Hlavní obsah

Jakl dostal za bitku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok 5000

Ladislav Jakl.

Reklama

Ladislav Jakl, někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause, dostal za loňskou potyčku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok musí zaplatit 5000 korun. Uvedl to sám Jakl. O výši trestu rozhodl úřad Prahy 1, informovala dnes Česká televize. Policie případ odložila a předala úřadu jako přestupek, na což si Jakl neúspěšně stěžoval u státního zastupitelství.

Článek

Patrik Kuba z tiskového oddělení úřadu Prahy 1 potvrdil informaci ČT, že úřad oběma účastníkům potyčky uložil správní tresty. Dodal, že detaily o uložených trestech nemůže zveřejnit, protože jde o spor dvou soukromých osob. Právní moci správní rozhodnutí nabylo v pondělí.

Jakl v prohlášení uvedl, že mu úřad udělil pokutu 1000 korun za nepřiměřenou obranu. „Protože jsem podle tvrzení jednoho svědka útočníka udeřil prý až v momentu, kdy útok skončil a už mi nehrozilo nebezpečí. Podle mě není jeho svědectví věrohodné,“ uvedl Jakl. Zároveň napsal, že druhý muž dostal pokutu 5000 korun. „Za prokázaný útok s cílem způsobit mi zranění nebo bolest,“ dodal Jakl. Zároveň doplnil, že je právě v nemocnici. „A to kvůli problému, na který se přišlo právě v souvislosti s vyšetřením zad, bolavých dodnes od tohoto útoku,“ uvedl.

Potyčka se odehrála v sobotu 25. května zhruba půl hodiny před půlnocí v soupravě metra mezi stanicemi Florenc a náměstí Republiky. Oba aktéři se ve výpovědích o incidentu rozcházejí. Jakl tvrdí, že když seděl, přistoupil k němu neznámý muž a zeptal se ho, zda je lídrem kandidátky hnutí SPD. Poté, co kladně odpověděl, útočník mu údajně dal rány do hlavy a oba pak upadli na zem. Muž přiznal, že Jakla dvakrát nazval „kriplem“. Poté údajně chtěl z vagonu vystoupit, ale Jakl, který podle něj stál, na něj zaútočil.

Jakl si na postup policie stěžoval u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Státní zástupce Jan Lelek na postupu policistů neshledal pochybení.

Bývalý kancléř a nynější člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání si stěžoval na policii i v případě dalšího konfliktu, který se uskutečnil o několik dní později ve Zlíně. Podle Jakla jej tam udeřil muž pěstí, policisté rovněž případ odložili a předali do přestupkového řízení. Jakl dnes ČTK sdělil, že v tomto případě byl útočník potrestán v přestupkovém řízení na zlínském městském úřadě. „Výše trestu mi nebyla sdělena,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované