci, které jsou nesmírně důležité. Jde například o to, jak se mají lidé testovat, jaké má být reprodukční číslo a tak dále.

Musíme se adaptovat na riziko epidemie, ne se jen soustředit na koronavir.

31:45 Prezident Zeman v rozhovoru pro ČRo prohlásil, že opozice a média se omezily na „poštěkávání a obviňování z chaotičnosti“. Máte pocit, že jste byli skutečně konstruktivní opozicí?

Mám pocit, že Piráti jsou konstruktivní opozicí. Když něco kritizujeme, máme alternativu. Poslal jsem panu prezidentovi dokonce dopis se seznamem věcí, co jsme udělali.

34:00 Vy jste na Twitteru kritizoval ministra zdravotnictví Vojtěcha za neprůhledné nákupy respirátorů. On vám odpověděl: „Velká škoda, že jsme Vás nevzali do nákupního týmu, mohl jste nám pomoci a ukázat, jak se to dělá.“ Vyříkali jste si to i osobně?

Já jsem mu říkal takový příklad, že když si chcete koupit auto, tak si také nekoupíte to první, co vidíte. V momentě, kdy pan ministr dělal nákupy, byla standardní cena respirátorů okolo 60 korun. On je kupoval za ceny okolo tisíce korun, u certifikátů se navíc objevily i falešné certifikáty.

Věc už řeší NKÚ, některé obchody vyšetřuje policie.

40:00 Další otázka z emailu: Stěžujete si, že vláda nepřijala vaše návrhy v době koronavirové. Nakonec si je ale často vzala na své. Není to důkaz toho, že nedokážete svojí politiku dostatečně prosadit?

Já si myslím, že to je důkaz, že umíme naši politiku chytře prosadit. Věřím, že když věci děláte pravdivě, je to v dlouhodobém horizontu správná cesta.

Sněmovna má po volbách nějaké sestavení, vítěz bere většinu. Daří se nám i z menšiny také prosazovat naše návrhy, jednáme s komunisty, jednáme s ANO, jednáme s SPD… Pro mě jsou důležité výsledky a myslím si, že ten úspěch přijde.

Reklama

Doporučované