Hlavní obsah

Jak zvládneme očkování proti covidu-19? Bude se to vědět do konce roku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Za téměř 800 tisíc korun bez DPH vznikne analýza, která má zodpovědět otázku: Zvládne Česká republika rozvoz vakcín proti covidu-19?

Článek

Nedlouho před tím, než by do Česka měly dorazit první vakcíny proti koronaviru, začal stát řešit, zda je na velkou očkovací akci připraven.

Za stovky tisíc korun si na to nechá Ministerstvo zdravotnictví zpracovat analýzu od firmy Ernst & Young. Měla by ještě do konce roku 2020 odhalit, jaké nedostatky resort v případě distribuce vakcíny má.

„Jde totiž o novou situaci, kterou Ministerstvo zdravotnictví ČR dosud neřešilo. Analýza přinese detailní přehled, zda jsou dostatečně a kvalitně řešeny všechny nutné náležitosti tak, aby nedošlo k nedostatkům až při samotném procesu,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Analýzu si resort nenechal zpracovat z vlastní iniciativy. Podle dokumentu, který je v registru smluv, to udělal až poté, co ho společnost Ernst & Young sama oslovila. A nabídla resortu, že analýzu zpracuje.

Závěry analýzy přitom vzejdou z rozhovorů s vytipovanými lidmi, z posouzení strategie očkování proti covidu-19, které ministerstvo už zpracovalo, nebo ze zahraničních studií.

Jak uvedl v dopise ministerstvu z 27. listopadu vedoucí partner jednoho z oddělení Ernst & Young Petr Knap, manažeři firmy připraví také rejstřík rizik, rozpočtu nebo dodavatelů. Celkově má analýza stát 792 tisíc korun bez DPH. Polovinu z této částky investuje do projektu Ernst & Young.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) a Petr Knap podepsali smlouvu 9. prosince.

Podle Peterové se resort pro spolupráci s firmou Ernst & Young rozhodl mimo jiné proto, že se společnost podílí na řízení distribuce vakcíny i v jiných státech – třeba v Řecku nebo USA.

„Analýza bude sloužit jako podpůrný dokument, a to hlavně proto, že jde o logisticko-zdravotnickou akci v rozsahu, kterou Česká republika doposud nezažila,“ uvedla Peterová.

Během letoška ale hlavně v příštím roce má být připraveno 6,9 milionu dávek vakcín za 1,8 miliardy korun. Podle návrhu se počítá s tím, že očkování bude probíhat ve třech vlnách.

V první fázi se budou vakcíny podávat zejména seniorům, zdravotníkům, pracovníkům záchranné služby, zubařům, lékárníkům nebo zaměstnancům v sociálních službách.

Ve fázi číslo dvě dojde podle tohoto materiálu na hasiče, učitele, armádu, vládu, krizové štáby a další státní úředníky nebo pracovníky v energetice.

A nakonec přijde řada na další pojištěnce, kteří budou mít o očkování také zájem.

Reklama

Doporučované