Hlavní obsah
Online

Omezení zůstanou do Velikonoc, vláda upravila jen drobnosti

Ministři Jan Blatný a Karel Havlíček oznámili novinky, které mají platit od příštího týdne.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Vláda do Velikonoc hlavní omezení měnit nechce. Pro volnočasové aktivity upraví od pondělí omezení z obce na okres. „Bude tedy možné se za přírodou nebo sportováním pohybovat v okrese. Zůstává ale omezení pohybu osob mezi okresy,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Očkovaní lidé budou moci bez testu na návštěvy do sociálních zařízení. Nově také nebude povinná rouška pro sportovce v obci, pokud dodrží dvoumetrový odstup od ostatních. Všechna aktuální opatření ZDE.

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) bude aktivně bránit tomu, aby v Česku byly používány protiepidemické léky a vakcíny, které by nebyly standardně schváleny. Reaguje tak na TOTO zjištění Seznam Zpráv.

- Počet lidí, kteří od začátku epidemie v Česku zemřeli s covidem, přesáhl 24 000. Od loňského března si nákaza dosud vyžádala 24 117 lidských životů.

- Pokud vás zajímá, jak se koronavirus šíří v jednotlivých obcích v Česku, přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Anketa: Polovině dětí s rizikovým chováním se zhoršil prospěch

    Velké problémy s dodržováním režimu dne mají při výuce na dálku děti s rizikovým chováním. Zhruba dvě třetiny z nich tráví nadměrné množství času hraním her či chatováním s kamarády, výuky on-line se jich účastní kolem dvou pětin nepravidelně či vůbec. Víc než polovině se zhoršil prospěch, i když se do výuky zapojovaly. Největší problémy mají děti v sedmé a osmé třídě základní školy. Vyplývá to z ankety, kterou udělalo Středisko výchovné péče v Praze na Klíčově mezi svými 130 klienty. Anketa ukázala, že největší problémy s distanční výukou mají děti s rizikovým chováním v sedmém a osmém ročníku základní školy. Mezi respondenty jich bylo 44 procent. Děti v tomto věku jsou podle předsedy Asociace speciálních pedagogů Jiřího Pilaře nejméně motivované, což vyplývá z jejich období puberty a z toho, že se nyní nemohou potkávat s vrstevníky. Výraznější nárůst problémů začíná podle Pilaře už v šestém ročníku. Ve středních školách jsou na tom asi nejhůře první ročníky, a to hlavně ze středních odborných učilišť, kam dlouhodobě chodí víc problémových dětí, řekl.

  • Vláda rozhodla o nákupu pěti milionů testů pro potřeby škol

    Vláda rozhodla na dnešním mimořádném zasedání o pořízení pěti milionů sad antigenních testů do pohotovostních zásob Správy státních hmotných rezerv a jejich distribuci školám. „Ten tendr budou provádět státní hmotné rezervy. Jedná se o výrobky, které mají nyní výjimku,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný. Dodal, že Ministerstvo zdravotnictví do výběru nebude zasahovat.

  • Pražští zastupitelé schválili očkování v Kongresovém centru

    V pražském Kongresovém centru může od pondělí začít ve zkušebním provozu fungovat místo pro očkování proti covidu-19. Městští zastupitelé na dnešním jednání schválili nutnou změnu zřizovací listiny organizace Metropolitní zdravotnický servis, která centrum zastřešuje. V prvním týdnu vakcínu v centru dostanou městští policisté a lidé s poruchami intelektu a jejich ošetřovatelé. Pro očkování lidí ze státního registračního systému se má otevřít začátkem dubna.

  • Senát odmítl možnost nákupu respirátorů bez tendru

    Senát dnes odmítl pro nadbytečnost poslaneckou novelu, která by měla umožnit Správě státních hmotných rezerv nákup prostředků proti koronaviru bez zadávacího řízení. Předloha se tak vrátí do Sněmovny, která má možnost veto horní komory přehlasovat. Novelu předložili poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Zdůvodnili ji potřebou operativně doplnit zásoby Správy státních hmotných rezerv. Výjimka by podle předlohy měla platit jen šest měsíců po vyhlášení novely ve Sbírce zákonů.

