Hlavní obsah

Kalousek: Zeman by se sebou nenechal manipulovat, není při plném vědomí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl bývalý poslanec TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česko bude mít nejspíše brzy novou vládu za účasti pěti stran. Zatímco se její budoucí členové dohadují na podmínkách, množí se otazníky nad zdravím prezidenta i nad tím, s jakým rozpočtem bude země po covidové pandemii v příštím roce hospodařit. Do jak složité situace nová vláda vstoupí?

Hostem Ptám se já byl někdejší ministr financí, bývalý poslanec a expert na fiskální politiku TOP 09 Miroslav Kalousek.

Dosavadní parlamentní opozice, která se snaží vytvořit příští koaliční vládu, chce zabránit přijetí rozpočtu s plánovaným schodkem skoro 380 miliard korun. Podle lídra koalice Spolu Petra Fialy i za tu cenu, že začátkem příštího roku skončí země v rozpočtovém provizoriu. „Rozpočet je neúnosný. Většina Sněmovny ho nemůže schválit, pokud se nechce zpronevěřit svým volebním slibům a vizím. Stále hrozí obrovská nedůvěra věřitelů, že jsme schopni dostát svých závazků. To, že tohle vláda udělá, je jasný vzkaz: Nemusíte se nás už bát,“ vysvětloval rozhodnutí Kalousek.

„Rozpočtové provizorium zní jako strašák, ale ony jsou dva typy provizoria. Jeden, kdy má země slabou vládu, která nemá většinu ve Sněmovně a není schopna prosadit rozpočet. To je pak problém ekonomické nestability. To není ale tenhle případ. Tady je jasná zpráva, že sněmovní většina se rozhodla změnit velmi špatný rozpočet na rozpočet lepší,“ pokračoval.

Předseda ODS Fiala přitom předpokládá, že by výjimečný stav, kdy není možné plánovat velké investiční projekty a kdy je omezený tok evropských peněz, mohl trvat až dva měsíce. Snížit rozpočtový deficit je, jak dodává Petr Fiala, možné až o sto miliard korun.

Není to ale pouze rozpočet, který může budoucí vládu trápit. Stále totiž není jasné, jaký je zdravotní stav prezidenta země Miloše Zemana, a tedy i zda bude schopen vykonávat své ústavní povinnosti. Prezidentovu kancelář požádal v minulém týdnu o informace předseda Senátu Miloš Vystrčil, ty mu nakonec poskytla Ústřední vojenská nemocnice. A šéf Senátu dnes chce také o obsahu zprávy informovat.

„Jako občanovi ČR mi není nic do diagnózy prezidenta, ale potřebuji vědět, jestli je schopen svoji pravomoc vykonávat. Tady Kancelář prezidenta republiky selhala fatálním způsobem, a kdyby Miloš Zeman byl při plném vědomí, nemohl by s ním souhlasit. Já Miloše Zemana znám třicet let a dvacet let si s ním tykám, a jsem přesvědčen, že by nesouhlasil s tím, že se s ním takto manipuluje, proto jsem přesvědčen, že není úplně při plném vědomí,“ upozornil Kalousek.

Exministr financí zdůraznil, že článek 66 Ústavy, na jehož základě může parlament převést pravomoci prezidenta, není dehonestující, ale naopak zajišťuje prezidentovi důstojnost. „Nelze chtít od někoho, kdo je těžce nemocný, aby těžce pracoval,“ dodal.

Uvažuje sám Kalousek, že by v budoucnu o prezidentský post usiloval? „Politikou se neživím, ale dál ji sleduji a komentuji. Nejsem rozhodnutý, jestli se do aktivní politiky chci vrátit, tím méně si mohu být jistý o tom, na jaké pozici,“ dodal.

Je možné snížit zásadně rozpočtový schodek, aniž se zvýší daně? A jakou šanci má koalice pěti stran, že svoji vládu udrží?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

„Miloše Zemana znám třicet let a dvacet let si s ním tykám, a jsem přesvědčen, že by nesouhlasil s tím, že se s ním takto manipuluje,“ říká Miroslav Kalousek.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované