Hlavní obsah

Jaké informace stojí v utajované zprávě OLAF? Tady jsou

Novinářka Sabina Slonková informuje o zásadních zjištěních ze zprávy OLAF.

 

Reklama

Zatímco úřady zprávu OLAF o vyšetřování přidělení evropských dotací farmě Andreje Babiše Čapí hnízdo tají, objevují se první konkrétní informace. Přinesl je server Neovlivní.cz.

Článek

Podle informací serveru Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) konstatoval, že „padesátimilionová dotace na Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše byla udělena neoprávněně”. OLAF dospěl k závěru, že v žádosti o přidělení dotace byly uvedeny nepravdivé údaje a byly porušeny „právní předpisy České republiky i Unie”. Peníze na projekt úřad označil za nezpůsobilý výdaj.

„OLAF je – stejně jako česká policie – přesvědčen, že farma Čapí hnízdo žádající o dotaci patřila ve skutečnosti do Babišova holdingu Agrofert, a nikoli jeho dětem, jak dnes premiér tvrdí,” uvádí server Neovlivní.cz. Tím pádem neměla být dotace vůbec udělena.

Babišova ministryně financí Alena Schillerová dnes zároveň uvedla, že projekt bude pravděpodobně vyjmut z financování EU - což znamená, že Česká republika by dotaci patrně musela do Bruselu vrátit.

O zjištění týkajícím se zprávy OLAF hovoří šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková v úvodním videu.

Zveřejnění zprávy požadoval dav, který se v podvečer sešel před Ministerstvem financí. „My jsme se tady sešli na podporu zveřejnění zprávy OLAF, protože občany České republiky zajímá, jak to bylo a bude vyšetřované dál. Chceme vědět, co ta zpráva obsahuje. Nás to musí zajímat, protože z našich daní byl placen dotační podvod,“ řekla Seznam Zprávám jedna z protestujících.

Další demonstrace se plánuje na čtvrteční třetí hodinu. Účast bude podle slov aktivistů pravděpodobně nižší.

Reklama

Doporučované