  • Nouzový stav chce Blatný do Velikonoc

    O prodloužení nouzového stavu bude vláda rozhodovat v pondělí. Potřebuje k němu souhlas Sněmovny. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného epidemická situace vyžaduje prodloužení opatření navázaných na nouzový stav za 28. březen, potažmo až do velikonočních svátků, tedy včetně 5. dubna. „Plán B je pandemický zákon, dopředu říkám, že ten není schopný plně zabezpečit to, co nouzový stav,“ uvedl Blatný. O prodloužení nouzového stavu bude jednat s opozicí.

  • Blatný: Příští týden budou další informace o návratu dětí do škol

    Příští týden budou k dispozici přesnější informace o plánu návratu dětí do škol. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Jednat o tom budou od pondělí ministerstva školství a zdravotnictví. Návrat žáků k prezenční výuce je podle Blatného pro kabinet trvale prioritou. „Od pondělí začíná jednání mezi Ministerstvem školství a Ministerstvem zdravotnictví o tom, aby návraty do škol byly přesně naplánovány. Takže během dalšího týdne budou k dispozici informace, které budou přesnější, a budeme společně připravovat návrat k normálnímu životu,“ řekl Blatný.

  • Očkování u praktika: Lidé odmítají AstraZenecu. Víc, než bychom si přáli

    Praktický lékař Peter Ivančák obdržel jako jeden z prvních na Praze 8 sto dávek vakcíny – od AstraZenecy. I když někteří očkování touto látkou ruší, najde stále dost svých pacientů, kteří o vakcínu stojí. Přečtěte si reportáž z očkování u praktického lékaře.

  • Očkovaní budou moci na návštěvy sociálních zařízení bez testu

    Očkovaní lidé budou moci bez testu na návštěvy do sociálních zařízení. O změně režimu pro ty, kteří mají za sebou dvě dávky vakcíny proti covidu-19, informoval po dnešním mimořádném jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

  • Povinné testování na úřadech a dalších institucích

    Povinné testování bude také na úřadech a v dalších veřejných institucích s méně než 50 zaměstnanci. Dokončit se musí do 30. března. Testování se bude týkat také pracovníků škol, které zajišťují péči o děti zaměstnanců integrovaného záchranného systému a dalších vybraných profesí. Platí pro ně stejné termíny.

  • Vláda zmírnila některá opatření

    Vláda uvolní volnočasové aktivity na okres. „Bude tedy možné se za přírodou nebo sportováním pohybovat v okrese. Zůstává ale omezení pohybu osob mezi okresy, tam opatření platí dál,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Umožněné také budou návštěvy dětí v péči bez omezení napříč republikou. Nově také nebude povinná rouška pro sportovce v obci, pokud dodrží dvoumetrový odstup od ostatních.

  • Vláda souhlasí s poslaneckým návrhem na navýšení ošetřovného

    Vláda souhlasí s poslaneckým návrhem na navýšení a rozšíření ošetřovného na 80 procent zpětně od 1. března. O postoji kabinetu informovala na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Zvýšit krizové ošetřovné kvůli zavřeným školám o deset procentních bodů na 80 procent redukovaného výdělku navrhla skupina poslanců ze všech klubů kromě hnutí ANO. „Jsem si jistá, že i Sněmovna ho schválí, když se na něm shodli poslanci napříč politickým spektrem,“ uvedla Maláčová na Twitteru.

  • Naočkovaný se nenakazí, ujišťoval Blatný. Odborníci kroutí hlavou

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v Senátu řekl, že očkovaný člověk proti koronaviru nemůže onemocnět nebo přenést nemoc na někoho dalšího. S tvrzením nesouhlasí odborníci, kteří ministrova slova považují za zavádějící.

  • Vláda povolí prodej pomlázek

    V 17 hodin začalo zasedání vlády. Podle informací Seznam Zpráv od zdroje obeznámeného s průběhem jednání se kabinet chystá oznámit několik drobných změn v opatřeních:

    1. S ohledem na blížící se Velikonoce povolí prodej pomlázek, který je v současnosti zakázaný, jak jsme psali.

    2. Prodlouží se uzávěry, pravděpodobně zatím o týden do konce nouzového stavu 28. března.

    3. Nařídí se testovat i samosprávám.

    Kdy začne návrat školáků do škol a otevírání obchodů a služeb, bude vláda řešit zřejmě až na jednání příští týden.

