Hlavní obsah

Čtyři nejvíc šik investiční trendy dneška. Jdou do nich miliardy

Foto: Shutterstock.com/TH2I Shutter Rich

Ilustrační obrázek.

Reklama

Blockchain, elektromobilita, umělá inteligence či odpovědné investování. To jsou populární témata dnešního světa, která jsou u velkých korporací a investorů stále aktuálnější a do kterých putují nemalé finanční prostředky.

Článek

Zkušení investoři mají zpravidla dlouhodobý pohled na finanční trhy a trendy, což zohledňují také při budování svého investičního portfolia. Vsází tak na témata či sektory, u kterých se domnívají, že se budou vyvíjet po mnoho let.

Níže zmíněné oblasti budou velmi pravděpodobně hrát důležitou roli v našich životech, ale i v životech příštích generací.

Blockchain

Ačkoli se technologie blockchainu dostala do povědomí spíše v souvislosti s kryptoměnami, její využití je mnohem širší. Kromě obchodování s kryptoměnami se nejen drobní investoři mohou podílet na expanzi blockchainu.

Blockchain je v podstatě řetězec informací nebo „bloků“ zaznamenaných na nezávislých počítačích a sdílených v distribuované síti. Každý blok dat je zmrazen v čase v otevřené účetní knize, aby k němu měli přístup všichni účastníci. Díky této funkci je technologie blockchain obzvláště užitečná v odvětvích, kde je bezpečnost prvořadá, jako například v bankovnictví. Kombinace s kryptografií umožňuje zajistit anonymitu operací a zabránit neoprávněným transakcím.

Propojením dat a jejich zpřístupněním všem blockchain eliminuje riziko nekalých praktik. Také zjednodušuje a automatizuje procesy, které mohly být dříve neefektivní.

Například obchodní řetězec Walmart používá technologii blockchain k boji proti „potravinovým nemocem“ jako je Escherichia coli. Tím, že po svých prodejcích požaduje, aby v reálném čase nahrávali data o zdrojích a logistice, může zlepšit sledovatelnost a zajistit bezpečnost potravin.

Dalšími významnými společnostmi, které využívají technologii blockchain, jsou Microsoft, General Electric, PayPal, Starbucks či IBM. Poradenská společnost Gartner odhaduje, že do roku 2025 bude pětina z desítky největších světových obchodních řetězců používat blockchain ke kontrole bezpečnosti potravin.

V Česku je užívání blockchainu zatím méně rozvinuté. Využití této technologie v tuzemsku podporuje například Blockchain Connect Czech Alliance, působí zde rovněž služba Blockchain Notarius v rámci Elektronické asociace České republiky. Do služby Blockchain Notarius jsou zapojeny například Ministerstvo průmyslu a obchodu či Asociace středních a malých podniků.

Elektromobilita

Odvětví vozidel na elektrický pohon prochází masivní transformací, která by mohla globální ekonomice přinést biliony dolarů.

K dnešnímu dni téměř všechny přední automobilky oznámily plány na zvýšení dostupnosti elektrických vozidel, přičemž některé automobilky jako Jaguar a Volvo plánují během příští dekády vyrábět pouze elektromobily.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) předpovídá, že do roku 2030 by mohlo na silnicích jezdit 145 milionů elektromobilů (dnes je to přibližně deset milionů), což představuje nárůst o více než 1 300 procent. Aby se většina největších výrobců automobilů připravila na zvýšenou poptávku, slíbila, že v nadcházejících letech překonfiguruje své výrobní linky na výrobu více elektromobilů.

Například automobilka Ford říká, že do roku 2025 plánuje investovat 30 miliard dolarů do elektrifikace. Zároveň se Ford zavázal, že do poloviny roku 2026 bude 100 procent jeho osobních vozidel v Evropě mít nulové emise a do roku 2030 se přesune na čistě elektrická vozidla.

Umělá inteligence

Technologická revoluce vynesla umělou inteligenci do popředí témat společnosti a stala se realitou toho, co bylo dříve v pouhých představách. S umělou inteligencí, která ovlivňuje mnoho aspektů našeho života, by se nové technologie mohly stát nejzásadnějším odvětvím příštích desítek let.

Ve svém jádru se umělá inteligence pokouší replikovat lidskou inteligenci v počítači nebo na stroji s vyšší rychlostí a větší přesností. Tím, jak se tyto systémy stávají inteligentnějšími, umělá inteligence se stává výkonnější a její použití a aplikace ovlivňují téměř každé odvětví.

Umělá inteligence je již téměř všude. Společnost Apple používá software pro rozpoznávání obličeje k odemykání iPhonů, Samsung vyrábí chytré spotřebiče, svou roli hrají také automatizované algoritmy k optimalizaci investic.

Odpovědné investování

Určitá nejistota způsobená globální pandemií koronaviru podnítila obnovený zájem investorů, spotřebitelů a zaměstnanců upřednostňovat ty korporace, které ve své činnosti hodnotí environmentální dopady na životní prostředí, společenskou odpovědnost a také odpovědný přístup k řízení společnosti (takzvané ESG investování).

Kromě zisků tedy tyto organizace přijaly dlouhodobý pohled na to, jak řídí své podnikání. Tato volba se zřejmě vyplácí, podle společnosti Morningstar dosáhla v letošním roce celosvětová poptávka po udržitelných investicích téměř dvou bilionů dolarů.

Odpovědné investování ESG

ESG je zkratkou z anglických slov Environmental, Social a Governing (v češtině environmentální, sociální a řízení) a jedná se o druh nefinančních faktorů k posuzování schopností společnosti.

Písmeno „E“ označuje snahu firmy chovat se zodpovědně k přírodě jak z klimatického hlediska, tak z podílu na ničení ekosystémů a dalších.

„S“ označuje, jak se firma chová ke svým zaměstnancům – například atmosférou na pracovišti či morálkou zaměstnanců.

Písmeno „G“ pak označuje v podstatě schopnost efektivně řídit vlastní společnost.

ESG se tedy zaměřuje na nefinanční aspekty podnikání oproti konzervativním investičním poučkám, které sledují pouze finanční výkonnost firem.

Kromě vytváření hodnoty prostřednictvím udržitelných postupů mají podle průzkumu Bank of America akcie těchto společností tendenci být odolnější než jejich protějšky. Akcie korporací s praktikami ESG bývají podle Bank of America méně volatilní a je u nich menší pravděpodobnost, že vyhlásí bankrot.

Takto odpovědné organizace se snaží ovlivnit budoucnost přístupu k podnikání k lepšímu. Zaměřením svého úsilí na snižování emisí uhlíku, minimalizaci odpadu či podporu rovnosti, spravedlnosti.

Reklama

Doporučované