Hlavní obsah

Vydražila se nejslavnější Toyota Supra. Řídila ji dnes zesnulá hvězda

Podívejte se na Toyotu z roku 1994, co se prodala za 12 milionů. Řídil ji Paul Walker.Video: Jan Marek

 

Reklama

Nejdražší prodaná Toyota Supra v historii pochází až z roku 1994. Jak je to možné? Při dražení v aukci jí na ceně zřejmě přidalo to, že si zahrála v populární filmové sérii Rychle a Zběsile, jejíž devátý díl je teď také v kinech.

Článek

„Máme aspoň půl tuctu telefonátů od přihazovatelů na tento kousek: nejočekávanější auto této aukce. Vůz Toyota Supra 1994 z filmu Rychle a zběsile,“ začal vyvolávající za aukční dům Barrett-Jackson v Las Vegas pondělní dražbu vozu známého hlavně fanouškům závodních snímků z kin.

Poprvé ho přesně před 20 lety řídil v prvním dílu série akčních filmů Rychle a Zběsile herec Paul Walker. A to také nedávno do aukce zařazenému vozu zřejmě pro mnohé nadšence přidalo pořádnou auru výjimečnosti.

Rekordní cena. Vůz přesto klame důležitým prvkem

Čtyřicetiletý Walker totiž v roce 2013 zemřel při autonehodě, zatímco natáčel sedmé pokračování populární filmové série. Jeho vytuněný vůz z prvního dílu i dnes ale stále láme rekordy, i přestože ve snímku nebyl jediný.

„Vozů Supra vyrobili pro film hned několik. Tenhle je ale dost význačný. Ve filmu ho použili při mnoha kaskadérských kouscích,“ dodal vyvolávající k filmovému autu.

Začátkem týdne se stal vůz Paula Walkera hned ze dvou dílů série Rychle a Zběsile nejdražší kdy prodanou Toyotou Suprou, a to i přes svůj rok výroby už v roce 1994. V aukci se vydražil za 555 tisíc dolarů, tedy 11,82 milionu korun.

Kromě jeho použití při kaskadérských kouscích sloužil vůz i k natáčení interiérových scén, a tak všechno od laku, polepů a monstrózního křídla až třeba po trojramenný závodní volant, čalounění či obrazovku uvnitř odpovídá výbavě z filmu. O tom svědčí i certifikát pravosti. Snad jediný velký rozdíl, o kterém se ale vědělo, je řazení. I když Walker ve filmu řadí manuálně, ve skutečnosti má vůz čtyřrychlostní automatickou převodovku maskovanou hlavicí manuálního řazení.

Toyotu Supra 1994 MK IV pro film Rychle a zběsile vyrobil Eddie Paul ve městě El Segundo v Kalifornii. Vůz se objevil také ve druhém dílu, výrazně upravený jako auto „Slap Jack’s Supra“ se zlatým lakem, upraveným bodykitem a novou grafikou jiného závodníka. Auto ale po natočení pokračování vrátili do původního stavu. Pohání ho třílitrový šestiválcový motor 2JZ o výkonu 239 kW, tedy 324 koní.

Reklama

Doporučované