  • Zámecký park v Lánech se opět otevře lidem

    Zámecký park v Lánech na Kladensku se od Velikonoc opět otevře pro veřejnost. Přístupný bude o víkendech a o svátcích, lidé ho mohou navštívit také ve středu a ve čtvrtek. Pražský hrad zůstává kvůli protipandemickým opatřením nadále uzavřený. Zámecký park v Lánech u sídla prezidenta republiky se návštěvníkům otevře od 2. dubna. „Veřejnosti bude přístupný v běžnou otevírací dobu, tedy ve středu a ve čtvrtek mezi 14:00 a 18:00, respektive o víkendu a ve svátky od 10:00 do 18:00. Zámecký park bude přístupný stejně jako v předchozích letech pouze za symbolických 15 korun,“ uvedla Kanceláře prezidenta republiky. Kromě vstupenek si budou moct lidé koupit v pokladně i upomínkové předměty. „Zámecký park v Lánech bude veřejnosti přístupný, neboť se jedná o park s rozlohou 100 hektarů, který umožňuje bezproblémovou návštěvu,“ sdělil mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor.

  • Státní ústav pro kontrolu léčiv: Evropské instituce označily AstraZenecu za bezpečnou

  • Odbory souhlasí za určitých podmínek s odměnou pro záchranáře

    Odbory souhlasí s výší odměny pro záchranáře, kterou navrhuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Požadují ale, aby ministerstvo systémovou právní úpravou vyřešilo to, že záchranáři na rozdíl od zdravotníků v nemocnicích nepobírají příplatky za ošetřování pacientů s covidem-19. Přitom podle odborů téměř polovina výjezdů záchranné služby je k pacientům nakaženým covidem. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče původně požadoval pro záchranáře odměny 120 000 korun. Zdůvodňoval to tím, že záchranáři nemají příplatky za péči o covid pozitivní pacienty, i když u nich zasahují. Ostatní zdravotníci mají dostat odměny 75 000 korun, Blatný v minulých dnech uvedl, že záchranáři by měli dostat stejně. V dopise, který dnes odeslala ministrovi předsedkyně odborové organizace Dagmar Žitníková, žádá stejné odměny rovněž pro zaměstnance hygienických stanic a zdravotních ústavů. „Současně na vás apelujeme, aby Ministerstvo zdravotnictví našlo finanční prostředky na odměny vlastních zaměstnanců, kteří již měsíce pracují pod obrovským tlakem,“ uvedla v dopise Žitníková. Odměny si podle ní zaslouží i pracovníci Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Ten mimo jiné sbírá a publikuje data o vývoji pandemie.

  • Věřící se budou moci účastnit velikonočních obřadů na Hradě

    Věřící se budou moci o Velikonocích účastnit obřadů, které se budou konat v areálu Pražského hradu. Ten je jinak kvůli opatřením zavedeným proti šíření koronaviru uzavřený. Lidé budou moci do areálu Hradu vstupovat branou z Hradčanského náměstí na čtvrtém nádvoří 30 minut před začátkem bohoslužby. Stejný režim už platí i pro ranní bohoslužby v současném postním období.

  • Vědci z Akademie věd vyvinuli rychlou metodu porovnání antigenních testů

    Novou a rychlou metodu pro porovnání citlivosti různých antigenních testů vyvinuli vědci z Akademie věd ČR (AV). Metoda využívá uměle připravený nukleoprotein a dovede určit nejmenší množství antigenu, které umí daný test odhalit. Vědci metodě podrobili 13 testů. Rozdíly podle nich byly značné. O metodě dnes informoval za Ústav organické chemie a biochemie AV (ÚOCHB) Dušan Brinzanik v tiskové zprávě. Metodu vyvinuli vědci ze skupiny Jana Konvalinky. Vědci testovali metodu na 13 antigenních testech, které jsou dostupné v ČR. Podle ÚOCHB je většina z nich v Česku schválená pro samotestování. Výzkum pomocí nové metody však ukázal, že se jejich detekční limity výrazně liší. Podle odborníků byl rozdíl mezi testem schopným zachytit nejmenší množství viru a testem s nejvyšším limitem detekce až stonásobný. Kterých testů se to konkrétně týkalo, však neupřesnili.

    O nespolehlivosti některých antigenních testů informovaly Seznam Zprávy například zde:

Reklama

Hlavní zprávy