Hlavní obsah

Jaké to je stíhat Krejčíře? Už bych to nechtěl prožít, říká jeho žalobce

Žalobce Jaroslav Dolejší stíhal Krejčíře 13 let.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Státní zástupce Jaroslav Dolejší byl u toho, když se začaly v Česku rozplétat případy zločince mezinárodního formátu.

Článek

Něco takového, jako byl začátek vyšetřování kauz Radovana Krejčíře, by už nikdy nechtěl prožít.

Státní zástupce Jaroslav Dolejší byl totiž u toho, když se před třinácti lety začaly v Česku rozplétat případy zločince, který se v dalších letech stal významnou postavou podsvětí i v mezinárodním měřítku.

Radovan Krejčíř je dnes vězněn za vraždy a vydírání v Jihoafrické republice a tento týden soud uzavřel souhrnným trestem také jeho české kauzy. Za tunelování, přípravu vraždy a další trestné činy ho v nepřítomnosti odsoudil na 15 let vězení.

Video: Trest pro Radovana Krejčíře

Český proces s Krejčířem skončil. Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Státní zástupce Jaroslav Dolejší byl jako expert Vrchního státního zastupitelství v Praze na organizovaný zločin u celého Krejčířova případu od začátku.

Vše začalo v pátek 17. června 2005, když Krejčířův známý Radek Zwierzyna přišel oznámit, co Krejčíř chystá. Státní zástupci se Zwierzynou jednali v budově Obvodního soudu pro Prahu 9, který tehdy sídlil na pražském Proseku. Jednání museli přísně tajit.

Zwierzyna oznámil, že Krejčíř připravuje vraždu celníka.

Plán byl jednoduchý a cílem bylo, jak zbavit Krejčířovu firmu skoro třímiliardového dluhu na daních a ještě na tom něco získat.

Krejčíř chtěl nejprve proto celníkovi podstrčit 250 milionů švýcarských franků ve falešných bankovkách. Pak měl být celník zavražděn - aby nepromluvil a aby to vypadalo, že jako zástupce státu zabavil peníze za dluh a pak s nimi zmizel.

Krejčíř už by státu nic nedlužil a ještě by vymáhal zpět zbytek peněz, skoro dvě miliardy korun.

Plán nepočítal s tím, že komplic Zwierzyna dostal strach, že se ho Krejčíř zbaví také, a tak věc oznámil.

Státní zástupci stáli před rozhodnutím, zda rovnou zasáhnout, aniž by měli dostatek důkazů. Nebo zda nechat Krejčířův plán běžet a riskovat tak životy celníka i Zwierzyny.

Nakonec se rozhodli v noci ze 17. na 18. června 2005 pro známý zásah v černošické vile Radovana Krejčíře.

U zásahu byl celou dobu i státní zástupce Dolejší. Po Krejčířově útěku přišel o místo na vrchním státním zastupitelství. Případ ale nakonec dotáhl do konce.

Soudní verdikt z tohoto týdne ale nemusí znamenat konec příběhu. 

Pokud nakonec Jihoafrická republika vydá Krejčíře zpět do České republiky, bude moci požádat o nové projednání případu ve své přítomnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované