Hlavní obsah

Jaká je budoucnost automobilů, škol a počítačů? Odpověď hledá Digitální Česko

Přenos z konference Digitální Česko.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Černínském paláci začíná dvoudenní konference Digitální Česko 2019, která se bude zabývat proměnou společnosti pod vlivem moderních technologií a možnostmi, které tato proměna přináší pro ekonomiku.

Článek

Česko musí podporovat vědu, výzkum, inovace a digitalizaci, pokud nechce být montovnou Evropy. Na úvod konference Digitální Česko 2019 to v Černínském paláci řekl premiér Andrej Babiš. Upozornil, že země, které podporují vědu a výzkum, jsou ty, které nejvíc prosperují. Česko podle něj díky výzkumnému zázemí, technické tradici a stabilitě má dobré předpoklady, aby se ubíralo tímto směrem.

„Nemůžeme být donekonečna montovnou Evropy. Potřebujeme podporovat inovace, vědu, výzkum, adaptaci nových technologií a provázat to s digitálním státem,“ řekl Babiš. „Rádi bychom se odpíchli od našich průmyslových tradic, výzkumného zázemí, podnikatelských dovedností a dorovnali dluh ve výzkumu a vzdělávání,“ uvedl.

Akci pořádá Institut pro politiku a společnost, který má blízko k vládnímu hnutí ANO. Na konferenci promluvili mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

První den konference se bude do velké míry zabývat problematikou umělé inteligence a jejího dopadu na různé společenské sféry, například na dopravu nebo na práci. V pátek budou účastníci akce debatovat o proměnách vzdělávání v digitálním věku nebo o postupu digitalizace v Česku.

Jeden z panelů si jako hlavní téma vzal budoucnost automobility.

Vláda v minulosti přijala strategii Digitální Česko, která podle ní má přispět k tomu, aby občané komunikovali se státem z domova či kanceláře a nemuseli chodit na úřady. Digitalizaci se věnuje také Inovační strategie ČR 2019–2030, kterou kabinet schválil v pondělí.

Reklama

Související témata:

Doporučované