Hlavní obsah

Jak zvýšit počet bytů bez zdlouhavé výstavby? Majitel Bezrealitky má plán

Rychle rostoucí realitní trh láká nové investory. Ilustrační foto.

Reklama

Nájemní bydlení a vracení starých nemovitostí do oběhu. To jsou hlavní témata nové realitní skupiny investora Marka Rosenbauma, která vzniká okolo portálu Bezrealitky a Maxima Reality. Holding plánuje další akvizice.

Článek

Investor Marek Rosenbaum vloží svou digitální platformu Bezrealitky a realitní kancelář Maxima Reality do nové skupiny European Housing Services. Holding doplní Český nemovitostní trust a služba Tvůj Správce. Do roka skupina plánuje konsolidovaný obrat přes miliardu korun. Do pěti let má působit v pěti evropských zemích.

„Jsem přesvědčený, že v podstatě po celé Evropě se momentálně utváří podoba realitního trhu a přístupu k něm na další dekádu a byla by chyba, kdybychom do ní nepromluvili. Budoucnost dostupného bydlení bude totiž ve velké míře záviset na schopnosti vracet neaktivní nemovitosti zpět do oběhu a urychlit a zjednodušit realitní transakce,“ řekl Rosenbaum.

Spojení různých firem do jednoho holdingu dává podle jeho představitelů smysl. „Spojujeme realitní projekty, které prokázaly, že mohou fungovat ve vzájemných synergiích. Spojujeme také zkušené manažery, kteří mají mnohaletou zkušenost s českým i evropským trhem,“ uvedl Hendrik Meyer, dosavadní generální ředitel Bezrealitky.cz, který bude zároveň řídit celou EHS.

V praxi to vypadá tak, že Český nemovitostní trust vykoupí zanedbané domy a byty. Následně je zrekonstruuje a prodá s pomocí Bezrealitky nebo Maxima Reality. Jen za poslední měsíce takto proinvestoval kolem čtvrt miliardy korun.

V posledních měsících jsme dokázali, že máme funkční model, který dovolí měsíčně vracet na trh desítky a do budoucna možná i stovky nemovitostí.
Marek Rosenbaum, European Housing Services

„V posledních měsících jsme dokázali, že máme funkční model, který dovolí měsíčně vracet na trh desítky a do budoucna možná i stovky nemovitostí, které by jinak ležely ladem nebo marně hledaly kupce. Jsem přesvědčen, že právě mikrodevelopment je jedna z budoucích tváří realitního trhu,“ dodal Rosenbaum. Skupina sází na to, že renovace již stojících nemovitostí bude levnější alternativou k nové výstavbě.

Skupina EHS plánuje růst též akvizičně. Prvním úlovkem je služba nazvaná Tvůj Správce zaměřená na správu dlouhodobě pronajatých bytů. Rosenbaumova firma získala ve službě poloviční podíl.

„Role nájemního bydlení v následujících letech ještě výrazně posílí,“ předpovídá ředitel firmy Tvůj Správce Michal Rambousek.  V Praze a okolí spravuje společnost okolo 500 bytů.

„Nemá smysl, abychom stavěli vlastní projekty na zelené louce. Kde to půjde, chceme jít cestou investice do schopných realitních firem a jejich lídrů. Kupujeme nejen firmy, ale i vize, kterým umožníme díky našemu dosahu a kapitálu rychle vyrůst,“ doplnil šéf EHS Meyer.

Portál Bezrealitky.cz založil v roce 2007 byznysmen Jakub Havrlant. Od té doby služba vystřídala několik majitelů. Loni Bezrealitky plně ovládl investor Rosenbaum. Letos v únoru firma oznámila akvizici polovičního podílu v Maxima Reality.

Marek Rosenbaum mimo jiné stál do roku 2017 v čele poradenské společnosti RSM Tacoma. V současnosti se angažuje například v Otavských strojírnách. Investuje také do logistických center.

Reklama

Související témata:
Maxima Reality
Marek Rosenbaum

Doporučované